“Kardeşim her hafta enflasyon dinliyoruz, bıktık” demeyin çünkü bu konu çok önemli. Çünkü aldı başını gidiyor. Son 24 yılın zirvesi yaşanıyor enflasyonda.

TÜİK Temmuz ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon, Temmuz ayında yüzde 2.37 artarken, yıllık bazda yüzde 79.60 oldu. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonu 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Gıda fiyatları yüzde 94.7 artarken, yıllık bazda ulaştırmada yüzde 119.11 artış yaşandı. Ama Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yıllık enflasyonun yüzde 176 olduğunu açıkladı. Profesör Sadi Uzunoğlu, enflasyonla başa çıkmak için mutlaka enflasyonu bir sorun olarak kabul etmemiz gerektiğini belirterek, bunu bir sorun olarak kabul etmezsek, bir taraftan enflasyon öbür taraftan büyüyememe gibi bir problemle karşılaşma olasılığımızın oldukça yüksek olduğunu belirtti.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “ENAG yıllık, yüzde 176 enflasyon açıkladı, TÜİK yüzde 79. Pazar, market ortada. TÜİK’in bu yalanı, emeklinin, memurun cebinden çalmak demektir. Recep Tayyip Erdoğan için suç işlemeyi bırakın, sorumlusu siz olacaksınız!”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, TÜİK'in enflasyon verilerine tepki göstererek, Bay Kriz'in öngörüsüzlüğü tam gaz devam ettiğini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Yine maşallah çok hassas tartmışlar. Enflasyon yüzde 78,62 imiş. Bizler markete, pazara, çarşıya çıkıp alışveriş yapıyoruz. Ve neredeyse yüzde 200’e varan gerçek enflasyonu çok çok iyi biliyoruz.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, artık bir ekonominin kalmadığını söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK’in kendini enflasyonla mücadele kurumu olarak gördüğünü söyledi: “Enflasyonu bastırmak için, düşürmek için elinden geleni yapıyor. Oysa TÜİK, kamusal bir veri toplama kurumudur ve görevi enflasyonu doğru ölçmektir. Halka doğru bilgi vermektir. Bu kamusal bir sorumluluktur. Enflasyonla mücadele etmek hükümetin işidir, Merkez Bankası’nın işidir.”

İktidarın enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele etmediğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Bu politikalarda ısrar ettikçe zaman kaybediyoruz. Her kaybedilen zamanın ekonomik açıdan bir maliyeti oluyor” dedi.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.