Haber / Didem ÇAM

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda 1 altın ve 1 gümüş madalya alarak tarihi başarı elde eden Türk kadın boksörler, 2022 yılında da başarılarına bir yenisini daha ekledi. Geçtiğimiz hafta, Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından düzenlenen ve İstanbul’un ev sahipliği yaptığı Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda Türk sporcular, 5 altın ve 2 bronz madalyayla şampiyonaya adeta damga vurdu.

Boks tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Türkiye Boks Federasyonu (TBF) Başkanı Eyüp Gözgeç, tarihi başarıyı 9 Eylül Gazetesi’ne anlattı. “Bu bir takım işi” diyen Gözgeç, “Kızlarımız, 12-13 yaşından beri bizimle beraber. Bugüne kadar pek çok kamp, turnuva ve maçlar yapıldı. Sporcularımızın Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonlukları var. Öyle uzun bir hikaye yani. Bu hikayeyi bugüne kadar devam ettirdik. Boks tarihinde ilk olan ve olması da zor olan bir başarı elde ettik. Sporcularımız çıkıp maç yaptılar, şampiyon oldular ama bunun gerisinde birçok emek var. Kastamonu'da Kadıdağı Kamp Merkezimiz var. Orada sporcularımıza hizmet eden kişiler, antrenörlerimiz, bununla birlikte sporcuların aileleri, federasyon çalışanları, federasyon başkanı, gençlik ve spor bakanı ve cumhurbaşkanı var” diye konuştu.

İDARE ETME ZAMANI BİTTİ

Boksun son yıllarda elde ettiği çıkış grafiğini değerlendiren başkan Gözgeç, şunları söyledi:

“Ülkemizde ‘Türk boks ekolü’ diye bir ekol oluştu. Kızlarımız bunu başarıyla götürüyor, erkeklerimiz de kızlarımızı takip edecek. Bu başarıların tesadüf olması mümkün değil. Bunlar yaklaşık 10 yılık bir çalışmanın ürünü. Biz 5 altın ve 2 bronz madalya aldık. ‘Dünya Şampiyonası’ ismi basit geliyor olabilir ama bu dünya çapında bir organizasyon. 2010 yılında Barbados’ta düzenlenen Dünya Bayanlar Boks Şampiyonası’nda sporcumuz Gülsüm Tatar altın madalya almıştı. Başka da hiç madalya alamadık orada. O 1 tane altın madalyayla biz uzun zaman idare ettik. Sonra 1 tane bronz madalya aldık, onunla da idare ettik. Ama artık idare etme zamanı bitti. Kapıyı şimdi büyük yerden açtık. Geçtiğimiz ay, U-22 Şampiyonası oldu. Kızlarda ve erkeklerde 2’şer altın madalya olmak üzere toplam 10 madalya alındı. Dolayısıyla tesadüfi olmadı bunlar. Artık Türk boksunun ayak sesleri gelmeye başladı.”

Fenerbahçe önemli katkılarda bulunuyor

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Türk boksuna çok önemli katkılar sağladığına da dikkat çeken Eyüp Gözgeç , “Fenerbahçe Spor Kulübü’nün çok büyük emekleri ve destekleri var. Fenerbahçe, Türk boksunun yüzde 50’sini götürüyor. Sporculara maddi bütün desteği onlar veriyor. Sporcuların maaşlarını, sigortalarını, tedavilerini hep Fenerbahçe Spor Kulübü yaptırıyor. Bu bağlamda Ali Koç’a da çok teşekkür ediyorum. Geçmişte de Fenerbahçe’nin sporcuları başarılıydı ama bu sefer inanılmaz bir destek ve motivasyon var” ifadelerini kullandı. 

Sporcular başarının meyvesini yiyor

“Boks dışarıdan göründüğü gibi bir kavga sporu ya da sokak sporu değil” diyen Gözgeç, “Bizim sporun öncelikli amacı madalya da değil. Öncelikli hedefimiz; sporcularımızı vatana, millete, ailesine, bulunduğu mahallesine, sokağına ve arkadaşlarına örnek birer birey yapmak. Sporcularımızın hepsi eğitimli. Kimi üniversite öğrencisi, kimi üniversite mezunu, kimi de mezun olduktan sonra öğretmenlik yapan kişiler. Sporcularımız elde ettikleri başarıların maddi manevi meyvesini yiyor. Boks sporuyla ilgilenmek isteyenler, sporcularımızı örnek alsın. Onlarla beraber olsunlar. Salonlarımıza gelsinler ve istedikleri gibi çalışsınlar” şeklinde konuştu.

Olimpiyatlara kadar gece-gündüz çalışacağız

25 Haziran- 5 Temmuz tarihleri arasında Cezayir’de düzenlenecek olan 2022 Akdeniz Oyunları’nda da altın madalya almak istediklerini belirten Gözgeç, asıl hedeflerinin ise 2024 Paris Olimpiyatları olduğunu kaydetti. Başarılı olmak için inanmanın önemine vurgu yapan başkan Gözgeç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başarımızın ana kaynağı; disiplin, çok çalışma ve sporculara maddi manevi ortam sağlama. En büyük şey ise fedakarlık. Sporcular, sosyal hayatlarından ve ailelerinden feragat ediyor.  Disiplinli ve programlı çalışmanın sonucunda başarı da geliyor. Tabii, inanç da çok önemli. Sporcularımız çok inandı. Öyle olunca başarı da kendiliğinden gelmiş oldu. 1 ay sonra Akdeniz Oyunları var. Sporcularımızın orada da başarılı olmaları, madalya almaları, ülkemizi birinci yapmaları için çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2023 yılında da Avrupa ve Dünya Şampiyonaları, birçok turnuva ve kampımız olacak ama bizim hedefimiz; 2024 Paris Olimpiyatları. Paris Olimpiyatları’na kadar gece gündüz durmadan çalışacağız.  Orada mutlaka başarılı olmak istiyoruz.”