Tiramisu, İtalyanca'da, "beni al" veya "beni neşelendir" anlamına gelen, tiramisù (tiramiˈsu yazılılır) kahve aromalı bir İtalyan tatlısıdır. Kakao katılmış çırpılmış yumurtanın, mascarpone peyniri ve şeker karışımı ile kaplanmış kahveye batırılmış kedi dillerinden (savoiardi) yapılır. Tarif birçok kek çeşidine ve diğer tatlılara adapte edilmiştir. Kökenleri, Veneto ve Friuli-Venezia Giulia'nın İtalyan bölgeleri arasında olması konusu sıklıkla tartışılmaktadır.

Tiramisu’nun kökenleri

Tiramisu ile ilgili kökenler hakkında bilgilerin çoğu, buluşunun, Treviso'daki "Le Beccherie" restoranında İtalya'nın Veneto bölgesindeki 1960'lara tarihlemektedir. Özellikle, yemeğin ilk önce "Le Beccherie" nin sahibi Roberto Linguanotto adlı bir şef tarafından yaratıldığı iddia edilir. Bununla birlikte, tartışmalar halen devam etmektedir. Tarihsel kayıtlar, Tiramisu'nun afrodizyak etkisi olduğunu ve Treviso'da genelevlerde sunulduğunu belirtir.

Carminantonio Iannaccone,  ilk olarak Rosengarten Raporu'ndaki David Rosengarten tarafından ve ardından Baltimore Sun ve Washington Post tarafından bildirildiği gibi, Le Beccherie'de satılan ilk tiramisunun 24 Aralık 1969'da  fırınında yapıldığını iddia ediyor. 

Diğer kaynaklar, Grand Duke Cosimo III'ün onuruna Siena'da 17. yüzyılın sonuna doğru çıkan pastanın oluşturulduğunu bildirmiştir. 

Ne olursa olsun, "tiramisu" adlı tarifler, 1960'lardan önceki yemek kitaplarında bilinmiyor. İtalyanca sözlüğü Sabatini Coletti, 1980 yılında, Merriam-Webster'ın Çevrimiçi Sözlüğü 1982'yi tatlıdan ilk kez bir kelime olarak yer vermiştir.

Ayrıca, 1938'den bu yana Friuli-Venezia Giulia'da Pieris'teki Vetturino restoranında servis edilen "Tiremesù" yarı dondurulmuş bir tatlı olduğuna dair kanıtlar da bulunmaktadır. Bu, adın kökeni olabilir, Tiramisu'nun tarifi başka bir katmanlı tatlı olan Zuppa Inglese'nin bir varyasyonu olarak ortaya çıkmış da olabilir. Tariften Giovanni Capnist'in 1983 tarihli yemek kitabı “I Dolci del Veneto”da bahsedilmiştir.

Geleneksel hamur işleri arasında, tiramisu ayrıca diğer keklerle, özellikle Charlotte ile, bazı versiyonlarda tatlı bir krem Bavyera kremasından oluşan benzerliklere sahiptir.

Bavarese Lombarda tatlısı da tereyağı, yumurta sarısı, şeker, süt ve koyu çikolatadan oluşan bir forma ile rosolio ( Gül yapraklarından elde edilen bir tür İtalyan Likörü) ve Alchermes ( Tarçınlı, karanfilli bir tür İtalyan likörü) ile ıslatılmış kedi dillerinden oluşan Turin keki (Dolce Torino) kullanılır.

Hazırlanmasında ve kedi dili ve yumurta sarısı gibi bazı malzemelerin mevcudiyeti ile Tiramisu ile benzer olan Bavyera'da, tereyağı ve Rosolio, Alchermes kullanılır, ancak Mascarpone kreması ve kahve kullanılmaz.

Geleneksel Tiramisu, malzemelerin kısa bir listesi şu şekildedir:

Parmak bisküvi (kedi dili), yumurta sarısı, şeker, kahve, Mascarpone peyniri, kakao tozu ve bazen likör. Pastanın orijinal şekli yuvarlaktır, ancak bisküvi kullanımı sayesinde klasik görüntüsü dikdörtgen veya kare bir tava kullanılmasına izin vermektedir. Bununla birlikte, ayrıca çeşitli tabakaları veya yuvarlak camlarda kullanılır. Modern versiyonlarda, Mascarpone kreması ile birlikte çırpılmış krema veya çırpılmış yumurta veya her ikisinin eklenmesi kural olarak vardır. Bu, porsiyonları daha hafif, kalın ve köpüklü hale getirir. En yaygın alkol ilavesi değişiklikleri arasında Marsala ilavesini içerir. Tatlı genellikle soğuk yenir.

Başka bir varyasyon, kremayı sterilize etmek için ısıtılmış yumurtalarla hazırlamayı içerir. Ancak yumurtaların çırpabileceği kadar değildir. Zaman içinde, bazı malzemeler değişime uğramıştır. Esas olarak kahvenin yerine, çikolata, Amaretto ( Badem aromalı bir İtalyan likörü), dut, limon, çilek, ananas, yoğurt, muz, ahududu, hindistancevizi ve hatta bira (buna, birramisu denmektedir) bulunan Tiramisu gibi çeşitli varyasyonlar ortaya çıkmıştır. Her ne kadar bunlar gerçek Tiramisu olarak görülmese de, bu varyasyonlar da Tiramisu'nun temel özelliklerini paylaşır.

Çok sayıda Tiramisu varyasyonu vardır. Bazı aşçılar, kedi dili yerine, diğer kekleri, Panettone gibi tatlı, mayalı ekmekleri kullanırlar. Mascarpone peyniri yerine diğer peynir karışımları da kullanılmaktadır. Bazı tarifler çiğ yumurta içerir bazıları hiç yumurta içermez. Marsala şarabı tarife eklenebilir. Alkol olarak koyu renkli rom, Madeira, port, brendi, Malibu veya İrlanda kreması ve özellikle Tia gibi kahve aromalı likörler dahil bir çok likör hem kahve hem de peynir karışımında sıklıkla kullanılır. Disaronno (badem aromalı bir likör) da Tiramisu tadı geliştirmek için kullanılmaktadır.