HABER/ DENİZ UÇAR

Yelki'de bulunan eski dam ve evleri, kendi emekleri ile atölye haline getiren Yelki Kadın Kooperatif'i, Türkiye'ye örnek olacak projeleri ile kadınları hem sosyal hayata katmak hem de Yelkili kadınların üretimlerini kazanca dönüştürerek ekonomiye artı değer katmalarını hedefliyor.

Kooperatif Başkanı Eda Filiz Yaşoğlu, kadınlara çatı olmak için bu projeyi başlattıklarını söyleyerek, kadınların bu proje ile hem maddi kazanç sağlayacaklarını hem de üretmenin mutluluğunu yaşacaklarını ifade etti. Yaşoğlu “Umudunu kaybetmeden ayakta duran kadınlara ihtiyamız var. Yelki Yöresel Pazar'ı kurarak, kadınların kendi ürettiklerini satmalarını ve ekonomik olarak özgür olmalarını sağladık. Şimdi kurduğumuz atölyelerle kadınlar alacakları kurslarla hem hobi edinmiş olacaklar hem de meslek öğrenecekler. Seramik ve resim atölyemizden sonra bir de müzik atölyesi kurmayı hedefliyoruz. Dokoz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile iletişim halindeyiz. Amacımız kadınların önünü açmak ve kurslar sayesende yeteneklerinin farkına varmalarını sağlamak. Aynı zamanda finansal okur yazarlık kursları da veriyoruz. Bu sayede kadınlar el emeği olan üretimlerini ekonomiye de kazandırmayı öğreniyorlar” dedi.

Kadınlar 'Kubizm' öğrenecek

Proje kapsamında açılan Pembe Köşk Sanat Evi sorumlusu Burcu Şarlı, atölyede resimden, örgü bebek yapımına bir çok alanda kurs vermeyi planladıklarını ve amaçlarının kadınların içlerinde var olan yeteneklerini dışarıya çıkartmak olduğunu söyledi.

25 yıl kurumsal şirketlerde yöneticilik yapan Şarlı “Bu atölyede huzur buluyorum ve kadınlardan çok olumlu tepkiler alıyorum. Onların hayatına dokunmak, içlerindeki yeteneklerini dışarıya çıkarmalarını sağlamak beni mutlu ediyor. Pandemiden dolayı işsiz kalan resim öğretmenimiz, Yelkili kadınlara ünlü ressam Picasso'nun öncüsü olduğu kubizm akımını öğretecek. Kadınlar aldıkları eğitimden sonra tuval başına geçerek Picosso resimleri yapacak' dedi. Kişisel gelişim kursu da açmak istediklerini belirten Şarlı, sanatın ve yaratıcılığın Yelkili kadınların ruhuna iyi geceğini söyledi.

Örnek kadın dayanışması

Seramik atölyesi sorumlusu Sevtap Şirin, bu atölyeyi Yelkiye kazandırmak için omuz omuza verdiklerini belirterek kadınlara hem meslek öğretecek, hem de hobi edinmeyi sağlayacak bir atölyeyi kurduklarını söyledi. Seramik mühendisi olan Gülden Ayvaz ile birlikte atölye çalışmalarını yürüteceklerini söyleyen Şirin, “Biz şimdiye kadar edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi diğer kadınlarla paylaşmak için buradayız talep olduğu takdirde haftanın beş günü bile kurs verebiliriz. Amacımız kadınları üreten, ürettiğini satıp kazanç sağlayan, üretmenin getirmiş olduğu özgüven duygusu ile tanıştırmak” dedi.