Haber/ Serkan TALAN

Koronavirüs salgınıyla birlikte eski alışkanlıklar yavaş yavaş terkedilirken, yerine yenileri gelmeye başladı. Daha önce yüz yüze yapılan birçok toplantı ve etkinlikler artık internetteki farklı uygulamalar ile on line yapılıyor. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri şirketler hatta mahalle sakinleri dahi yüz yüze buluşmalarını artık çevrimiçi yapmaya başladı. Ayrıca covid dolayısıyla cenaze taziyeleri de çevrimiçi olarak yapılıyor. Çevrimiçi buluşmalarda bir çok seçeneğe imkan veren zoom programı en çok tercih edilen araçların başında geliyor.

Pandemi sürecinde zoom 10 milyon olan kullanıcı sayısını 300 milyona çıkardı. Bu sayı pandemi sürecinin uzamasıyla birlikte her geçen gün artıyor.

Covid 19 süreci sadece sağlığımızı değil hayatımızdaki birçok alışkanlıklarımızı etkiledi. Daha önce yüz yüze yapılan birçok etkinlik ve buluşmalar şimdilerde on line olarak yapılıyor.

Buluşmalar sanal ortamda

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesi Kışla Mahallesi’nde her hafta adına “Kışla Gençlik Buluşması” adını verdikleri toplantıda biraraya gelen gençler pandemi nedeniyle toplantılarını internet üzerinden yapmaya başladılar. Buluşmaları ayarlayan gençlerden Ahmet Üstün, “Yaklaşık 20-30 genç zoom üzerinden bir araya geliyor sohbetlerimizi buradan yapıyoruz” dedi. Üstün, “15 bin nüfuslu ilçemizde 500 hanenin üzerinde evde karantina uygulaması var. Bu ciddi bir rakam. Bu nedenle bizde buluşmalarımızı on line olarak yapma kararı aldık. Artık her hafta on line olarak buluşup sorunlarımızı burada konuşuyoruz” diye konuştu.

Taziyeler çevrimiçi

Son dönemde koronanın hızla yaygınlaşması ile birlikte cenazelere getirilen kısıtlamalarla birlikte cenaze sahipleri taziyeleri çevrimiçi yapmaya başladı. Osmaniye’de Corona virüsten hayatını kaybeden 78 yaşındaki Ahmet Yılmaz’ın yakınları uzaktan bağlantı kurarak bir araya geldi, dualar okudu. Online programa, Türkiye'nin farklı illerinden ve Almanya'dan katılan cenaze yakınları, yapılan dualara el açarak eşlik etti. Merhum Ahmet Yılmaz'ın kardeşi Osman Yılmaz koronavirüs salgını sebebiyle on line olarak bir araya gelip, ağabeylerini dualarla yad ettiklerini söyledi. Risk oluşturmamak için cenaze evinde bir araya gelmedikleri belirten Yılmaz, "Yakınlarımız ve aile dostlarımızla görüntülü çevrim içi buluşup acılarımızı bu şekilde paylaşmayı tercih ettik. Biliyoruz ki virüs en çok bu tür cenaze ortamlarında hızlıca bulaşıyor. Yeni dönemde alışkanlıklarımız değişti. Bu da onlardan birisi” dedi.

Saadet partisi önde

Siyasi partilerde covid 19 salgınının artması nedeniyle vatandaşlarla yüz yüze yaptıkları görüşmeleri çevrimiçi olarak devam ettiriyor. Birçok kesimle buluşmak isteyen partiler, hem parti içi görüşmelerini hem de vatandaşla buluşmalarını on line olarak yapıyor.

Osmaniye Saadet Partisi İl Başkanı Osman Eroğlu, hem parti içi görüşmelerinde, hem de vatandaşla çevrimiçi buluşmalar yaptıklarını söylüyor. Özellikle genel merkezin ve genel başkanları Temel Karamollaoğlu’nun toplumun farklı kesimleri ile internet üzerinden bir araya gelip bu kesimlerin sorunlarını dinlediğini aktaran Eroğlu, “Pandemi süreci maalesef propaganda sürecimizi de etkiledi. Vatandaşların sorunlarını eskisi gibi yüz yüze dinleyemiyoruz biz de parti olarak toplumun farklı kesimleri ile on line buluşmalar yapıyoruz. Çok da verimli oluyor. Toplumun birçok kesiminden on line buluşma teklifleri alıyoruz ” ifadelerini kullandı.

Eğitimler sürüyor

Öte yandan birçok sivil toplum kuruluşu da eğitim ve seminerlerini çevrimiçi yapmaya başladı. Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti pandemi sürecinden bu yana çok sayıda çevrimiçi eğitim verdi ve vermeye devam ediyor.

Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü Demokrasi için Medya Projesi’nin Direktörü Yusuf Kanlı daha önce yüz yüze verdikleri eğitimleri pandemi nedeniyle çevrimiçi yapmaya başladıklarını belirtiyor. Yüz yüze eğitimlerde bir yılda ulaştıkları kişi sayısına çevrimiçi 2 ay içinde ulaştıklarını aktaran Kanlı “Ayrıca fiziki ortamda 20 kişiye verdiğimiz eğitimi çevrimiçi 40-100 kişiye verebiliyoruz. Tabi, yüz yüze eğitimdeki insani dokunuşlar azaldı ancak şimdi Hakkari’deki bir kişiyi Ankara’daki eğitmenle buluşturabiliyoruz. Pandemi sonrası da çevrimiçi eğitimlerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

KHK’lıların hak arayışı

Toplumda hak arama mücadelesi veren platform, dernek ya da insan hakları örgütleri de pandemi sürecinde çevrimiçi buluşmalara ağırlık verdi. Türkiye’nin bir çok yerinde KHK Platformları aracılığıyla hak arama mücadelesi başlatan KHK'lılar çevrimiçi programlarla bir araya geliyor, konuk ettikleri kişilere problemlerini anlatarak kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. KHK Platformu sözcülerinden Münir Korkmaz her hafta toplumun önde gelen isimlerini konuk alarak sıkıntılarını anlattıklarını aktarıyor. Korkmaz” Şu ana kadar İnsan Hakları Derneği Onursal Başkanı Akın Birdal, İnsan Hakları Aktivisti HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mersin Tabip Odası Başkanı ve bir çok ismi konuk olarak alarak sıkıntılarımızı anlattık. Oldukça verimli oldu” diye konuştu. Korkmaz son olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile 500 kişinin katılacağı çevrimiçi bir buluşma yapacaklarını söyledi.