Son veriler korkunç. Dünyada 155 milyon kişi açlıkla boğuşuyor. 1 dakikada 11 kişi açlıktan hayatını kaybediyor. Bizde açlık bu boyutlarda değil ama yoksulluk giderek artan bir ülke olduk. 17 milyon yoksul olduğu belirtiliyor.

34 Avrupa ülkesi içinde gelir dağılımı eşitsizliği sıralamasında Türkiye ikinci sırada yer aldı. Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik nüfus, toplam gelirin neredeyse yarısını (yüzde 47.4) alıyor. Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Sırbistan’ın ardından ikinci sırada.

Çalışanların gözü zamlarda ama fiyat artışları şimdiden zamları götürdü. Temmuz ayında elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12, ekmeğe yüzde 16 zam yapıldı. Memura ve emekliye verilen zam oranı ise sadece yüzde 8.45.

***

KESK, memur ve emeklilere yapılacak zamla 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emeklinin iradesi ve ihtiyaçlarının yok sayıldığını, 5 milyon kişinin hayatlarının, enflasyon rakamların arasına sıkıştırılamayacağını açıkladı. Açıklamada en düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması istendi.

TÜİK Gelir Eşitsizliği, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre gelir eşitsizliği 11 yılın en kötü seviyesinde. Uzmanlar, Türkiye'nin gelir eşitsizliğinde Şampiyonlar Ligi'ne terfi ettiğini söylüyor.

Profesör Oğuz Işık, göstergelerin, Türkiye'deki gelir dağılımındaki bozulmanın, eşitsizliğin giderek kalıcılaştığına işaret ettiğini belirtti:

“Türkiye yüksek düzey eşitsizliği olan ülkeler arasına katıldı. Gelir eşitsizliği kalıcı anlamda Şampiyonlar Ligi'ne terfi ettik. Gelir dağılımı bakımından 2009 krizi öncesine dönüldü. Ekonominin yavaşladığı ya da düşüşe geçtiği zamanlarda gelir dağılımı bozuldu.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gelir dağılımının çok hızlı bozulduğunu belirterek Türkiyenin Rusya’dan sonra dünyada bu oranın en bozuk olduğu ikinci ülke ifadelerini kullandı.

***

Gazeteci Özcan Kadıoğlu da gelir dağılımı sorununa değindi: “16 milyon kişi toplam gelirin yüzde 48'ine yakın gelir almış oluyor. Bu 15 yıldır hemen hemen hiç değişmedi. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz; vatandaşın refahında ya da daha iyi yaşamasında bir arpa boyu bile yol almadık.”

Profesör Yalçın Karatepe ise enflasyon verileri ile fiyatların hızla artmaya devam ettiğini belirterek hayat şartlarının gittikçe ağırlaştığını söyledi.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.