Haber/Saadet ERCİYAS
Devlet Demiryolları (TCDD) Yol Dairesi ve yol çalışanlarınca Mayıs ayında başlayan çalışmalarla Akhisar-Soma arasında 120 kilometrelik demiryolunun yenilenmesi öngörülüyor. Yol personeli, yer yer mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığına ve 65 dereceyi bulan ray sıcaklığına rağmen yol yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Merkezi İzmir’de bulunan Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Başkanı Şakir Kaya'nın verdiği bilgiye göre, çalışma alanındaki demiryolunda üst yapı bütünüyle yenileniyor. Balast, travers ve raylar değiştiriliyor, ihtiyaç duyulan yerlerde balast eleniyor. Yenileme çalışmaları kapsamında yenilenen raylar birbirine kaynatılıyor.


 

SEFERLER KALDIRILDI
Akhisar-Soma arasındaki demiryolu hattında 23 Mayıs 2022 günü başlayan ve 20 Aralık 2022 gününe kadar tamamlanması planlanan yenileme çalışması kapsamında bazı bölgesel ekspres seferleri kaldırıldı ve çalışma bölgesi kısaltıldı. Yol önce sınırlı bir hızla trafiğe açılıyor. Arkadaki ekiplerin çalışmalarının ardından hız arttırılıyor. Yol yenilemeye yönelik çalışma sabah saat 09.30'da başlıyor, akşam saat 19.30'a kadar sürüyor. Çalışma süresi uzun, bazen 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı yaşanırken, sıcaklık raylara da yansıyor. Ray sıcaklığı kimi yerde 65 dereceyi buluyor. YOLDER Başkanı Şakir Kaya, personelin zorlu hava koşullarına karşın çalışmalarını özveriyle sürdürdüğünü belirtti.

MALİYET 260 MİLYON LİRA
Çalışma TCDD personelince yapılıyor, gerektiği yerde bazı işler hizmet alımı yöntemiyle, müteahhit firma aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Kaya, çalışmalarda işçi, memur, teknik personel dahil yaklaşık 110 kişilik bir ekibin görev aldığı bilgisini paylaştı. Çalışmalar sırasında modern yol yenileme makinalarının kullanıldığını belirten Kaya, yolun en son 1988-1989 yıllarında yenilendiğini kaydetti. Akhisar-Soma arasındaki çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Şakir Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan daha öncelikli olan Soğucak - Çukurhüseyin arasına geçilecek. Daha sonra ikinci etap olan Soma - Balıkesir arasındaki demiryolunda çalışmalar başlayacak. Yol yenileme çalışmalar tamamlandığında yolculara Akhisar'dan Balıkesir'e kadar daha sessiz ve konforlu bir yolculuk imkanı sağlanacak. Bütün bu çalışmalar yaklaşık 260 milyon liraya mal olacak.”