Bugün evlerin vazgeçilmezlerinden biri plastik eşyalardır. Birçok alanda bu plastik eşyalar kendisine kullanım alanı bulabilmektedir. Hafiflik, pratiklik ve dayanıklılık açısından birçok dekorasyon alanlarında kullanım avantajları sunar ve çokça kullanıcı tarafından tercih edilir. İçeriğinde petrol ve selüloz gibi ham maddeler bulundurur. Sentetik ve yarı sentetik halleri mevcuttur. Kıyafetlerimizden teknolojik aletlere, ev eşyalarından otomobillere, çocuk oyuncaklarından kırtasiye malzemesi ve süs eşyalarına değin envai çeşit alanda plastik kullanılmaktadır. Plastiğin genel özellikleri şu şekildedir.

Plastiğin Genel Özellikleri

- Organik bir madde olma özelliği taşır.
- Sentetik ve yarı sentetik hallerde bulunabilir.
- Yapım aşamasında selüloz, tuz, kömür ve petrol gibi doğal ham maddeler kullanılır.
- Pratik ve kullanışlı bir niteliğe sahiptir.
- Termoplastik ve termosetler olarak iki grupta incelenir.
- Eriyik halde dökülerek girdiği kabın şeklini alır.
- Çevremizde ki birçok kullanım alanında yaygın olarak görülen ve birçok araç ve vasıtanın yapımında rol oynayan bir malzemedir.

Bu denli çokça kullanılan bir malzeme olmakla birlikte zaman içinde bu plastik araç gereçler dezenforme olabilirler. Buna uygun olarak yenilenmeleri gerekir. Bu noktada en çok görülen sorunlardan biri dış yüzeyinde ki boyanın sökülmesi problemidir. Bu problem de boyası sökülen eşyanın yeniden boyanmasıyla aşılabilir. Öncelikle kullanılacak boya eşyanın maddesine en uygun boya olmalıdır. Bu kullanılabilecek boya çeşitleri şu şekilde sıralanabilir.

Plastik Boyamada Kullanılan Boya Çeşitleri

- Püskürtmeli sprey boya,
- Akrilik boya,
- Su bazlı boya,
- Plastik boya,
- Yağlı boya

şeklinde sıralanabilir.

Burada seçeceğiniz boya kullanacağınız maddeye göre belirlenmelidir. Örneğin ince iskeletli, eğilme ve bükülmeye müsait tabure, sandalye gibi eşyalarda dökülme olmaması için sprey boya kullanılmalıdır. Yine daha düz zeminlerde akrilik ya da su bazlı boyalar kullanılabilir.

Boyama İşlemi Ardından Uygulanması Gerekenler

- Öncelikle boya kurumaya bırakılmalı, yeterli görülmediği noktada bir kat daha boyama işlemi yapılmalıdır.
- Kuruma işlemi tamamlanmamış boyada sürtünmeye ve çizilmeye dikkat edilmeli, boyanın akmaması sağlanmalıdır.
- Kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir.
- Boyanın uzun ömürlü olması açısından vernik ve cilalama işlemi uygulanmalıdır.
Tüm bu işlemler doğrultusunda doğru boya seçimi ve yapılması gerekenleri doğru şekilde uygulayarak birçok yıpranan plastik eşya yeniden kullanılabilir hale getirilebilir.