Haber/Mustafa UĞUZ
Yaklaşık 5 yıldır Alsancak'ta Bohem Vintage 2.el kıyafet satan Şenay Nemutlu ile ortağı Sevgi Küçükçelebi hem ekonomik sebeplerden olduğu kadar ekolojik nedenlerle de ikinci ele olan ilginin arttığını belirtti. Bir mağazada 500 liraya satılan kıyafetin, ikinci elde 50-75 TL'ye bulunabileceğini sözlerine ekleyen Şenay Nemutlu, diğer yandan doğayı en fazla kirleten sektörlerin başında tekstilin geldiğini, sıfır ürün almadıkça bu firmaların daha az üretim yaparak çevreyi daha az kirleteceğine inanıldığı için ikinci el kıyafetlerin çevreye duyarlı kişiler tarafından tercih edildiğini aktardı.

ZENGİNLER DE ALIYOR
Yapılan bir araştırmada alınan bir giysinin ortalama 7 kez kullanıldığı sonucuna varıldığını söyleyen Şenay Nemutlu, “İnsanlar artık aşırı pahalı ürünler alıp ekonomik çarkın içinde öğütülmek istemiyor. Yani 1000 TL'ye 5 taksitle ayda 200'er lira ödeyerek aldığınız o ürünü burada 50 liraya alıyorsunuz. 10'da 1'i, hatta 20'de 1'i fiyatına o ürünlere sahip olabiliyorsunuz. Bize o kadar çok etiketli, markalı ürün geliyor ki anlatamam. Pamuklu olduğu için sağlıklı olan ve hiç yıpranmamış bu giysileri Alsancak'taki çevreye duyarlı üst gelir grubu insanlar satın alıp giyiyor” diye konuştu.



2. ELE 'KİRALAMA' TEKLİFİ
Bazen gelenlerin ikinci el giysiyi kiralama teklifinde bulunduğunu da sözlerine ekleyen Nemutlu, “Örneğin 150 TL yapan 3 elbise için size 50 TL vereyim sonra geri getirince paramı alayım diyenler oldu. Fakat giysinin geri dönüp dönmeyeceği veya ne şekilde döneceği konusunda tereddütlerim vardı; kiralama yapmadık. Biz yaşanan ekonomik krizin daha da derinleşeceğine inanıyoruz. Belki de buna uygun bir kiralama sistemi oluşturulabilir ama biz henüz buna girmeyi planlamıyoruz” ifadelerini kullandı.


DÜĞÜNE 20 TL'LİK TUVALET
Düğün sahibi ve yakınlarının bile organizasyon önceki gelip ikinci el gece kıyafetleri aldıklarını vurgulayan Nemutlu, “Dükkanı ilk açtığımız zamanlar gelen bir bayan dükkandan o kadar çok alış veriş yaptı ki, bizim 1 haftada elde edeceğimiz kazancı 1 saatte elde ettik. Sonra kadın bize 'Türkiye'nin her yerinden İzmir'e gelecek misafirlerimiz var ben onların hepsini buraya getireceğim' dedi. Meğer kardeşinin düğünü ve kına gecesi için hem kendine, çocuklarına, eşine alım yapmış hem de akrabalarını getirip onlara aldırdı. Yani düğün için gelenler bile bize alışverişe geldi. Hatta bir kaç gün sonra düğünleri bitmiş, memleketlerine dönmeden önce yine uğrayıp alış veriş yaptılar. Düğünde kadınların hepsi, bizim o zaman 20 TL'den sattığımız tuvaletleri giymişti” dedi.

İFLAS EDENİN ÜRÜNLERİ
Kıyafetleri sahiplerinin yanı sıra kapanan veya iflas eden firmalardan satın aldıklarının altını çizen Şenay Nemutlu, “Örneğin Çiğli OSB'de kapanan, iflas eden giyim fabrikalarındaki ürünleri kamyonlarla alıp Altındağ'daki 3 katlı depomuza götürdük. Pantolon ve gömlekte 20 bin stokla çalışıyoruz. Türkiye'nin her yerinde mağazalar hızla kapardı. Kapanan bu mağazaların patronlarının bir kısmı da yurtdışına gideceği için biran önce malını elden çıkarmak istiyor. Bizi arıyor ve tanesini 5 liradan son moda 2 bin adet tuvaleti getirip bıraktı. Biz bu 5 liraya aldığımız tuvaletleri 20 liraya satıp 1 haftada bitirdik” diye konuştu.

'BİZDEN ALIP SATIYORLAR'
Kendilerinin aslında yeni girişimcilerin ortaya çıkmasına da destek olduğunu sözlerine ekleyen Nemutlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Şu anda 200'ün üstünde müşterimiz bizden ürün alıp sosyal medyadan satıyor. Öğrenciler de gelip bizden aldıkları ürünlerin fotoğraflarını çekiyor ve sosyal medya hesapları üzerinden satarak harçlıklarını çıkarıyor. Artık insanlar şunu görmeye başladı; binlerce lira vererek aldığınız ürünlerin siz aslında billboardusunuz ve onun reklamını yapıyorsunuz. Hem para veriyorsunuz hem de reklamını yapıyorsunuz. Ben kendim de ikinci el ürünlerden giyiyorum. Çantam, elbisem herşeyim buradan.”