Erdal Özkan’la dostluğumuzun üzerinden 55 yıl geçti. 1966 yıllarında Ankara Üniversitesi'nde birlikte okuduk. 68 kuşağı olarak güzel şeylere imza attık. Ona hep “Eskişehir’li Erdal” derdik.

Erdal Özkan 1948 doğumlu. 1970 Eğitim Bilimleri Fakültesi mezunu. Lise’de amatör tiyatro çalışmalarına başladı. 1970’li yıllarda Vasıf Öngören’in “Asiye Nasıl Kurtulur” da önemli roller aldı. Askerlik sonrası TRT de Aktüel Kameraman ve Prodüktör olarak çalıştı. Yüzlerce TV programı yaptı.Bu arada TV oyunları, senaryolar ve tiyatro oyunları yazdı.

Erdal hiç boş durur mu? Emeklilikle birlikte roman ve tiyatro oyunları yazmaya devam etti. Kelebeğin Kanadı, Cambaz (Büyük oyunları), Arkadaşım Robot, Giysilerin Macerası (Çocuk oyunları), İstanbul Kar Altında.. Bu arada İstanbul Sis Altında, İstanbul Sır Altında, Kara Polisiye öyküler bu günlerde okuyucu ile buluşacak.

Dizinin ve ilk kitabı “İstanbul Kar Altında” yı kısaca tanıtayım,

Kitapların alt teması,adaletten yoksun bir toplumda, insanların adalet arayışları olarak belirlenmiş. Romanda, Irak’ta çalınıp, Türkiye’de satılmak istenen bir kitabın çalınması ve işlenen cinayetlerin soruşturması yapılırken, mafya ve kurumsal yapıların kendileri adına adalet anlayışları anlatılıyor. Sıradan polisiye gibi görünen, birkaç katmanlı bir romanla karşı karşıyayız,

Erdal Özkan’ın kitabla ilgili görüşü şöyle; “Adalet yoksa, kendi adaletini gerçekleştirmeye çalışan resmi ya da sivil guruplar toplum içinde kabul görmeye başlar. Tabii bu da daha derin yaraların açılmasına neden olur. Burada derin çelişkiler var” Romanın ilk kanalında, Irak cehenneminde kaybolmaması için Türkiye’ye getirilen ve çalındığı iddia edilen, Ezidi inancının kutsal kitabı, romanın mafya bağlantılı genç kadın kahramanı Elif Yılmaz’dan bulunması istenir. Elif Yılmaz kitabı bulur. Ama beklemediği sürprizlerle karşılaşır. Polise verdiği Kutsal kitap tekrar kaybolunca, yeniden bulup gerçek sahiplerine vermek için kaçakçılarla, polisle mücadeleye girer. İkinci kanalda polis kahramanımız Ali Dokuz, bir kadın cinayetini aydınlatmak üzere görevlendirilir. Seri kadın cinayetleriyle karşılaşan kahramanımız olayları çözmeye çalışırken, yolu Elif Yılmaz’la çakışır. Romanın üçüncü kanalı, kadın şiddetine karşı, Elif Yılmaz’ın kendince almaya çalıştığı intikam çabalarıdır. İstanbul’un eşsiz kar manzaraları tasvir edilmiş. Polisiye öykülerde pek istenmeyen bu yapı. Su gibi akıcı bir dille anlatılmış romanları yakında dizi olarak televizyonda görürsek şaşmayalım. Ne demeli? Can dostum Erdal eline sağlık. Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.