Akaryakıt zamlarının önünün bir türlü kesilmemesinden en büyük zararı görenlerin başında gelen çiftçiler, çareyi zirai insansız hava aracına yönelmekte buldu. İlaçlamada kullanılan traktörlerinin deposunu doldurmakta güçlük çeken çiftçiler artık yapraktan ilaçlama isteyen ürünleri drone ile ilaçlıyor. Motorin fiyatlarının 20 lirayı geçmesiyle büyük sıkıntı çeken çiftçiler, her şeye rağmen üretime devam ederek ayakta kalmaya çalışıyor. Yapraktan ilaçlama isteyen ürünleri ağırlıklı olarak traktör ve sırt pülverizatörleriyle motorlu atomizörlerle yapan İzmir'in Menemen ilçesindeki çiftçiler, çareyi drone ile ilaçlamada buldu.



KONTAKLARI KAPATTIK DRONLARI UÇURDUK!
Bölgede çiftçilik yapan ve üretim yaptığı tarım arazilerini zirai drone ile ilaçlayan Halil Manavoğlu, “Menemen’de 1200 dönüm arazide tarım yapıyoruz. Son zamanlarda motorin fiyatları çok yükseldi. Zamları bile takip edemez haldeyiz. O yüzden zirai insansız hava araçlarını kullanmaya başladık. Arazilerimize ektiğimiz pamuk, arpa ve buğdayı drone ile ilaçlıyoruz. Öylesine tasarruflu ve pratik olduğu için bölgede traktörle ilaçlama yapan çiftçilerimiz de bizden drone ile ilaçlama yapmamızı istiyor. Artık bölgedeki çiftçilere de ilaçlama hizmeti veriyoruz. Çiftçinin bu zor dönemde üretimin devamlılığını sağlaması için bu araç artık bize ekonomik olarak destek veren yoldaşımız oldu. Traktörlerimizin kontaklarını kapattık, droneları uçurduk” dedi.



ALTERNATİF ÇÖZÜM
Bölgedeki çiftçilere insansız hava aracını kullanmak için eğitim veren Vedat Güneş, “Bir zamanlar insan gücü yerine traktörler arazilerde çoğalmaya başladığında devrim olarak nitelendirilmişti. Şu anda da aynı durumu yaşıyoruz. Artık traktör yerine insansız hava araçları kullanılmaya başlandı. Çünkü artan motorin çiftçileri yeni alternatif aramaya yöneltti. Çiftçilerimize arazide eğitim vererek drone kullanarak zamlardan etkilenmemelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.