Son yapılan önemli keşfe kadar hepimiz yaşamakta olan en büyük canlı unvanının balinalarda olduğunu biliyorduk. O iri cüsseleri ile balinaları gerek kara ekosistemi gerekse deniz ekosisteminin en büyük canlıları kabul ediyorduk. Fakat bu durum tamamen değişti, yaşamakta olan en büyük canlı organizmanın bir mantar olduğu tespit edildi. İyi ama nasıl olur? O sürekli gördüğümüz, ağaç diplerinde oluşan, ormanda herhangi bir köşede rastlayabildiğimiz hatta evimizde pişirebildiğimiz mantarlar arasından nasıl olurda yaşayan en büyük canlı organizma unvanını alan bir mantar çıkabilir? Gibi sorular sorduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Sizi daha fazla cevapsız bırakmamak için gelin o yapılan keşfi inceleyelim.

Öncelikle zihninizde bir orman hayal etmenizi istiyoruz, büyük bir orman olmalı hatta bu orman Amerika'nın Oregon eyaletinde bir orman olsun. Ormanda yürüyüş yapıyorsunuz, her tarafınızda birbirinden farklı büyüklükte ağaçlar ve onların arasında ise küçük boyutlarda farklı görünüşlerde mantarlar. Etrafınıza iyice bakınıyorsunuz fakat hâlâ o yaşamakta olan en büyük canlıyı göremiyorsunuz değil mi? O gördüğünüz ağaçlar, bitkiler hiçbiri bu unvanı hak edecek büyüklükte değiller. Çünkü aslında aramakta olduğunuz canlının şuan üzerinde yürüyorsunuz. Tüm orman o mantarın üzerine kurulu vaziyette yer alıyor.

Amerika'nın Oregon eyaletinde bulunan bir ormanda belirli süredir toplu ağaç ölümleri meydana geliyordu. Bu ağaç ölümlerini araştırmak için görevlendirilen bilim insanları ağaç ölümlerine yönelik farklı teoriler ürettiler. Fakat üretilen teoriler arasında en mantıklı olanı bir mantarın ağaçların köklerine bağlanarak besinlerini çektiği ve ağaçların bu şekilde ölmeye başladığına yönelik bir teoriydi. Teori göz önünde bulunduruldu ve araştırma ilerletildi. Ormanın farklı yerlerinden toplanan mantarlar ve ağaç kökleri üzerinde testler yapıldı. Testlerin sonucu çıktığı zaman ise büyük keşif yapılmış oldu. Tüm bu ağaçları öldürmekte olan canlı, aslında 1900 yıldır büyümekte olan bir mantar.

Ormanın her yanına küçük gruplar halinde yayılmış olan ve tür olan şapkalı mantar türü kabul edilen bal mantarlarının (Armillaria ostoyae) yapılan keşif sonucu toprak üstündeki küçük bal mantarlarının toprak altındaki devasa bir bal mantarına bağlı oldukları tespit edilmiştir.

-Tüm bir ormanın üzerine kurulu olduğu bu mantarın hiflerinin yani ipliksi ağlarının toprak altında yaklaşık 965 hektarlık bir alana yayıldığı, bu alanın ise 1800 futbol sahasına eş değer olduğu tespit edilmiştir.

-Bu devasa mantarın büyüme hızından sahip olduğu tarifsiz cüsseye yönelik bir inceleme yapıldığı takdirde yaklaşık 1900 yıldır büyümekte olduğu ve üzerinde yaşamakta olan bitkiler, ağaçlardan beslendiği sonucuna ulaşılmıştır.

Her geçen gün varlığımızın ne denli küçük bir yer kapladığını doğa bize şaşırtıcı şekillerde kanıtlıyor. Kim bilebilirdi ki bir ormanın bir mantar üzerine kurulu olabileceğini, o mantarın yaşamakta olan en büyük canlı unvanını alacağını. Daha büyük bir keşif olana kadar dünyadaki en büyük yaşayan canlı bu mantar.