Aşırı sıcaklara maruz kalan ülkemiz, ortalama yağış miktarı ile de dünya ortalamasının altında kalmaktadır. Buna karşın su tüketimine dikkat ederek ortalamayı dengelemek mümkün kılınabilir. Ülkemizde su kaynaklarına yapılan yatırım son 15 yılda 125.8 milyar lira iken su kaynaklarımızınsa tükenmesi ile risk altındayız. Son zamanlarda çiftçilerimiz de bilinçlenmiş ve kullandıkları damlama ve yağmurlama sulama sistemi ile ülkemiz ekonomi alanında katkı yaratmışlardır. Alınabilecek bazı önlemler gereksiz su kaybına fayda sağlayacak ve insanlar için gerekli temiz su miktarının işlenmeye gerek kalmaksızın tasarrufla kullanıma hazır hâlde kalmasına imkan verecektir. Birkaç kolay yöntemle suya sahip çıkabiliriz. Bunları ele alalım;

Musluklara hâkim olmak
Gereksiz açık bırakılmamalı ve kullanılan süre içerisinde açıp kapatılmak suretiyle kullanılmalıdır. Örneğin; diş fırçalama süresinde azaltma yapmak veya musluğu lazım olduğunca açıp kapamak gibi...
Duş yaparken sıcaktan soğuğa veya soğuktan sıcağa döndürülen suyun boşa akmasına engel olunmalıdır. Fazladan akacak suyu da herhangi bir işinizi halletmede kullanabilirsiniz. Örneğin; çiçek sulamak, ev silmek gibi...
Suyun tazyikli akmasına sebep olan veya damla damla sızıntıya neden olan bozuk musluk başlıklarını değiştirebilirsiniz. Hem maliyeti ucuz ve montajı kolay yapılabilen ürünlerdir.

Havuz sularında örtme yöntemi
Havuzunuz varsa, bu havuzların üzerini kapatarak ciddi su tasarrufu sağlayaiblirsiniz. Havuzun üsüt kapatılınca buharlaşma azalacak su israfından kaçınılacaktır.

Tuvalette sifon ayarı ve temizlik
Sifondan akacak su miktarını yarı yarıya indirmek mümkün. İçi suyla doldurulmuş pet şişeyi sifonun içine yerleştirerek tasarruf yapabilir veya iki kademeli sifon tercih edebilirsiniz.
Tuvaleti çöp kutusu olarak kullanmazsanız sifonu gereksiz çekmek zorunda kalmazsınız ve 9 litre su kâr etmiş olursunuz.

Su sayacını takipte kalmak
Su sayacını takip etmeniz harcadığınız suyu görünce yaşayacağınız şaşkınlığa bağlı olarak israf edilen su miktarını azaltmanıza fayda sağlayacaktır. Ayrıca su sayacınızı takip ederek olası kaçak veya sızıntıyı da engellemeniz mümkün. Öncelikle her yerdeki suyun kapalı olduğundan emin olun ve sayacı takip edin. Kapalı olmasına rağmen çark dönüyorsa kaçak veya sızıntı olduğundan emin olabilirsiniz.

Yıkama işlemlerinde tercih edilecek alan
Araba veya eşya yıkamanız gerektiğinde bahçelik alanları, genellikle de çimleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca yol veya açık alanları hortumla yıkamaktan kaçının. Temizlik için süpürge veya tırmık kullanabilir, yıkama işlemini yağmura bırakabilirsiniz.

Bulaşık ve çamaşır yıkamada dikkat
Bulaşıkları elde yıkamaktan kaçının. Çünkü bulaşık makinaları elde yıkamaya göre daha az su harcayarak suda tasarruf yapar. Bulaşık makinaları tam dolmadan çalıştırmamaya özen göstermek de sizi tasarrufta bir adım öne geçirir. Aynı durum çamaşır makinaları içinde geçerlidir. Sık çamaşır yıkamaktan kaçınılmalısınız. Ve ekstra durulama gerektirmeyen deterjanlar tercih ederek su kayıplarına bir nebze daha engel olabilirsiniz.