HABER / Serkan TALAN

Osmaniye’de yüzyıllardır devam eden bir gelenek günümüzde de varlığını devam ettiriyor. Çukurova’da “başakçılık” adı verilen bu gelenekte, yer fıstığı hasadı sonrası toprakta kalan ürünler tarla sahibinin rızası ile vatandaşlar tarafından toplanıyor. Bazı vatandaşlar kışın yiyeceği fıstığı çıkarmak için toplarken bazıları ise aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla bu işi yapıyor.

Çukurova’nın kalbi Osmaniye’de yer fıstığı hasadı başladı. Ekiminin yüzde 50’si ve pazarlamasının da yüzde 90’a yakınının yapıldığı kentte yer fıstığı hasadı sonrası hareketlilik yaşanıyor. Fıstık hasadının olduğu tarlalar başak yapabilmek için vatandaşların akınına uğruyor. Kadirli ilçesinde yaşayan Yakup Asana tarladan kalan mahsulün vatandaşlar tarafından tarla sahibinin rızası ile toplanmasına başakçılık adının verildiğini ifade ediyor. Bu geleneğin yüzyıllardır devam ederek günümüze kadar geldiğini aktaran Asana “Bizler de eşimizle çocuğumuzla fıstık başağı yapmak için buraya geldik. Hasat yapılır ardından bizler yani başakçılar gireriz tarlaya toprakta kalan fıstıkları toplarız” diye konuşuyor.

Yer fıstığı dışında bölgede mısır ve zeytin başağının da yapılmaya başladığını aktaran Yakup Asana, başakçılığın yüzyıllardır devam eden yardımlaşma ve dayanışma kültürü olduğunu belirtiyor.

Bazı vatandaşlar kışlık ihtiyacı olan fıstıkları çıkarmak, bazıları da aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla başağa geliyor. Fıstık hasadının yapıldığı tarlaları tek tek gezerek başak yapan 60 yaşındaki Ahmet Ünlü, “Biz de rızkımızı bu şekilde çıkarıyoruz. Hem yiyecek fıstığımız çıkıyor hem de geri kalan fıstıkları pazarda satıp aile bütçesine katkı sağlıyoruz” diyor.

TARLANIN BEREKETİ ARTIYOR

Yaklaşık 50 dönüm fıstık eken Ahmet Yılmaz, Çukurova’da başakçılığın çok önemli bir gelenek olduğunu ifade ediyor. Tarlada yapılan hasat sonrası vatandaşlara kalan mahsulleri toplaması yani başak yapmak için izin verdiklerini aktaran Yılmaz, “Başak bizim tarlamızın bir nevi sadakası. Hem tarla sahipleri olarak bizler hem de vatandaşlar kazanıyor. Çünkü biz bu şekilde tarlamızın bereketinin arttığına inanıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Üreticinin maliyetini karşılamıyor

Geçtiğimiz yıl çiftçinin yüzünü güldüren yer fıstığı bu sene çiftçiyi güldürmedi. Tarladan 6.5 TL’ye alıcı bulan fıstık çiftçinin maliyetlerini karşılamıyor. Çiftçiler “Maliyetler yüzde yüz arttı. Dolar artınca gübre ve mazot fiyatları ziraat ilaç fiyatları neredeyse yüzde yüze yakın arttı. Fıstık tarladan geçtiğimiz yılın fiyatlarının altında alıcı buluyor. Hükumetin maliyetleri düşürmesi ve fıstık üreticisini desteklemesi gerekiyor. Bu gidişle kimse tarlasını ekemeyecek” ifadelerini kullandılar.