Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen, Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü kazanan eser belli oldu. Seçici Kurul, 64 dosya arasından, halk bilimle ilgili çok sayıda yazısı yayımlanan öykü ve romanlarıyla pek çok ödüle değer görülen Turan Ali Çağlar’ın “Amasanga” yapıtını ödüle layık gördü.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Kültür Müdürü sevgili dostum Nail Çetin Fakir Baykurt Roman Ödülü Amasanga adlı yapıtı gönderdiler.
Çiğli Belediyesi Usta Edebiyatçı Fakir Baykurt adına düzenlenen yarışmada seçici kurul Adnan Binyazar, Öner Yağcı, Işık Baykurt, Bahri Karaduman ve Hidayet Karakuş’tan oluştu. 

Amasanga eseri, oy birliği ile Fakir Baykurt Roman Ödülünü almaya hak kazandı. Adını yanlışlıkla Amazon olarak tarihe geçen eşitlikçi Amasangaları çok güzel anlatmış usta kalemiyle..
Neden Amasanga romanı ödül aldı? Bunu seçici kuruldan öğrenelim;
“Amasanga Roma'nın, kadın sorununu Hititler'den başlayıp Cumhuriyet dönemine uzanan büyük bir süreci yüzyılların içinden yarattığı kahraman kadınlarla anlatıyor.  Kadının aklıyla çağlar içinde ayakta kalmasını onun yaratıcı varlığına bağlaması; çağdaşlığın yaratılmasında kadın emeğinin yüceliğini, heyecan yaratacak biçimde vermesi ele alınmış. Ayrıca kültür değerlerini içselleştirerek işlemesi; Anadolu’nun diliyle, yerel deyimleri, sözcükleri, terimleri yazı diline sokarak, akıcı bir anlatım oluşturması; yüzyıllara uzanan bir süreci sağlam, yeni bir kurguyla anlatmış.”

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü roman ödülünü değerlendirdi; “Usta edebiyatçımız Fakir Baykurt adına düzenlediğimiz Roman Ödülü sonuçlandı. Seçkin edebiyat insanlarımızdan oluşan Seçici Kurul titiz bir çalışmayla, müracaat eden dosyaları inceledi ve kararını açıkladı. Amasanga eseri Seçici Kurulumuzun oy birliği ile ödülü almaya hak kazandı. İlk çağlardan günümüze kadınlarımızın kimlik kazanma savaşını, Amazon kadınlardan yola çıkarak destansı bir dille anlatan romanın ödül alması, Fakir Baykurt’a yakışan bir sonuç oldu."

Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün her yıl verileceğini vurgulayan Başkan Gümrükçü, edebiyatımızı ve kültümüzü yaşatmayı, gelecek kuşaklara sevdirmeyi amaçladıklarını söyledi. Başkan Gümrükçü yeni Fakir Baykurt’lar, Yaşar Kemal’ler, Attila İlhan’lar yetişsin amacıyla bu yarışmayı düzenlediklerini belirtti.
Roman yarışmasının ödül töreninin, yazarın doğum günü olan 15 Haziran’da yapılacağı açıklanmıştı. Ancak, korona virüs nedeniyle tören ileriki bir tarihte yapılacak. Bu arada Fakir Baykurt’un kitaplarını yayınlayan Literatür Yayınları, Amasanga’nın Türkiye genelinde dağıtımını yaptı.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.