Haber/Macit Sefiloğlu
9 Eylül Televizyonu’na konuk olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, büyük göç alan ilçenin yatırımlarındaki önceliklerinin yeterli hizmet alamayan semtler ve dezavantajlı yurttaşlar olduğunu söylerdi. Batur, “Amacımız Konak’ta sağlıklı yaşam alanlarını ve eşitliği sağlamak” dedi. Macit Sefiloğlu’nun sunduğu “Kent ve Siyaset” programının konuğu olan Başkan Abdül Batur, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte Amfitiyatronun üstü olarak tanımlanan Gültepe, Kadifekale ve Tepecik bölgelerinde kentsel yenileme ile birlikte diğer sosyal yatırım ve çalışmaları hızlandırdıklarını anlattı. Batur şöyle konuştu:


KONAK’IN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Bizler o bölgelerin daha iyi hizmet almasını hedefliyoruz. Geride kalmış projelerin tamamlanması için çalışıyoruz. Bunların başında seçim kampanyası döneminde söz verdiğimiz kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi ve Konak’ın makus talihinin yenilmesi çalışmalarıdır. Bize en büyük talep zaten bu noktada gelmişti. Gültepe, Toros, Beştepeler bölgesi gibi yerlerden. Konak yapı envanteri olarak en eski yapıların olduğu bölgedir. Tarihi binaların dışındaki binalar 60-70 yıllık binalardır. Gültepe bizim için çok önemliydi bu açıdan. Gültepe’de 16 mahalle ve 300 hektarlık alanda yenileme yapıldı. Beştepeler bölgesinde 14 mahallede 200 hektarlık alanda çalışma bitti. Konak’ın çehresi bu yenilemelerle çok değişecek.”


KADINLARIMIZ ÖNCELİĞİMİZ
Konak’ta 15 semt merkezinde önemli çalışmalar yapıldığını da anlatan Başkan Abdül Batur, özellikle kadınların buralarda üretime katıldığını ve ürettiklerini satmak için Kemeraltı’nda bir dükkan açıldığını kaydetti. Batur, şöyle konuştu: “Gültepe’de kadınlar önüme çıkıyordu ve akşamları oturup çay içecek alanımız yok diyorlardı. Bizim için birinci öncelikti. Bu bölgelerde hızlı bir dönüşüm olacak. Ve insanlarımıza büyük kazançlar sağlayacak. Sadece kentsel dönüşüm yapmak değil o bölgelerde sosyal olarak insanların dönüşümünü sağlayacak tesisler yaptık.


ENGELLİ ÇOCUKLARA MERKEZ

Tepecik semtinde özellikle Roman yurttaşlara yönelik farklı çalışmaları da anlatan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentteki tüm Roman Dernekleri ile projeleri birlikte yürüttüklerini ve yürüteceklerini söyledi. Batur şu bölgeye verdi: “Bizde dezavantajlı gruplarımız çok. Engelli vatandaşlarımız ve engelli çocuklarımız var. Bu çocuklarımız için yaptığımız en iyi işlerden birisi Eşrefpaşa Hastanemize yakın Alman Kulesi denilen alandaki binaları restore ettik. Yaklaşık 120 dolayında otistik ve zihinsel engelli çocuk eğitim görüyor. Uygulamalar başarıyla yürüyor. Buradan bir çocuğumuz Yaşar Üniversitesi’ni kazandı. Ona destek olmaya devam ediyoruz. Orada velilerimiz çok mutlu. Çocukların bireysel gelişimlerini bizzat yaşıyorlar.’’

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Başkan Batur Tepecik’te Roman yurttaşların yoğunluklu yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Özellikle pandemiden sonra uyuşturucu ve madde bağımlılığının müthiş şekilde artması. Sayın Valimiz de geçtiğimiz günlerde üzülerek bu durumu açıkladı. İzmir uyuşturucu konusunda birinci sıraya çıktı. Bu bölgenin kalkınması için biz de elimizden geleni yapıyoruz. Bu mahallenin içinde bir Roman Kültür Merkezi yaptık. Burada çocuklarımız gençlerimiz müzik eğitimi alıyor. Bunların dışında engelli merkezinin yanında iki anaokulu yaptık. Sadece Roman çocuklarının eğitimleri yapılıyor. Eğitimlerinde temeli sağlam atarsak böyle devam eder ve 80 kişiyi kurtarmış oluruz. Kemer’de eski Tren İstasyonu’nu TCDD bize tahsis etti ve bu binanın restorasyonu tamamlandı. Bu binayı Gençlik Merkezi yaptık. Özellikle o bölgede uyuşturucuya yakalanmadan gençleri meslek sahibi yapıyoruz. Ve sonucunda sertifika veriyoruz. O bölgeye yine Denetimli Serbestlik müdürlüğü kuruldu. Müdürlük ile birlikte uyuşturucu ile ilgisi olanlar için haftada üç gün kurs ve eğitimler veriyoruz. O bölgelerin kalkınması bu tür çalışmalarla Buradaki muhtarlarımız da bize yardımcı oluyor. Belediye olarak 9 tane Roman Derneği var. Bu dernekle protokol yaptık. Ve birçok projeyi bu merkez aracığı ile yürüteceğiz. Bu çalışmaların başarıyla yürümesi ve sürdürebilir olması bizi çok mutlu ediyor.’’