Haber / Mehmet CANDAN

Dünyada teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte halk arasında drone olarak adlandırılan İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) kullanımı da artıyor. Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yetkili, İzmir'de eğitim veren Maiden Flight Tech’in yönetim kurulu başkanı ve İHA pilotu Vedat Güneş, “Türkiye’nin birçok ilinde İHA ehliyeti ve kullanımı konusunda eğitim veriyoruz. İHA’lar, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her geçen gün hem kullanıldığı sektör hem de kullanan kişilerin farklılığı konusunda gelişim gösteriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kullanım talimatları da sürekli yenileniyor. Ağırlıklarına göre değişen İHA’lar düğün, konser, miting ya da belgesel çekimlerimde olduğu kadar artık tarım alanında dahi kullanılıyor. Bunları kullanmak içinde bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Kendimize veya çalıştığımız işyerine ait İHA’ları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt yaptırmamız ve kullanmak içinde ehliyet almanız gerekiyor. Gerekli eğitimlerin sonunda kullanacağımız İHA’ya göre ehliyet alıyoruz. İHA’yı uçurmadan önceden uçuracağımız bölge için izin almamız gerekiyor. İzin alınmadan yapılan uçuşların bazıları yapıldıkları bölgelerden dolayı terör suçu da sayılabiliyor. Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki harita üzerindeki yeşil alanlarda izinsiz uçmak mümkün. Türkiye'de şu an uçuş izni 400 feet. İHA’ları ehliyetsiz olarak kullanma, uçuş izni almadan kullanmak ve tescil işlemlerini yerine getirmemenin cezası 10 bin TL’nin üzerinde” dedi.

YÜZDE 90’I TİCARİ

İHA kullanımının her alanda yaygınlaştığını belirten Güneş, sivil vatandaşların yanında kolluk kuvveti mensuplarına da eğitim verdiklerini aktardı. İletişim çağında artık büyük olayların haber olarak vatandaşlara aktarılmasında İHA kullanımının zorunluluk haline geldiğini söyleyen Güneş, “Türkiye’de şu anda İHA’ların yüzde 90’ı ticari, geri kalanı ise sportif amaçlı kullanılıyor. Savunma sanayinde ve birçok alanda İHA’ların kullanımı gün geçtikte artıyor. Kolluk kuvvetleri suçluları yakalamak ya da suçu önlemek adına yaptıkları operasyonlarda, denetimlerde İHA’ları kullanıyor. Trafikte düzenin sağlanmasında dahi İHA’nın önemi her geçen gün artıyor. Günlük yaşantımız içinde televizyon karşısında otururken bile bize sunulan birçok haberde İHA kullanıldığını görüyoruz. Koronavirüs salgınının yaygın olduğu ve sevdiklerimizden ayrı kaldığımız bayramlarda bayram harçlığının İHA ile verildiğini hatta evlilik teklifi gibi özel anlarımızda İHA ile tektaş verildiğini görüyoruz. Bunun yanında sivil havacılıkta, tapu kadastro işlemlerinde, haritacılıkta, orman yangınlarının önlenmesinde, düğünlerde, mitinglerde, organizasyonlarda ve film çekimlerinde İHA’ların kullanımı zorunluluk arz ediyor. Gelecekte İHA’lar tamamen hayatımızın içinde yer alacak. Böylece yeni bir iş alanı açılırken, İHA pilotluğu geleceğin önemli meslekleri arasına girmeyi şimdiden başardı. Şuanda İHA ehliyeti almak için yoğun bir talep var” diye konuştu.

'Kendimi göklerde hissediyorum'

İHA tarzı teknolojik aletlere ilgi duyduğu için eğitimlere katılarak ehliyet aldığını söyleyen 18 yaşındaki Gökhan Gök, “Küçüklüğümden beri bu tarz kumandalı teknolojik aletlere ilgim vardı. 32 saat eğitim alarak İHA ehliyeti aldım. İHA kullanırken kendimi göklerde hissediyorum” dedi.

Vedat Güneş'e ait eğitim kurumundan İHA kullanmak için eğitim alan kursiyerlerden çiftçilik yapan Halil Manavoğlu (22), “Ben yaptığım iş gereği İHA kullanmak için eğitim aldım. Daha önce traktörle yaptığımız ilaçlamayı artık İHA kullanarak yapıyorum. Hem verimi artırıyorum hem de maliyeti düşürüyorum” şeklinde konuştu.