Gazetelerimizde sanat, kültür, edebiyat sayfalarının sıkça yer almasını çok önemserim. Geçmişte bunun çok güzel örneklerini gördük.

Bu bağlamda şair ve yazarlarımızın birçoğunun gazetelerde köşe yazılarıyla yer aldıklarını da unutmadık.

Hemen aklıma geliveren adları anmalıyım: Yakup Kadri, Nurullah Ataç, Peyami Safa, Falih Rıfkı, Haldun Taner, Oktay Akbal, Mehmed Kemal, Melih Cevdet Anday, Attila İlhan, Can Yücel, Şükran Kurdakul, Rauf Mutluay, Vedat Günyol, Halim Yağcıoğlu, Tarık Dursun K., Ülkü Tamer, Onat Kutlar…

Günümüzde de Cengiz Bektaş, Adnan Binyazar, Özdemir İnce, Adnan Özyalçıner, Doğan Hızlan, Hikmet Altınkaynak, Ataol Behramoğlu, Öner Yağcı, Mine Söğüt, Ercan Kesal, Attila Aşut, Zeynep Oral, Bedri Baykam, Haydar Ergülen… gibi yazın-sanat insanlarının köşe yazılarını zaman buldukça izliyorum.

Bir dönem İzmir’de Ege Ekspres, Demokrat İzmir gazetelerindeki sanat-edebiyat sayfalarını eski dostlar anarlar, anlatırlar.

İzmir gazetelerinde yazan Şadan Gökovalı, Okan Yüksel, Haluk Işık, Vecdi Sayar, Yunus Bekir Yurdakul, Seval Deniz Karahaliloğlu, Recai Şeyhoğlu, Tuğrul Keskin, Murat Şahin, Erkan Sevinç’i anmamak olası mı?

***

İzgazete’nin Kitap Adası sayfasını izliyor musunuz? Her cumartesi Yunus Bekir Yurdakul’un yönettiği kitaplar, anılar, yazarlar, şairlerle buluşan sayfa ilgi görüyor.

Yurdakul bir süredir köşesinde, aramızdan ayrılan şairlere, yazarlara mektuplar gönderiyor.

Bugüne değin Dinçer Sezgin, Necati Cumalı, Aydın Boysan, Burhan Günel, Özcan Yalım, Şükran Kurdakul, Sevgi Soysal, Turgut Erbek, Haşim Kanar, Abdullah Neyzar Karahan, Refik Durbaş’a yazdığı mektupları ilgiyle, biraz da hüzünle okudum.

Sevgili Yurdakul son mektubunda Refik Durbaş’ın arkadaşlarından Neyzar Karahan’ı da anmış. Üçümüzün (Günbaş, Yurdakul ve benim) ortak çalışması Karahan’ın toplu şiirlerine getirmiş sözü.

Ahmet Günbaş da sosyal medya hesabından Neyzar Karhan dosyasının durumuna değinmiş: “Onu, bir iki kurumsal girişiminden sonra, basılması amacıyla Karşıyaka Belediyesi'ne sunduk. İlgili kültür müdürü olaya sıcak baktı ve -borçlar nedeniyle- bu işin 2020 yılı içerisinde gerçekleşebileceğinden söz etti. Şimdi bekleme sürecindeyiz. Umuyoruz ve bekliyoruz.”

***

Belediyelerin kültüre, sanata desteğinin, katkısının önemine, değerine inanıyorum. Zor günlerden, ekonomik sıkıntılardan geçiyoruz. Ancak yerinde, gereğinde, zamanında kültüre, kitaba, sanata yapılacak yatırımların önemi yadsınamaz.

Kent kültürüne, sanatına, yazınına emek vermiş yazarların, sanatçıların gelecek kuşaklara tanıtılması önemli değil mi?

Ahmet Günbaş haklı; bu konuda çırpınıp duran, yazan, paylaşan bir şair. Şu sözlerini de değerli buluyorum. “Bana sorarsanız, belediyelere yönelik kültür ve sanat etkinliklerinin öncelikle yerel sanatçılardan başlaması düşüncesindeyim. Yoksa ‘yazı kalır söz uçar’ gerçeğinin aksine, büyük paralarla herkesin bildiği etkinliklere batıp çıkarak günü kurtarmaktan ibaret kalırız. Hatta böylesi bir tutumun getirdiği her şeyi ‘belediye gazinosu’ şeklinde adlandırabiliriz. Çoklukla yapılan budur. Ve artık ezber bozmanın zamanıdır. Karahan'ın, kitabının yanı sıra adının oturduğu sokağa verilmesi düşüncesi de dileklerimiz arasındadır.”

***

Abdullah Neyzar Karahan, İzmir sevdalısıydı. Karşıyaka’sına bir başka sevdalıydı. İyi şairdi. İyi insandı. Ne ki değeri yaşarken anlaşılamayanlardandı.

Dilerim Karşıyaka Belediyesi bu güzel insanı adıyla, şiirleriyle, anılarıyla yaşatacak, gelecek kuşaklara taşıyacak adımı atsın.

Adı Karşıyakalı bir sokakta da yaşarsa hele…