Tam 9 gün sonra İstanbul seçmeni, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yine sandık başına gidecek! Niçin? Seçimi açık ara kaybeden Binali Yıldırım'ın siyasi menajerlerinin "Olmadı baştan" kurnazlığı üzerine seçim yenilenecek. Malum 31 Mart'ta çarpışan iki testiden Binali Yıldırım'ınki "çatlamış", Ekrem İmamoğlu'nunki ise "sağlam raporu" almıştı. Amma ve de lakin, ringten perişan inen boksör misali Yıldırım, halkın tepkisine üzerine "Seçimin yenilenmesini asla istemedik; sayım tekrar yapılsın istedik!" demez mi?

Vay be! Halkın sabrını tüketen kişiye bakın! Yahu kardeşim! Sen de biliyorsun ki,"Çatlak testi su tutmaz" değil mi? Ne yapsın! Asrın İstanbul projesini çizenler öyle istiyormuş!.. "Çevir kazı yanmasın" pişkinliğine emir kulu olarak, anlaşılan "İstemem, yan cebime koy!" uyurgezerliği içinde bakıyor!

23 Haziran'a ülke ve İstanbul seçmeni işte bu gözle bakıyor. Tatilini kesenler "Yahu! Yakamızdan düşün artık! Bu millet huzur istiyor; şark kurnazlığı değil" demek aşkı ile mazlum ve halkın kahramanı Ekrem İmamoğlu için bir kere daha seve seve sandığa koşacak! Rantçılar da "Çatlak testinin su tutmayacağını" biliyor ama, ne yapsınlar! 

Bilmem anlatabildim mi? Evet, "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az!" vaziyetleri!..

Davul patladı, ses veremez; testi kırıldı, su veremez!

Peki ne yapmamız lazım?

***

Bakın ben, "Patlak davul" sesini dinlememek için hafta sonunda "Türkiye'nin ilk bandosu"nun kurulduğu İzmir'in şirin ilçesi Tire'ye kadar uzandım. İyi de ettim. Çünkü, orada "Tire'nin ayaklı kütüphanesi" diye adlandırılan değerli emekli öğretmen ve araştırmacı dostum Yılmaz Göçmen'in, "Yüz yıllık notlarım" dediği eski Tire ilgili yaklaşık 5 bin fotoğraftan oluşan arşivini ve dolayısıyle üzerinde çalıştığı "Türkiye'nin ilk bandosu" ile ilgili notlarına göz atmak istedim. Dünyada otuzdan fazla ülkeyi görme fırsatı bulan Göçmen, İngilizce ve Almanca biliyor. Evet, Kurtuluş Savaşı'nda kurulan Türkiye'nin ilk Bandosu (04 Eylül 1922) bugüne kadar 9 şef yönetiminde tam 97 yaşına ulaşmış... 1922'den 2002'ye kadar tam 80 yıl bu bandoda görev yapanlar 5 kuruş bedel almamışlar. 50- 63 yıl görev yapanlar var. Bando'nun kurucusu ise Yemen Gazisi Ali Çavuş, aynı zamanda ilk şef ve 10 yıl görev yapıyor...

Cumhurbaşkanlarımızdan rahmetli Süleyman Demirel' in de esprileri içinde yer alan "Ali Çavuş'un bandosu gibi" dediği bando, işte bu bando... Bir diğer şef de 12 yıllık Ponzant Slavo Hırvat, Nazilli Basma Fabrikası'nın açılışında "10. yıl Marşını" çaldırarak Rusları susturan ve Gazi Paşa'nın takdirini kazanan kişidir...

***

Değerli Dostum'un "Akdeniz Nerede? Geçmişten Günümüze Tire'nin yıldızları, Bizden efsaneler, Öğretemenlerden anılar, Son kuşlar (Elsanatlarının son temsilcileri) ve Edali (Edalı) Teyze" adlı yaşanmış hikayeleri ve diğer kitapları var. Son Kitabı "Yüz Yıllık notları"ndan aldığım "Türkiye'nin İlk Bandosu; Tire Bandosu" nu 140 sayfa olarak hazırlamış, baskıya gönderme aşamasındaymış. Bunun için de şöyle diyor: "80 yıl beş kuruş almadan bu ilkeye, bu ilçeye hizmet eden bu insanların unutulmasına gönlüm rıza göstermediği için, bir vefa örneği olarak yazdım bu kitabı..."

Eline ve ömrüne sağlık Tire'nin ayaklı Kütüphanesi Yılmaz Göçmen dostum...