Varlığını yurduyla birlikte duyumsayanlar ve bilhassa İzmirliler için egemen bir tutkudur 9 Eylül...

İzmir’in 9 Eylül mirası, üç yıl boyunca işgal kuvvetlerinin yarattığı zulümden başlar, kurtuluş gününden geçer ve bugüne sürer.

Mirasın görkemini hissetmeyenleri, bu ruha hükmedecek duyguları kalmayanları, bugünü sıradanlaştıranları anlayamıyorum.

Belli ki esaretin kıskacını çoktan unutmuşlar. Emperyalizmin boyunduruğunu hissedecek hassasiyetleri, parlak yaşam tarzları arasında kaybolmuş. Rahat koltuklarına oturarak, bugün yönettikleri kurum ve kuruluşların onlara hangi günlerden miras olduğunu yok saymaktalar.

Ancak tarih nettir. Toplumsal duyarlılığı ve mücadelesi olanları yazar. Yoktan var edenleri yazar. Milyarlık yaşamlarında yöneticilik oynayanları değil.

***

Yunan ordusu, Pasaport’tan karaya çıkmış, İzmir Metropoliti Hrisostomos onları karşılarken, “Evlatlarım, ne kadar Türk kanı içerseniz, o kadar sevaba girersiniz” diyordu.

İstanbul Hükümeti hala “bu tür şayialara ehemmiyet vermeyin” çağrılarıyla tehditler savuruyor, karşı çıkanları vatan hainliği ile suçluyordu.

Tüm bunlar gerçekti.

İnce, uzun boylu, siyah takım elbiseli bir delikanlı da gerçekti.

Elindeki revolvere bastı ve sancaktar yere yuvarlandı.

Meslektaşımız olmasından onur duyduğumuz gencecik bir adam, Hukuk-u Beşer gazetesinin başyazarı, gazeteci Hasan Tahsin tek kurşunla anlattı; bu vatanı geçemeyeceksiniz!

Karabasanla başlayan, mucizeyle biten bir rüya yaşadı İzmir.
3 yıl 3 ay 22 gün süren macera, zaferle sona ermişti.

İşgal edildiği gün, bir ulusun Kurtuluş Savaşı’nı başlatan, işgalin bittiği gün, o ulusun Kurtuluş Savaşı’nı bitiren yerdir bu topraklar...

***

Şimdi tüm bunlar duyumsanmayacaksa, başka ne denir?

Bizler 9 Eylül’ü yaşamaya, yaşatmaya devam edeceğiz.

Bu yıl daha da geniş şekilde 3 ayrı çalışma ile anıyor, kutluyoruz 9 Eylül’ü.

Yol arkadaşlığı yapan Yaşar Aksoy, Ahmet Gürel, Erkan Serçe, Hasan Tahsin, Dr. Efdal Sevinçli, Prof. Dr. Engin Berber, Yaşar Örük, Orhan Beşikçi, gibi her biri derya olan kent araştırmacılarına, akademisyenlere diğer yazarlarımız ile bu çalışmalara katkı koymayı görev sayan belediye başkanlarımıza, iş dünyası temsilcilerine çok teşekkür ederiz.

Her fırsatta bu tarihi günü anmaya, anımsatmaya, yaşatmaya devam edeceğiz.

Çünkü bizim adımızdır 9 Eylül...