Haber/Zeki Dara
Türkiye’nin coğrafi yapısı sarp kentlerin başında gelen Hakkari’de, son zamanlarda makineye dayalı tarımsal faaliyetler arttı. Ancak yıllardır küçük makineler ile ot biçilen kentte, akaryakıt fiyatlarındaki artış vatandaşı zor duruma düşürdü. Mazot fiyatlarının artması ile makinelerin giremediği yerlere bu defa tırpancılar girdi. Önceki yıllarda genel olarak yonca, fiğ, ot gibi hayvan yemi olarak kullanılan bitkileri makine ile biçtiklerini belirten besiciler, artan maliyetlerden kurtulmak için geleneksel yöntemlere geri döndüklerini dile getirdi.

ŞAFAKTA İŞ BAŞI
Kent merkezine 50 kilometre mesafede bulunan Kaval Köyü’nde hayvanlarının kışlık yemlerini toplamak için tırpan sallayan vatandaşlar, sabahın ilk ışıkları ile birlikte işe başlayıp gün batımına kadar çalışıyor. Köy sakinlerinden 5 çocuk babası 53 yaşındaki Şahin Keskin, önceki yıllarda makineler ile yaptıkları ot biçme işini mazot fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl tırpan ile yaptıklarını söyledi. Keskin, “Kaval Köyü’nde tırpan ile ot biçiyoruz. Mazot fiyatı artınca tırpana geri döndük. Biçer makinesi saatte 250 liraya çalışıyor. Bizim buna gücümüz yok. Araba tutmaya kalksak 3 kilometrelik mesafe için bizden bin lira isteniyor. Geçen sene aynı böyleye getirdiğimiz araca 300 TL veriyorduk, şimdi bin lira. Hayvanımız da elimizde kaldı. Mecburen eski yöntem olan tırpanla biçiyoruz. Sabah erkenden geliyoruz akşama kadar kavurucu sıcakta çalışıyoruz. Bir aydır bu şekilde devam ediyoruz” diye konuştu. Mazot fiyatları düşmezse hayvanlarını satmak zorunda kalacaklarını söyledi.


 

'ESKİYE DÖNDÜK'
Lise mezunu 23 yaşındaki Ayetullah Erik de tırpan mesaisinde olan amcalarına destek oluyor. Erik, hem biçilen otları topluyor hem de çalışanların çay, su ve yemek gibi ihtiyaçları için yardımcı oluyor. Yorucu bir işle uğraştıklarını belirten Erik, “Evim merkezde ama her yaz yardım etmek için buraya geliyorum. Günde 9-10 saat çalışıyorum. Benzin ve mazot zamlanınca bizim buralarda el emeğine olan ihtiyaç arttı. Çok yorucu bir iş. Yaz sezonu boyunca bu işle uğraşmak zor geliyor” dedi. Türküler eşliğinde kavurucu sıcakta tırpan sallayan Kaval Köyü sakinleri günlerce devam eden mesailerinin ardından biçtikleri otları köylerine taşıyıp istiflemenin de ayrı bir dert olduğunu dile getirdi.