E-ticaretin önem kazanmasıyla bu ürünleri e-ticaret siteleri aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına satmaya başlayan Çıldır, “Başta coğrafi işaretli Kale Biberimiz olmak üzere, tarhana, reçeller, salamura asma yaprağı, yufka, domates kurusu, kışlık konserve gibi ürettiğim doğal ürünlerimi e-ticaretle ülkemizin her köşesine gönderiyorum” dedi.

Denizli’de yaşayan kadın girişimci, özel bir kahvaltı evi sahibi Tennur Çıldır, 2013 yılında gözleme dükkanı açarak başladığı iş hayatında, ürettiği yöresel lezzetleri, e-ticaret üzerinden satan başarılı kadın girişimcilerden... Çıldır, 8 yıl önce eşinin desteği ile gözlemecilik işine başlamış. Zamanla dükkanında memleketi olan Denizli’nin ilçesi Kale’den getirdiği yerli-doğal ürünlerle, yöresel lezzetler yapıp bunların satışını yapmaya başlamış. E-ticaretin de önem kazanmasıyla, 2016 yılında, yöresel ürünlerini farklı e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunmuş.

“Yıllık 700-800 kilo tarhana satışım oluyor”

Girişimcilik hikayesiyle ilgili Tennur Çıldır, “Eşimin yönlendirmesiyle işyerimi açtım. İlk açtığımda hiçbir şeyim yoktu, tüm malzemelerimi evimden getirdim. İlk gözleme ile başladım, ardından çorba, sonra börek, sonrada yemek derken köyden aldığım malzemelerle tarhana, reçeller, sebze kuruları ve kışlık konserveleri üretip satmaya başladım. Memleketimizin coğrafi işaretli Kale Biberini kurutup satıyorum. Çeşit çeşit turşu yapıyorum. Benim tarhanam meşhurdur, çorba içmeye gelenler mutlaka tarhana içer. Yıllık 700-800 kilo tarhana yapıp satıyorum.” diye konuştu.

“Köyden alışveriş yaparken kadın dayanışması da yapmış oluyoruz”

İşletmesinde kullandığı malzemeleri köyünden aldığını vurgulayan Çıldır, köyde alışveriş yaparken doğal olarak bir kadın dayanışmasının oluştuğunu da söyledi. Çıldır, “Yöresel ürünlerimizin malzemelerini hep köyden alıyorum. Kepekli unumuzdan yaptığımız gözlememizin bile tadı başka olur. Köyde alışveriş yaparken bir kadın arkadaştan tereyağı alıyorum, o yoğurt için başka birine yönlendiriyor, diğeri yumurta için bir başka kadına yönlendiriyor. Bu sayede ihtiyaç sahibi kadınlardan alışveriş yaparak, bir kadın dayanışması da oluşturmuş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“E-Ticaretle türkiye’nin her yerine ürünlerimizi gönderiyoruz”

Tennur Çıldır “Ürettiğimiz yöresel, doğal ürünlerimizi ilk başlarda sadece iş yerimde satarken e-ticaretin önem kazanmasıyla ben de e-ticarete yöneldim. 2016 yılından beri ürünlerimizi e-ticaret sayesinde ülkemizin her yerine gönderebiliyoruz. İlgi yoğun. Tüm yöresel ürünlerimizden sipariş alıyoruz” dedi.

“En büyük destekçim ailem”

Ailesinin işyerinde kendisine çok destek olduğunu söyleyen Tennur Çıldır, “Burayı açtığımızda oğlum Kemal 5., kızım Muhdiye 8. Sınıfa gidiyordu. İşyerimde büyüdüler. Oğlum kuryecilik yapıyor. Kızımı mutfakta şef olarak yetiştirdim, yemeği kızım çıkartıyor. Ben sacın başına geçiyorum. Kızım ne yapacağını iyi bilir, o mutfağa girdimi gözüm arkada kalmıyor. Oğlum da hiç boş durmaz, hep bir işin ucundan tutar. Eşim Hidayet Beyin kendi işi var ama her zaman peşimizde koşturuyor. Pazara gider, Kale’ye gidip ihtiyaçlarımızı alır. Ailem olmasaydı bugün bu başarıyı sağlayamazdım. Çocuklarım üniversite okudu, meslekleri var, onların kendi yollarını çizmelerini istiyorum” diye konuştu.

“Kale’de kurutma tesisi kuracağız”

Geleceğe dair hedefleriyle ilgili ise Tennur Hanım, “Kale’de sebze kurutma tesisi kurmayı planlıyoruz. Kale’deki kadın arkadaşlarıma sattığımız yöresel ürünleri yaptıracağım. Sigortalı, maaşlı işleri olacak. Belediye Başkanı ile görüştüm, projemi anlattım. ‘Ben Kale’ye kalkındıracağım’ dedim. Kendisi de bize destek olacağını söyledi. Bu projeden sonra e-ticarette daha fazla yer alacağız” ifadelerini kullandı.

“Pandemi işimizi olumsuz yönde etkilemedi”

Tennur Çıldır, pandeminin işlerini olumsuz etkilemediğini söyledi. Çıldır, “Pandemi bize çok iyi geldi. Çok güzel sipariş aldık. Biz dükkanı kapatmadık, sadece paket servis de olsa hizmet verdik. E-ticaretten de kazancımız oldu. Çok fazla etkilenmedik, çarkı döndürebildik. Eksiye düşmeden masraflarımızı çıkardık” dedi.

“Eşim olmadan da evimi ayakta tutabilirim”

Kadınlara çalışmalarına ve kendi kazançlarını sağlamalarını tavsiye eden Tennur Çıldır, “Kadınlarımız evde oturmasınlar. Kadın yaparım dedikten sonra yapar. Ben 8 yıldır sigortalıyım, daha önce başlasaydım çalışmaya keşke diyorum. Bir kadın olarak eşim olmasa da evimi ayakta tutabilirim. Her kadın kendi kazancını sağlamalı” diye konuştu.