Haber / Barış DÖNMEZ

Hayvancılıkta öne çıkan iller arasında bulunan Van’da besiciler artan yem ve saman fiyatları nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Kuraklık tehdidi ve ekonomik kriz nedeniyle kentte olumsuz etkilenen hayvancılık sektörü, gün geçtikçe azalıyor. Yem ve saman alamayan besiciler, soğuk havalarda bile hayvanlarını otlağa çıkarmak zorunda kalıyor. Bölgede hayvancılığın zarar görmemesi için bakanlık tarafından yeni ekonomik paketlerin devreye sokulması gerektiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Engin Işık, üreticiler için kalıcı politikaların devreye sokulması gerektiğini belirtti.

HAYVAN SAYISI AZALIYOR

Uzun yıllardır kentte hayvancılık yaptığını aktaran Hüseyin Başer, kendisi gibi birçok besicinin zor durumda olduğunu söyledi. Elinde bulunan hayvanların gittikçe eksildiğini belirten Başer, artan yem ve saman fiyatlarına dikkat çekerek fiyatların indirilmesini istedi. Başer, “Benim gibi herkes zor durumda. Burada bulunan birçok çiftlik kapandı. Bölgede hayvancılığın durumu ortada. Böyle devam ederse kalan hayvanlarımı satıp, çiftliği kapatmak zorunda kalacağım. Bu şartlarda hayvancılık yapan birçok üretici batacak. Geçen yıl 150 küçükbaş hayvanımdan sadece 30 tane kaldı. Bunlara dahi zor bakıyorum. Üreticilerin elinde bulunan hayvanlar gün geçtikçe azalıyor” diye konuştu.

Kentte yaşanan kuraklıktan dolayı yem ve saman fiyatlarında artış yaşandığını belirten bir diğer besici Rıdvan Karaaslan, çiftçi olarak zor durumda olduklarını, artık hayvancılık yapamayacak hale geldiklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Eskiden hayvancılık iyiydi. Son yıllarda kentte hayvancılık durma noktasına geldi. Bunun tek nedeni ise yem ve saman fiyatlarıdır. Eskiden ot bağının tanesini 3 TL 'ye alırken şu an 12 TL'ye alıyoruz. İş olmadığı için mecburen devam ediyoruz. Bu mevsimde ahırda olması gereken hayvanları otlağa çıkarıyoruz. Bölgede hayvancılık da biterse insanlar başka ne iş yapacak?"

‘DÜKKANA KİLİT VURACAĞIZ’

Kentte bulunan Van Gölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi’nde yıllardır saman sattığını dile getiren Derviş Çelik ise sattıkları ürünün yerine yenisini alamadıklarını belirtti. Besicilerin yüksek yem ve saman fiyatlardan dolayı hayvanlarını sattığını aktaran Çelik, böyle gitmesi durumunda dükkanına kilit vuracağını söyledi. Çelik, “Burada buğday, kepek, saman ve arpa satıyoruz. Sattığımız ürünün yerine yenisini alamıyoruz. Ürünlere günlük gelen zam nedeniyle ticaret yapamaz haldeyiz. Tonunu 3 bin TL’ye aldığımız samanı 3 bin 100 TL’ye satıyoruz. Yüksek fiyatlardan dolayı elimizde bulunan samanı satamıyoruz. Bu yüzden zor zamanlar geçiriyoruz. Böyle devam ederse besici hayvanını satacak, biz ise dükkana kilit vurmak zorunda kalacağız. Geçen sene bir torba kepeği 45 TL'ye alıyorduk, bu yıl aynı torbanın fiyatı 110 TL’ye çıkmış durumda. Neredeyse 3 kat fiyat farkı var. Geçen sene yeşil samanın tonunu bin 300 TL’ye satıyorduk, bu yıl aynı samanın tonunu 3 bin 300 TL’ye satıyoruz. Bu şekilde devam ederse bu ülkede üretici kesinlikle yaşayamaz. Van’ın büyük bir çoğunluğu hayvancılıkla uğraşıyor. Herkes geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Bu duruma el atılmazsa Van’da hayvancılık bitecek” dedi.

YENİ POLİTİKA LAZIM

Ziraat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Engin Işık ise üreticilerin girdi maliyetinin arttığını söyleyerek yeni ekonomik paketlerin devreye sokulması gerektiğini söyledi. Işık, şöyle konuştu: “Yem, tohum ve mazot artışından dolayı üretici, olumsuz etkilendi. Sürekli ipotekle, hacizle uğraşan üreticilerimiz var. Bu nereye kadar devam edecek? Bakanlığın üreticiye kalıcı politikalar üretmesi, bunun yanında güven ve destek vermesi lazım. Kanunda belirtilen bütçenin yüzde 1 olması gerekirken şimdiye kadar üreticiye 0.6 ile 0.7 gibi bir destek verildi. Böyle bir politika ve destekle üretici üretimini sürdüremez.”