Haber / M. Sait DEĞER

İzmir’de çöpten topladığı katı atıkları satarak ailesinin geçimini sağlayan Mustafa Muhammet, sokakta ölmek üzere olan yeni doğmuş yavru kediyi sahiplenmesi yaşam hakkının ne kadar kutsal olduğunu gözler önüne serdi. İzmir’in Karabağlar ilçesinde çöpten; kâğıt, karton ve pet kutu gibi malzemeleri toplayıp satarak 7 nüfuslu ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Mustafa Muhammet sabahın erken saatlerinde sokağa terkedilmiş 3 günlük yavru kediye sahip çıkarak hayatta kalmasını sağladı. 6 çocuk babası olduğunu belirten Mustafa Muhammet bütün canlıların yaşam hakkı olduğuna dikkati çekerek, “Yolda buldum, sahipsiz olduğunu fark ettim. Böyle savunmasız canlılara sahip çıkmak için merhamet ve insanlık gerekli. Artık ben bakacağım, benim yedinci çocuğum olarak büyüteceğim. O da bir candır, dili yoktur ama biz insanız ve aynı duruma biz de düşebiliriz. Vicdanlı olan her insanın bunu yapması gerekir” dedi.

Bedensel engelli olan Mustafa Muhammet, onuruyla emek verip ailesinin geçimini sağlamak için ekmeğini çöpten kazandığını ifade ederek, “Ekmeğimizi çöpten çıkarıyoruz, önemli olan onurlu yaşamaktır. Ben engelli bir insanım, bir gözüm kusurlu, ayağım sakat, şeker ve kalp hastasıyım. Buna rağmen çalışmak zorundayım. 6 tane çocuğum var ve onların geçimini yapmam gerekiyor. Bir gün çalışmazsam aç kalırız. Şimdi de yavru kedimiz ile beraber 7 çocuğum oldu. Yavru kedi de artık ailemin bir parçası. Şu anda süt alacak param yok ama çöpten toplayacağım kartonları satıp ona süt alacağım” diye konuştu.  

İMRENİLEN BİR SEVGİ

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir temsilcisi Esin Önder ise diğer kentlere göre İzmir insanının sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olduğunu belirtti. Daha çok dar gelirli insanların sokak hayvanlarına karşı duyarlı olduğunun altını çizen Esin Önder, çöplükten topladığı katı atıkları satarak geçimi sağlayan Mustafa Muhammet’in, ölmek üzere olan 3 günlük yavru kediyi alıp kendi evladı gibi sahiplenmesinin imrenilen sevginin kanıtı olduğunu söyledi.

Duyarlılık çok daha fazla gelişti

Önder, bunun insani ve vicdani bir sorumlulukla alakalı olduğunu hatırlatarak HAYTAP olarak uzun yıllardan beri İzmir ve ilçelerinde hayvanları korumak için yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “İzmir’de geçmiş yıllara göre sokak hayvanlarına karşı duyarlılık daha da gelişti. Bu konuda önemli çabalarımız oldu ve halen de çalışıyoruz. Şimdi insanlar daha çok hayvanları korumaya çalışıyor. Ama burada en önemli durum, maddi durumu yetersiz insanların sokak hayvanlarına daha fazla sahip çıkmasıdır. Fakir ailelerimiz, dar gelirli insanlar hayvanları hem koruyor hem de hayatta kalmaları için besleme yapıyor. Bunlardan biri de çöpten topladıklarıyla ailesinin geçimini sağlayan Mustafa Muhammet’tir. Kendisini kutluyoruz ve diğer vatandaşlarımıza da örnek olmasını ümit ediyoruz.”