“Akıllı Ol!” diye boşuna demezler. Yanlış bir iş yaptığında, hemen bu lafı yapıştırırlar. Ama bu lafı söyleyecek kişinin de akıllı olması gerekir ki bunu fark etsin.
Neyse bizim işimiz turizm ile. Sıradan bir davranışta akıllı olunabiliyorsa, turizmde de akıllı olunabilmesi lazım.
Akıllı turizm nasıl olabilir acaba?
Neyse bir ucundan başlayalım.
Örneğin “Elinde sana miras kalmış değerleri çarçur etmemek" desek yanlış olmaz herhalde.
Yani havayı, suyu, toprağı, ormanı, doğayı yok etmeden turizm yapmak gibi…
Çok turist gelsin demek yerine, çok para harcayan daha az turist gelsin demek de, AKILLI TURİZM sayılabilir mi?
Yani kaynaklarını tüketecek 80 bin turist yerine, onların getirisinden daha fazla döviz bırakacak 30 bin turist mesela. Belki daha bile azı.
Yani turizmin işportacılığını yapmak yerine, butik olanını yapmak. Sahip olduğu değerlerinin farkında, göğsünü gererek. Tok satıcı da diyebiliriz.
Çok turist getirip de ne yapacaksın? Çok turist demek, daha çok beton, daha çok havaalanı, daha çok kirlenme, daha çok doğal kaynakları tüketmek demek. Daha az turistle aynı getiriyi sağlayabiliyorsan. 5-6 plaj turisti yerine bir tane gastronomi turisti getir, daha iyi...
Sürdürülebilir turizm de ancak bu şekilde yapılır. Bizim yaptığımız MİRASYEDİ turizmi. O ormandaki ağaçları sen mi diktin de, kökleyip otel yapıyorsun. Milyonlarca yılın birikimi o güzelim koylara hangi hakla beton döküp otel kondurursun. Zaten kendi emeği ile yapmış olsa, elini uzatamazsın. Ama mirasyedilik böyle bir şey işte.

AKILLI TURİZM BAŞKENTİ


Avrupa Birliği (AB) Kültür Başkenti uygulamasına benzer bir çalışma başlattı. “Avrupa Akıllı Turizm Başkenti 2019.” Bu uygulaması çerçevesinde başvuran kent arasından seçilecek iki kent bu unvanı taşımaya hak kazanacak.
100 bin ve üzeri nüfusa sahip kentlerin başvuracağı “Avupa Akıllı Turizm Başkenti 2019” (European Capital of Smart Tourism 2019) uygulaması çerçevesinde belirlenecek iki Avrupa kenti, 7 Kasım 2018’de açıklanacak.

DÖRT KRİTER VAR


Avrupa Akıllı Turizm Başkenti seçilebilmesi için kentlerin 4 ana kriteri yerine getiriyor olması gerekiyor. Bu kriterler şöyle:
1- Sürdürülebilirliği temel alıyor olmak.
2- Toplumsal ya da ekonomik konumuna bakılmaksızın, bedensel engelli ya da engelsiz her insan için ulaşılabilir olmak.
3- Dijital teknoloji olanaklarını kullanabiliyor olmak.
4- Sahip olduğu kültür mirası ve yaratıcı iş kollarını turizm deneyimleri için kullanmak.

Gördüğünüz gibi akıllı turizm, ülkesini ve insanlarını sevenlerin zaten yapması gereken koşulları içeriyor. Akıllı işler yapmak isteyen, akıllı insanlar çalışıp bunu başarabilirler. Getirisinin ise hem ülkemiz, hem de kendimiz için çok yüksek olacağı çok açık ortada.