Haber / Engin YAVUZ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü av turizmi kapsamında vurdurulmasına karar verilen ama henüz talip çıkmadığı için bugüne kadar öldürülmeyen yaban hayvanları için avcılara yeniden çağrıda bulundu.

Henüz öldürülmeyen yaban hayvanlarının sayılarını içeren bir liste yayınlayan kurum, listede belirtilen yaban hayvanlarının 31 Mart 2021 tarihine kadar bedeli karşılığında öldürülebileceğini bildirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan çağrıya göre Adıyaman, Artivin, Erzurum, Sivas ve Tunceli’de toplam 14 erkek yaban keçisi vurulmaya hazır. Avcıların hayvanın yaşına göre 14.000 lira ile 87.500 lira arasında para ödemesi gerekiyor. Muğla ve Antalya’da 10 dişi yaban keçisi 2.000 lira bedelle öldürülebilecek. Artvin ve Muğla’da henüz öldürülmeyen 3 çengel boynuzlu dağ keçisi var. Öldürülme bedeli 10.500 ile 37.100 lira arasında. Karabük, Kastamonu ve Kahramanmaraş’ta 4 kızıl geyik, 9.000-11.000 lira arasında bedelle öldürüleceğinden habersiz yaşamını sürdürüyor.

31 Mart 2021 tarihine kadar öldürülebilecek karacaların sayısı ise 68. Avlanma bedeli olarak 1250 lira ödeyen Düzce, Bartın, Karabük, Kastamonu, Zonguldak, Çorum, Ordu ve Giresun’da av rehberlerinin göstereceği karacaları vurabilecekler.

35 keçi ve kızıl geyik kurtuldu

Ekoloji Birliği’nin açıklamasına göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu, 2020-2021 ‘av turizmi’ kotasını ve öldürülecek hayvanlar için belirlenen ücretleri temmuz ayında açıklamış ve bu liste tepkiye yol açmıştı. 1 Eylül 2020-31 Mart 2021 tarihlerini kapsayan dönemde, avına izin verilen türler arasında Anadolu yaban koyunu, ceylan, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, melez yaban keçisi, kızıl geyik, yaban keçisi, yaban domuzu türleri bulunuyordu. Buna göre 398 erkek yaban keçisi, 25 hatalı boynuzlu şelek yaban keçisi, 45 dişi yaban keçisi, 12 melez yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karaca öldürülebilecekti. Bu yaban hayvanlarının büyük bölümü para karşılığında öldürüldü.

Tunceli’de 17 yaban keçisi, Eskişehir’de ise 18 kızıl geyik için yapılan ihale gelen tepkiler sonrası iptal edilmişti.

2 bin 546 yaban hayvanı vuruldu

Türkiye Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edindiği bilgilere göre  Türkiye'de 2018 yılı sonu itibarıyla 275 bin 697 kayıtlı avcı bulunurken, bu şahısların 219 bin 492'si aktif olarak avlanıyor. Hayvan Hakları İzleme Kurulu, avcılar tarafından öldürülen hayvanların aktif avcı sayısı düşünüldüğünde sadece bir yıl için yüz binlerle ifade edilebileceğini açıkladı. Türkiye’deki avcıların yanısıra yurt dışından gelen avcılar da Türkiye'de avlandı. 2018'de yapılan "av turizmi" kapsamında, bin 26 yabancı uyruklu avcı Türkiye'ye gelerek avlandı, yaban keçisi, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu ve ceylan olmak üzere 2 bin 546 yaban hayvanı öldürüldü.

“Yok etme, yaşat!”

Hayvan Hakları Federasyonu’na (HAYTAP) göre, avcılık bir hobi ve para kazanma aracı ve ardında ciddi bir rant sektörü olması sebebiyle lobicilik ayağı güçlü. HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat şöyle diyor:

“Biz HAYTAP olarak Don Kişotluk yapıyoruz. Zengin bir sınıfın elinde oyuncak haline gelmiş olan bir konuya karşı hayvanların neden öldürülmemesi gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz; çünkü kaçak avcılık ile yasal avcılık arasında bir fark görmüyoruz, her ikisi de hayata namlunun ucundan bakıyor.”

Şenpolat, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvanları ve doğayı korumakla görevli olmasına rağmen onların öldürülmesi için ihaleye çıkmasını ve yaban hayatındaki hayvanların öldürülmesinden elde edilen gelirin turizme kazandırılması gibi gerekçelerin öne sürülmesini sert bir dille eleştiriyor.

Şenpolat, “Biz bir süredir MAK’ta yer almak istiyoruz, görüşümüze başvurulmasını talep ediyoruz, ama bir türlü olumlu bir geri dönüş alamıyoruz. Bunun karşılığında avcılığın neden yanlış olduğunu ve bu konudaki çözüm önerilerimizi kendi sosyal medya olanaklarımız üzerinden ve üyelerimizi CİMER’e başvuruda bulunmaya teşvik ederek gündeme getirebiliyoruz” diyor.

HAYTAP, daha önce de görevlerinden biri tehlike altındaki türleri korumak olan Merkez Av Komisyonu’nun oy birliğiyle almış olduğu bu karara, “Yok etme, yaşat!” sloganıyla itiraz etmişti. Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) uyarınca, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi, “Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri” kategorisinde bulunuyor. Öte yandan, dağ keçileri, Türkiye’nin de taraf olduğu Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik’in (IUCN) kırmızı listesinde yer alıyor.