Haber / Selda AK

2021 yılında konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 0.5 düşüş kaydetti. Buna göre 2021 yılında toplam 1 milyon 491 bin 856 adet konut satışı gerçekleşti. 2020 yılından bu yana devam eden pandemi, piyasadaki belirsizlik ve artan inşaat maliyetleri sıfır ve ikinci el konut fiyatlarının yükselmesine sebep olurken, konut satışları da geriledi. Geçtiğimiz yıl kamu bankalarının piyasa şartlarına göre düşük faizle konut kredisi kullandırması ve enflasyona karşı parasını korumak isteyen vatandaşın güvenli liman olarak gördüğü gayrimenkule yatırım yapmaya devam etmesine rağmen  konut satışları 0.5 geriledi.

Sermayenin sektörden uzaklaştığını kaydeden sektör temsilcileri, konut sektörüne dair 2022 yılı beklentilerini paylaştı.

MALİYET 1 MİLYON

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı ve İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım Türkiye’de konuta olan talebin devam ettiğine dikkat çekerek, 2021’de yaklaşık 1 milyon 491 bin adet konut satıldığını hatırlattı. Maliyetlerden dolayı vatandaşın konuta erişmekte zorlanacağını ifade eden Yıldırım, “Türkiye’de her yıl 550 bin civarında evlenme ve 130-150 bin arası boşanma gerçekleşiyor. Yani Türkiye’nin ortalama zorunlu konut ihtiyacı 700 bin. Yatırımcıları da eklediğimizde toplam 1 milyon konut oluyor. Fakat son 1.5 yılda inşaat ve arsa maliyetlerindeki artışları hesaba kattığımızda vatandaşlarımızın konuta erişimi çok zorlaşacak. Önceden çalışan bir memur çifte rahatlıkla 400-600 bin TL arası konutu satabiliyorduk. Ama bugün 100 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon TL. Enflasyonu da koyduğumuz zaman 1 milyon 260 bin TL’ye satmamız lazım. Normal şartlarda bu maliyetlerle ve kar payıyla 1 milyon 300 bin TL’den aşağıya satmamamız lazım. Şimdi 1 milyon 260 bin TL verecek kişi sayısı ne kadar? Bizi kara kara düşündüren konu bu. Biz konut üretelim de kime satacağız, en büyük sıkıntı bu” diye konuştu. Kahraman, “2021 yılı konut satış istatistiklerine baktığımızda 2020’ye göre yüzde 0,5’lik bir düşüş söz konusu. Konut satışlarının gerilemesinin başlıca nedenlerinden biri son dönemde inşaat malzemelerine gelen zamlar, fahiş fiyatlar ve istikrarsızlık nedeniyle fiyatların artması. Fiyat artışları satışları negatif etkiledi ancak etkilerini 2022’de daha fazla hissediyoruz” dedi.

PROJELER ASKIDA

2022 yılı beklentilerini de dile getiren Kahraman, “Enflasyonla mücadele, fahiş fiyatla mücadele gerçekleşirse piyasada bir hareketlilik olur. Onun dışında inşaat sektörü durmuş vaziyette. Özellikle İzmir’de kentsel dönüşüm ve bina yenileme ile ilgili birçok iş var ve bunların tamamı yüksek maliyet nedeniyle veya maliyet hesabı yapılamadığından dolayı bekliyor. Fiyatlarda iyileşme söz konusu olmazsa 2022 için de maalesef bu durgunluk devam eder diye düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİM AZALACAK, TALEP ARTACAK

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Karademir ise 2021 yılının inşaat ve emlak sektörü açısından 2020 yılına benzer şekilde faiz ve maliyet etkisine bağlı olarak geçtiğini belirtti. Karademir, “2021 yılında, kamu bankalarının sübvanseli olarak konut kredi faizlerini piyasa faizine göre düşük tutması alıcı yönünde büyük bir iştah oluşturdu. 2021 yılında 2020 yılı ile neredeyse aynı oranda konut satışı gerçekleşti. 2022 yılı ise maliyet etkisinin çok artması ve konut üretiminin azalacak olması nedeniyle sıfır konutlarda talep oluşturacak ancak ikinci el konutlarda ise fiyatların yükselmesi nedeniyle bir miktar durağan geçecek” diye konuştu.