Haber/Serap Dikmen AHMETOĞLU 
İzmir'in 30 ilçesinde yaşaşan yaklaşık 280 bin kişi tarımla geçimini sağlıyor. Son yıllarda yerel lezzetlerin ve gastronominin öne çıkmasıyla kent genelinde yaşayan çiftçiler ve bağlı oldukları kooperatiflar birbiri ardına festival ve şenlik düzenlemeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerel ürünlere verdiği destekler ve uluslararası tarım fuarları aracılığıyla güçlenen İzmir çiftçisi yılın 12 ayında kiraz, zeytin, bağ bozumu, kavun, enginar, sakız, nergis, ot, ekmek, bardacık, lavanta, mandalina gibi bir çok ürünü için 50 farklı festival ile hem eğleniyor hem de ürününü tanıtıp satış ağını genişletiyor. Festivallerin de katkısıyla sadece geçtiğimiz yıl, merkezi İzmir olan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) üyeleri 5.5 milyar dolarlık tarım ürününü yurt dışına göndererek ülkemize döviz kazandırdı.

TADIM, HASAT, KORKULUK

Hasat şenliklerinden, ürün hazırlama, tatma, tohumları takas etme, hayvanları kırpma hatta ürünleri kuşlardan korumak için tarlaya konulan korkuluklara kadar bir çok ilginç festival kent yaşamına renk katmakta. Özellikle son 15 yılda kırsal üretimin hızlanması, kooperatifçiliğin yaygınlaşması ve yerel yönetimlerin tüm bu süreçlere destek olması ile pazarlama noktasında tarımsal festivaller de hızla artmaya başladı. İzmir genelindeki 18 ilçede düzenlenen 50 festivalin 24'ü Çeşme, Seferihisar, Karaburun, Urla ve Güzelbahçe'den oluşan yarımada bölgesinde gerçekleştirilmekte.

'TURLAR DÜZENLENMELİ'

Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk, ülkemize oturan değil, gezen turist lazım olduğunu bunun için de nitelikli ve tarihsel özelliklerin ön plana çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Düzenlenen festivallerde turistlere yıllar öncesinde söz konusu hasadı yapılan ürünün işlenişine dair workshoplar, tadım eğitimleri yapılması gerektiğinin altını çizen Çelenk, “Siz o festivalin alt yapısını yaparsanız, onlar da bunları deneyimlemek ister, turlara katılmak ister. Zaten gelişinin amacı merakını gidermek. Hareket noktası bu olunca gelen turist de tabi ki para harcayacak” dedi.

'ORADA TUTMANIZ ŞART'
Festivaller ile düzgün işler yapılarak misafirlerin memnun edilebileceğini ve karşılığında daha fazla kazanç sağlanacağına dikkat çeken Çelenk, “Bu işler için kültürel değerlerin araştırılıp öğrenildikten sonra yaşam içinde kullanmaya başlanması gerek. Festivale gelenler için o beldede konaklama tesislerinin, yöresel ürünlerin kullanılarak yapıldığı yemeklerin yenebileceği kaliteli restoranların, yemek sonrası çayını, kahvesini içebileceği kafelerin, o bölgeye has ürünlerin veya tarihi hikayesi olan nesnelerin sergilendiği müzesinin olması şart. Öyle olmazsa turist nasıl zaman geçirebilecek? Onu orada tutmanız için alternatifler sunmalısınız” diye konuştu.



 

'4 KAT FAZLA HARCIYOR'

Gastronomi turizminin geleneksel tatil turizmine oranla 4 kat daha fazla döviz kazandırdığına dikkat çeken İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Betül Öztürk, seyahat acentelerinin bu etkinliklere atölye ve lezzetleri içeren turlar düzenleyebileceğini kaydetti. Öztürk, “İzmir merkez ve ilçelerinde yapılan tarım ürünleri ve gastronomik lezzetler üzerine kurgulu festivallerin ürün tanıtımları ile beraber bölgeye ait tüm tarihi ve coğrafik dokularının tanıtımına da destek olmakta. Bu ürünlere coğrafik işaret alınmasıyla beraber uluslararası arenalarda da tanınmaya başlamışlardır” dedi.

'ÖĞRENCİLER İÇİN ŞANS'

Festivallerde önemli olanın katılımcıların temel ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilmek olduğunun altını çizen Öztürk, “Otopark alanlarından konaklamaya, yeme-içme çeşitliliğinden tuvalet ihtiyaçlarına düşünülmesi gereken ayrıntılar var. Diğer yandan gastronomi ve mutfak sanatları bölüm öğrencileri için bu tip festivaller yöreye ait mutfak kültürü ve coğrafik dokuyu tanımaları açsından bir şanstır. Gezerek veya organizasyonuna katkı sağlayarak kendilerini geliştirebilirler. Gastoroni bölümü öğrencileri için de bu festivaller büyük bir hazire. Mezun olduktan sonraki çalışma hayatlarında da bu yöreye ait tüm bildiklerini kullanıp sunumlar gerçekleştirebilirler. Gastronomi yemek hazırlayıp sunmanın ötesinde bir deneyim yaşatmak bir hikaye sunmak olgularını da içerdiği için bu tip etkinliklerle yöre halkından doğru bilgiyi temin edebilirler” ifadelerini kullandı. Haber: Serap Dikmen Ahmetoğlu


YARIMADA'DA 24 FESTİVAL
1- Karaburun Kırkım Şenliği
2- Karaburun Yerel Tohum Takas Şenliği
3- Karaburun Küçükbahçe Mandalina Festivali
4- Karaburun Eğlenhoca Zeytin Festivali
5- Karaburun Batı Köyleri Mandalina Festivali
6- Karaburun Kösedere Üzüm Şenliği
7- Karaburun Nergis Festivali
8- Çeşme Alaçatı Ot Festivali
9- Çeşme Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali
10- Çeşme Germiyan Ekmek Festivali
11- Çeşme Yerel Tohum Takas Şenliği
12- Urla Geleneksel Mart Dokuzu Ot Festivali
13- Urla Enginar Festivali
14- Urla Bağbozumu Şenliği
15- Urla Nohutalan Kavun Şenliği
16- Urla Sardalye Şenliği
17- Urla Barbaros Oyuk Festivali
18- Urla Zeytin Barış Festivali
19- Güzelbahçe Payamlı Köyü Bardacık Festivali
20- Seferihisar Yöresel Yemek Yarışması
21- Seferihisar Uluslararası Mandalina Şenliği
22- Seferihisar Lavanta ve Ekinezya Hasat Şenliği
23- Seferihisar Ata Ekmeği ve Armola Şenliği
24- Seferihisar Tohum Takas Şenliği

KUTU.............
ALİAĞA'DAN MENDERES'E
1- Bayındır Nergis ve Kuru Çiçek Festivali
2- Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali
3- Beydağ Kestane Festivali
4- Bornova Kiraz Festivali
5- Dikili Bamya Festivali
6- Karabağlar Kavacık Üzüm Festivali
7- Karşıyaka Sonbahar Çiçek Festivali
8- Karşıyaka Ege Otları Festivali
9- Karşıyaka Çiçek Festivali
10- Kemalpaşa Altın Kiraz Festivali
11- Kemalpaşa Dereköy Bal Festivali
12- Kiraz Belediyesi Kiraz Festivali
13- Menderes Uluslararası Mandalina Çiçeği Festivali
14- Menderes Gümüldür Mandalina Festivali
15- Ödemiş Bademli Kiraz Festivali

16- Bıçakçı Ovacık Yaylası Çilek ve Barbunya Festivali
17- Selçuk Keçi Festivali
18- Selçuk Belevi Şeftali Festivali
19- Selçuk Gökçealan Üzüm Festivali
20- Tire Giritliler Ot Festivali
21- Tire İncir ve Ceviz Festivali
22- Torbalı Kınalı Bamya Festivali
23- Torbalı Bardacık İncir Festivali
24- Torbalı Pamuk Festivali
25- Torbalı Börülce Festivali
26- Torbalı Saipler Zeytin Festivali