Haber / Yeşim Acı

Van Valiliği tarafından 21 Kasım 2016 yılından bu yana kentte düzenli olarak tüm eylem ve etkinlikler yasaklanıyor. Valilik OHAL ilanından bu yana düzenli olarak yasakları uzatıyor.

Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mahmut Kaçan, yıllardır sistematik olarak sürdürülen yasakların hukuki bir dayanaktan yoksun olduğunu dile getirdi. Kaçan, “5. yılına giren yasaklamaların gerekçesinde sürekli İl İdare Kanunu veya Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş kanununa atıf yapılıyor. Ancak bu yasa maddelerinin hiçbiri bu şekilde süren bir yasaklama hakkı tanımıyor. İlgili mevzuatın tamamı belli bir eylem ve etkinlik için böyle bir kararın alınabileceğini öngörmüyor. Maalesef bu yetki kötüye kullanılıyor. İnsanların anayasal hakkı olan temel hakları yasaklarla 4 yılı aşkın süredir ihlal ediliyor” ifadelerini kullanıyor. Kaçan'a göre söz konusu yasaklar sadece muhalif parti, STK ve bireyler için uygulanıyor.

Sesimizi çıkaramıyoruz

Çev-Der Başkanı Ali Kalçık yasaklara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Bu normal bir karar değil. Zaten korona virüsü hepimize yasak koymuş. Kendi hukuklarına dahi uymuyorlar. Basın açıklamalarımız hükümete karşı açıklamalar bile değil. Biz sadece çevre konularında açıklama yapıyoruz. Basın açıklaması anayasal bir haktır ancak bizler gibi diğer kurumlar da Van'ın sorunlarına ilişkin sokağa çıkamıyor, bir eylem veya etkinlik yapamıyor, sesimizi çıkaramıyoruz.”

Meclis gündemine de geldi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Sarısaç, Van'daki eylem ve etkinlik yasağını meclis gündemine taşıdı. Sarısaç, toplanma özgürlüğü ve gösteri yürüyüşü hakkının ulusal ve uluslararası mevzuatta yurttaşların en temel haklarından olmasına rağmen, Van’da soyut gerekçelerle Anayasal haklarının tamamen ortadan kaldırıldığını söyledi. Önergede, Van’da dört yıldır kesintisiz sürdürülen yasakların neden olduğu insan hakları ihlallerinin araştırılarak, yurttaşların uğradığı anti-demokratik uygulamaların tespit edilmesi istendi.

Valilik: Örgüt kışkırtıyor

Van Valisi ve Belediye başkanı Mehmet Emin Bilmez, söz konusu uygulama için ‘Bizi aşan bir durum’ ifadesini kullanmıştı. Bilmez daha sonra ise, eylem ve etkinlik yasağının sebebinin ‘örgütün olası kışkırtma eylemleri’ olduğunu ifade etmişti. Bilmez, yerel gazeteye verdiği bir röportajda “Bunun temel nedeni terör örgütünün bölgemizde bir kalkışmanın alt yapısını hazırlamaya çalışması. Sözüm ona serhildan hareketinin başlatılmaya çalışılmasıdır. Bir dönem camı kırılmayan esnaf kalmadı. Bugün insanlar sokakta gece 12.00’ye kadar gezebiliyorsa bundan dolayıdır. Yani örgütün burada bir kışkırtma eylemi olmasa bizim buna da (yasak) ihtiyacımız olmaz. Onun için bizim ana sıkıntımız bu örgütün Van’da bir hareket başlatma çabası. Ama devletimiz buna asla müsaade etmez, bu da Van halkının huzuru için devam edecek. Yoksa bizim bütün amacımız Van halkının hareket özgürlüğünü arttırmak.” ifadelerinde bulunmuştu.