Haber / Gülistan ÖZEL

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) verilerine göre Mayıs ayı itibarıyla geniş tanımlı işsiz sayısının 8 milyon 400 bine ulaştığı ülkede 550 binin üzerinde güvencesiz çalışan kağıt toplayıcısının bulunduğunu bildiren Dinçer Mendillioğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının atık toplayıcılarının çalışmalarına ilişkin yönetmeliğini eleştirdi.

Bakanlığın, düzenleme çerçevesinde atık kâğıt toplayıcılığı yapanların “Sıfır Atık Bilgi Sistemi” ile kayıt altına alınmasını zorunlu hale getirdiğini, kayıtlı olunan ilçe dışında atık toplanmasını yasakladığını ifade eden Mendillioğlu, şunları söyledi: “Yeni yönetmelikle yanlışı yanlışla telafi ettiler. ‘Biz sokak toplayıcısına karışmıyoruz’ dediler, fakat ‘toplayan depolarsa depoları yıkacağız’ diyorlar. İşçi günlük 100 kilo atık topladı ve her gün bu atığı belediyeye ya da toplama ayrıştırma merkezine ulaştırması gerekiyor. Bu firmalar toplama alanlarına yakın olmadığı için işçinin bir günlük yevmiyesi zaten yol parasına gidiyor. Yeni yönetmelikle atıkların belgeleri olan firmalara gönderilmesi sağlanıyor. Bir belediyenin topladığını zaten kâğıt toplayıcısı yapıyor. Siz bunu görüp neden bu insanları devre dışı bırakıyorsunuz?”

YENİ BİR DÜZENLEME GEREKLİ

Yıllardır “Kabahatler Kanunu” adı altında atık kâğıt işçilerine cezalar yazıldığı ve bu cezalarla işçilerin caydırılmaya çalışıldığını savunan Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, düzenlemelerle işlerine engel olunmaması gerektiğini belirtti. Mendillioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne zaman ki rant çoğaldı, herkesin iştahı kabardı. Herkes önce bir cezayla bu emekçileri kendi modern kölesi haline getirmeye çalıştı. Korkunç bir atık üretimi var. Bunun bir ya da iki firma veya ilçe belediyeleri üzerinden toplanması mümkün değil. Ortaya bir model koyulması lazım. Firma ve belediyeler kendi işini yapsın. Siz insanların ekmeğine göz diktikçe, o insanlar direnecektir. Kâğıt toplayıcılarının yararına ve çıkarına göre yeni bir düzenlemenin yapılması gerekir.”

Asıl mesleği tekstil işçiliği olan Fidan Yılmaz, düzenli iş bulamadığı için atık toplayıcılığı yapıyor. Basmane’de yaşayan Yılmaz, günde 15 kilometre yürüyerek 12 saat çalışıp, günlük 60 ila 90 lira kazancı ile ancak kaldığı pansiyonun parasını ödeyip, karnını doyurabiliyor.