Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliği ile yürütülen Güçlü Gazeteci Özgür Medya Projesi kapsamında hazırlanan ‘İnsan Hakları’ özel sayısı bugün Dokuz Eylül Gazetesi ile birlikte okuyucularla buluştu. Proje kapsamında yayınlanan 26 eser sahibi telif programından yararlandılar. İçeriğinde insan haklarına başlığı altında özel olarak hazırlanan haberlerin yanı sıra, Türkiye genelinde karikatürleri ile tanınan çizerlerin insan hakları konulu karikatürleri de bulunuyor.

İnsan Hakları özel sayısında, insan hakları tarihi ve hukuksal yönleri anlatılırken, Türkiye’deki insan hakları karnesi de ortaya konuluyor. Kadın, çocuk, gazeteci, mülteci, sanatçı gibi farklı kesimlerden insanların da haklarının özgün hikayelerle anlatıldığı özel ilavede pandemi sürecinde artan yoksulluğa da dikkat çekiliyor. 

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen telif destek programı, iş arama sürecinde olan ve/veya serbest çalışan gazetecilerin gazetecilik çalışmalarını maddi destekle sürdürmelerini teşvik etmeyi ve medya çoğulculuğuna katkıda bulunmayı amaçlıyor.  

Özel ilaveler ve 9 Eylül Gazetesi’nde yayınlanan yazılı ve görsel haberler kapsamında işsiz ve serbest çalışan gazeteciler brüt 100 euro telif desteği sağlanıyor.

Yeni yılda da telif desteği sürecek

2019 yılında başlayan “Özgür Gazeteci Güçlü Demokrasi Projesi” 2022 yılına kadar devam edecek. Proje kapsamında uygulanan “Telif Destek Programı”na fiili ehliyetine sahip, daha önce gazetecilik mesleğini icra etmiş ve başvuru döneminde bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayanlar ile genç gazeteciler öncelikli olmak üzere serbest çalışan gazeteciler de programdan faydalanabiliyor. Yeni yılda da telif projesine görüntülü ve yazılı haberleriyle başvuran gazetecilerin eserleri yayın kurulu tarafından değerlendirilecek. Yayınlanmaya değer bulunan eserler 9 Eylül Gazetesi veya özel ilaveler aracılığıyla okuyucularla buluşacak. Telif desteğinden faydalananlara haber başı brüt 100 euro telif desteğinden yararlanıyor.