Haber/ Denizhan GÜZEL

Türkiye’nin en gözde turizm ilçelerinden biri olan Çeşme ile kapı komşusu ve Avrupa’ya giriş kapısı Yunanistan’ın Sakız (Chios) adaları pandemi öncesi günlerini mumla arıyor. Her iki ülke halkının birbirleriyle sıkı dostluklar kurduğu, yaşama geçirdikleri dernekle turizm fuarlarında aynı çatı altında ortak faaliyet gösterdiği yapının ve daha birçok organizasyonda geniş katılımlı etkinliklerin pandemiyle birlikte son bulduğu bir dönem yaşanıyor.

AĞIR FATURA

Sakız Adası’ndan Çeşme ve Alaçatı pazarlarına gelen komşu ülkenin insanları ile Türkiye’den Sakız Adası’na güzel bir tatil için giden Türk vatandaşları bir an önce salgının bitmesini bekliyor.
Salgın ile beraber gelen ilk şaşkınlık ve ardından kapanan sınır kapılarının iki bölge halkının üzerinde negatif etkisinin ise ekonomiye yansıması ağır oldu. Salgının giderek yayılması ve istatistiki rakamların yükselmesi, Çeşme ve Sakız Adası turizmine tam anlamıyla darbe vurdu.


Çeşme, genelde yerli turizm ile sezonu geçirirken, pandeminin getirdiği sokağa çıkma ve seyahat yasakları ilçedeki birçok butik otel ve işletmenin kapanmasına neden oldu.
Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü, pandeminin en ağır yaşandığı dönemde Çeşme’ye gelen insanların butik otelleri tercih ettiğini vurguladı. Köfüncü, “Geçtiğimiz yaz döneminde kısıtlı derecede açılan işletmeler sipariş üzerine yoğunlaşarak gelir elde etmeye çalışırken, tatil için gelenler büyük oteller yerine daha güvenli oldukları gerekçesiyle butik otelleri tercih ettiler. Çeşme ve Alaçatı’da bulunan butik oteller bir nebze de olsa sezonu bu şekilde geçirmeye çalıştılar. Bayram tatili gibi dönemlerde yoğunluk doğul olarak arttı, ama bu süreçte bazı işletmeler kapandı, bazıları da el değiştirdi” dedi.
Pandemi sürecinde 2021 yaz sezonunu da değerlendiren Köfüncü, “Bu yaz geçen sezona göre inanılmaz bir kalabalık var. Şimdi üzerinde dikkatle konuşulan tehlikeli varyantlar var. Uzmanların bu kadar uyarısına rağmen, Alaçatı ve Çeşme için konuşuyorum, insanlarda bir rahatlık söz konusu. Eğer bu böyle devam ederse sonbaharda çok daha ciddi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.



GURBETÇİLER UMUT OLDU

Sakız Adası’nda ise turizm anlamında durum daha ağır oldu. En büyük gelirini Türk turistlerden elde eden Ada'nın gümrük kapılarının kapanması, otellerin de yüzde 70'e varan oranda kapılarına kilit vurmasına neden oldu. Ada’da bulunan küçük işletmeler de pandemi nedeniyle daralan ekonominin kurbanı olmaktan kurtulamadı.
Geçtiğimiz yaz sezonunu pandemi gölgesinde ağır şartlarda geçiren komşu ada bu yaz “Yunan gurbetçilerle” teselli buldu. Amerika, Avustralya ve diğer ülkelerde yaşayan gurbetçi turistlerle bir nebze de olsa turizm hareketliliği yaşandı.
Edinilen bilgiye göre, Yunanistan’a bağlı Kuzey Ege Adaları’nda pandemi başlangıcında 2019 Haziran ayında işsiz sayısı 12 bin 697 olurken, bu yaz sezonunda bu rakam 10 bin 843 kişi olarak belirlendi. (Kaynak: P.Chios)
Uzun bir aradan sonra önce Almanya sonra Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin Türkiye’den gelen yolculara karantina kararının kaldırılması sonrası komşu Yunanistan’ın vereceği karar merakla bekleniyor. Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları’nın ikili temasları sonrası iki ülkenin de tanıma kararı aldığı aşı kartları uygulaması ne zaman hayat geçecek ve gümrük kapıları ne zaman açılacak sorusu Çeşme ve Sakız’da konuşulan konuların başında geliyor. İki bölge halkı, yaşanan ağır pandemi sonrası tekrar kucaklaşmanın, bir araya gelmenin “ekonomik hasretini” yaşıyor.