Haber/ Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU

Türkiye Kayakla Oryantiring Milli Takım Sporcusu Gülşah Bircan Akpınar, 29 Haziran tarihinde Aksaray’da düzenlenen Bisikletle Oryantiring Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu olarak Avrupa Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Ekim’in ikinci haftası Portekiz’de düzenlenecek Masterlar Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’nda,Türkiye’yi temsil edecek tek kadın sporcu olan Akpınar, yarışmaya tek başına hazırlanmak zorunda kaldığını söyleyerek, sponsor sıkıntısı yaşadığını ifade etti. Akpınar, “4 yıl üst üste Türkiye Şampiyonu olduktan sonra Avrupa Şampiyonası’nda ülkemi temsil etmeye hak kazandım. Ekim’de 16 ülkeden 116 sporcuyla Portekiz’de yarışacağım. 10 kilometreden 50 kilometreye kadar değişen parkurlarda ülkemi temsil eden tek kadın sporcu olacağım. Bu benim için büyük gurur fakat üst üste şampiyon olmama rağmen maddi olarak destek göremiyorum. Madalyalarım var ama sponsorum yok” diye konuştu.

TV KUTUSUNDA GÖTÜRECEK

Yarışmaya rakipleri gibi kamplarda değil kendi başına antrenmanlar yaparak hazırlandığını ifade eden Akpınar, “Rakiplerim benden daha avantajlı durumda. Hepsi yarışa kampta hazırlanıyor. Çok iyi ekipmanlarla ve büyük firmaların sponsor destekleriyle yarışa katılacaklar. Bütün ekiplerde antrenman sonrası sporcuya masaj yapacak masörler ve antrenör bulunuyor ama benim yanımda kimse olmayacak. Yarış esnasında bisikletimde bir arıza yaşadığım zaman da kendim tamir etmek zorunda kalacağım. Bisiklet çantam bile yok. Bisikletimi parçalayıp, televizyon kutusuna koyacağım ve öyle yanımda götüreceğim. Bütün teknik sorunlarıyla da ben ilgilenmek zorundayım. Tek başıma mücadele edeceğim” şeklinde konuştu.

'PES ETMEYECEĞİM'

Maddi olarak destek görmek istediğini ve büyük sponsorlara ihtiyacı olduğunu dile getiren Akpınar, şöyle konuştu: “Urlalı olduğum ve orada yaşadığım için Urla halkı bana çok destek veriyor. Gerek oradaki bisiklet sürücüleri gerekse yerel yönetim ufak desteklerde bulunuyor ancak benim büyük sponsorlara ihtiyacım var. Bazı kişilerin bir gecede harcadıkları parayla ben ülkemi temsil edeceğim. İyi hazırlanabileceğim için kazanma şansım daha yüksek olacak. Bundan 5-10 yıl önce kadın voleybol ve basketbol takımından kimsenin haberi yoktu ama büyük firmalar sponsor olduktan sonra medyada görünür oldular tanınmaya başladılar. Neden ben de öyle olmayayım? Bir çok firmanın kapısını çaldığımda sponsorluk karşılığında ne yapacaksın? diye soruyor. Ülkemi temsil edeceğim daha ötesi var mı? Pes etmeyeceğim. Sponsor sıkıntım devam ettiği sürece ben de aramaya ve mücadele etmeye devam edeceğim.”

Oryantiring nedir?

Oryantiring, ormanlık bir alanda ya da şehir içindeki bir bölgede harita ve pusula yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spordur. Uluslararası bir federasyona sahiptir ve dünya genelinde birçok organizasyonda yer almaktadır.

Gülşah Bircan Akpınar kimdir?

11 Temmuz 1996’da İzmir'in Urla ilçesinde doğdu. Spor hayatına 2005 yılında amatör olarak jimnastik ve yüzme branşları ile başladı. Daha sonrasında 2013 yılında Ege Üniversitesi’ni kazandı. Üniversite yıllarında oryantiring sporuyla tanıştı. Bu sporuna ilk olarak koşuyla başladı daha sonra kayak ve bisikletle devam etti. Önce kayak, ardından bisiklet ile oryantiring branşında milli takıma seçilerek, Türkiye’yi Avrupa ve Dünya şampiyonalarında temsil etme hakkı kazandı.