Pitbull, Bulldog ve Terrier cinsi kökenli  bir tür köpeğin ortak adıdır. Ancak belirgin bir tip değildir. Pitbull tipi, özellikle güvenilir bir şekilde tanımlanamayan bir dizi soyağacı ırkını, gayri resmi köpek türlerini ve görünüşü kapsadığı için belirsizdir. Genellikle Pitbull tipi olarak kabul edilen resmi ırklar arasında Amerikan PitBull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Amerikan Bully ve Staffordshire Bull Terrier bulunur. Amerikan Bulldog da bazen Pitbull isimlendirmesine dahil edilir. Bu cinslere fiziksel olarak benzeyen karma cins köpekler de barınaklar tarafından sıklıkla "Pitbull" olarak etiketlenir. Bu ırkların birçoğu başlangıçta gerçek anlamı ile boğa kontrolü için beslenen köpeklerden oluşturuldu. Bu köpekler boğa gibi daha büyük hayvanların yüzlerinden ve kafalarından tutmak ve bu tür hayvan dövüşlerinde yem olmaları için kullanıldı. Daha sonra Terrier cinsi köpeklerden kırma yapılarak dövüş köpekleri olarak geliştirilmiştir. Hayvan dövüşlerinin ve kan sporlarında köpeklerin kullanımı yasaklandıktan sonra, bu tür köpekler, yarı vahşi sığır, domuz ve başıboş çiftlik hayvanlarını avlamak veya sürmek için kullanıldılar. Ülkemizde ve bir çok ülkede yasadışı olan köpek dövüşleri halen bir yeraltı faaliyeti olarak yaygın olarak devam etmektedir. Bu faaliyetler Pitbull olarak etiketlenen köpeklerin yaygın olarak üretilmesine ve yayılmasına büyük katkı sağlamaktadır.

Pitbull tipi köpek, sahipleri için güçlü bir sosyal etiket olmaktadır. Aslında kontrollü bilimsel çalışmalar bu cins grubunu orantısız derecede tehlikeli olarak tanımlamamıştır. Buna karşın toplum tarafından bu ırkların sahiplerinin, suçlu veya şiddet içeren eylemlerde yer alma olasılıklarının daha fazla olduğu algısı, bu köpeklerden daha çok korkulmasına yol açmıştır. Bir çok ülke bu ırk grubunu yasaklayan yasaları yürürlüğe koymuştur. Bu ülkedeki bir çok sigorta firması da evcil hayvan olarak edinilen Pitbull cinsi köpeklerin ısırıklarından sorumluluk almamaktadır. Güçlü görünüşlerinin yarattığı etkili reklamlar ise bu köpeklerden vazgeçilmemesinin bir diğer nedenidir. Bir çok Pitbull, polis köpeği, arama kurtarma köpeği olarak görev yapmıştır. Buna ek olarak, genelde de suç ve şiddet türü olan filmlerde yardımcı aktör olarak bir çok Pitbull rol almış ve almaktadır.

Pitbull’ların Tarihçesi

1800’lü yıllarda İngiltere de Bulldog ve ile Terrier cinsi türlerin melezleştirilmesiyle Bulldog’ların gücü ile Terrier’lerin çevikliğini birleştiren bir köpek cinsi üretme çabalarının sonucu Pitbull'lar ortaya çıkmıştır.

Asıl amaç ise kanlı eğlence dövüşlerinde bu köpeklerin boğa ve ayılara karşı yem olarak kullanılmasıydı. İngiltere ilerleyen yıllarda hayvan koruma yasaları çıkarmaya başladı ve bu kan sporları da 1835 yılında resmen yasaklandı. Köpek dövüş örgütlenmeleri ise hem daha ucuz ve hem yasalardan gizlenmek amacı ile boğa veya ayılar ile dövüştürmek yerine bu köpekleri birbirleri ile dövüştürüp üzerlerine bahis oynamaya başladılar. Köpek dövüşü, hem bir kan sporu hem bir kumar olarak devam etmenin yanı sıra eldeki üretilmiş Pitbull stoklarının kalitesini test etmenin bir yolu olarak ta kullanıldı. On yıllarca köpek dövüşü, İngiltere ve Amerika'nın küçük bölgelerinde gizlice yapıldı. 20. yüzyılın başlarında ise bu köpekler yarı vahşi sığırlar, domuzlar ve çiftlik hayvanlarını avlamak ve sürmek için aile yandaşı olarak kullanıldı. Bazıları seçkin sayılmış, dövüş kahramanlıkları ile ün yapmışlardır. Ayrıca bu cins köpekler, kaçak köpek mücadelesinde kullanılan köpeklerin çoğunluğunu da oluşturmaktadır. Ek olarak, kolluk kuvvetleri, bu köpeklerin yasadışı uyuşturucu operasyonlarını polise karşı korumak için en sık kullanılan köpekler olduğunu açıklamıştır.

Pitbull tipi köpeklerin dövüş köpeği şöhretiyle mücadele etmek amacıyla 1996 yılında San Francisco Hayvanları Eziyeti Önleme Derneği, Pitbull’ları, St. Francis Terriers olarak adlandırdı ve bu sayede insanların onları evlat edinmelerinin daha mümkün oldu. Ancak bu program durdurulana kadar 60 kadar mizaç taraması yapılmış ve Pitbull olarak etiketlenmiş köpek bir çok kediyi öldürmüştür.

Kimlik

Pitbull olarak adlandırılan köpekler benzer fiziksel özellikleri paylaşır. Ancak kabadayı cins köpekler arasındaki morfolojik varyasyon, uzmanların bile onları görsel olarak onları birbirlerinden ayırt etmelerini zorlaştırır. Karışık cins köpekler genellikle kare şeklindeki bir kafa veya büyük gövde tipi gibi belirli fiziksel özelliklere sahiplerse Pitbull olarak etiketlenir. Karma cins köpeklerin görsel olarak tanımlanması bilimsel topluluk tarafından önerilmemektedir. Genellikle Pitbull'larla (ama genetik olarak pitbull olmayan) karıştırılan ırkların bazıları, Cane Corso, Dogo Argentino, Dogue de Bordeaux ve diğerlerini içerir. Ancak bu ırklar Bulldogların ve Terrierlerin melezleştirilmesinden kaynaklanmadığından "Pitbull" terimi altına girmez.

Şu anda, “Pitbull” terimi altında yer alan ve farklı dernekler tarafından tanınan çeşitli ırklar vardır. Seçkin Federasyon, Cynologique Internationale şu anda kadar sadece üç cinsi, Bull Terrier, Minyatür Bull Terrier ve Staffordshire Bull Terrier’i, Pitbull etiketi altında yer alan türler olarak tanımıştır. Kanadalı Kennel Kulübü Amerikan Staffordshire Terrier'i de bu ırklara katar. Amerikan Kennel Kulübü ise Bull Terrier, Minyatür Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier ve Amerikan Staffordshire Terrier'i Pitbull etiketinde ırk olarak tanımıştır.

Pitbull’lar ve Köpek Saldırıları ile Olan İlişkileri

ABD hükümeti, özellikle de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve ayrıca akademik veteriner araştırmacıları, insanlar ve köpekler arasındaki yoğun etkileşimler üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmaların yorumlanması, cins tespiti, alaka düzeyi konuları ve değişken koşullar yoğun tartışmalara yol açmıştır.

Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği (AVMA), köpek ısırığı çalışmalarına ilişkin 2014 tarihli literatür taramasında köpek cinsinin, köpek ısırıkları ile zayıf bir bağlantısı olduğunu belirtmektedir. Kontrollü çalışmalar Pitbull’ları orantısız derecede tehlikeli olarak tanımlamamıştır. Pitbull tipi köpekler, diğer ırklara göre daha çok, ağır yaralanma veya ölümle sonuçlanan vakalar ile bilinmektedir. Ancak inceleme, bu köpek cinsinin Sibirya Huskileri kızak köpekleri gibi cinsin popülaritesi ile ilgili olabileceğini öne sürmektedir.

AVMA, 2013 yılında yapılan bir çalışmada da 2000'den 2009'a kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 256 ölümle sonuçlanan vaka incelemesinde, geçerli cins tespitinin vakaların sadece% 17.6'sı için mümkün olduğunu belirlemiştir. Öte yandan dünyanın en büyük hayvan hakları organizasyonu olan PETA ise Pitbull cinsileri için cinse özel sterilizasyonu desteklemektedir. PETA’nın kıdemli başkan yardımcısı Daphna Nachminovitch, “Bu köpek cinsine özgü bir takım sorunların olduğunu kabul etmek makul gözükmektedir. Halk, Pitbull köpeklerinin diğer köpekler gibi olduğuna inanmak için yanıltılmış durumda” demiştir. Ve sadece onlar değil, Amerikan Hayvanlara Eziyeti Önleme Derneği ( ASPCA) bile, web sitesinde bu cins köpek türlerinin diğer köpeklerden genetik olarak farklı olduğunu kabul ediyor. Sitede “Pitbull’lar bir dövüş sırasında farklı davranmaları için yetiştirildi. Agresif olmadan önce uyarı vermeyebilirler ve bir rakiple çarpışırken geri çekilmeleri daha az olasıdır” şekilde bir uyarı yazısı bulunmakta.

Pitbull Çene Kilitleme Efsanesi

Popüler efsanelerin aksine, Pitbull’larda “çene kilitlemesi” yoktur. Pitbull’ların veya diğer köpeklerin kemik yapısında veya çene kasında fizyolojik bir "kilitleme mekanizması" yoktur. Ancak Pitbull cinsi köpekler geniş kafataslarına, iyi gelişmiş yüz kaslarına ve güçlü çenelere sahiptir. Pitbull türü köpekler, diğer avlanma ve dövüş köpeği ırkları gibi kuvvetli bir ısırık, tutma ve sallama davranışı sergileyebilir ve zaman zaman serbest bırakmayı reddedebilir. Bazı araştırmalar, Pitbull ısırıklarının özellikle ciddi olduğunu bildirmiştir. Çünkü hedeflerini derin bir şekilde ısırdıkları sırada azı dişlerinin de ısırılan dokuyu öğütme eğilimi vardır. Bu tür bir Pitbull saldırısı ile karşılaşıldığında en uygun kurtuluş çözümü, bir amonyak ampulünün kırılarak ve köpeğin burnuna tutulmasıdır. Bu köpeğin ısırığından vazgeçmesine neden olabilir.

Pitbull köpeklerinin genel özellikleri

Pitbull köpekleri, USA menşeli köpeklerdir. Ağırlıkları genellikle 17 – 28 kg arasında değişmektedir. Bu köpeklerin boyları 44 – 46 cm arasındadır. Kısa ve yumuşak tüy yapısına sahip olan bu köpeklerin renkleri çok çeşitlidir. Ait oldukları grup “Mastiff” grubudur. Diğer isimleri Amerikan Pitbull ve Pitbull Terrier olarak da bilinen bu köpekler, oyun amaçlı olarak objeleri ısırmayı severler. Bu onların temel dürtülerinin dışa vurumu olarak da yorumlanmaktadır. Sahip oldukları potansiyel enerjiyi eğlenceye dönüştürmek isteyen sahipleri, yerden 1.5 metre yükseklikte bir hedefe zıplamalarını sağlayarak oyun oynamalarına izin vermektedir. Bu aktivite sayesinde Pitbull köpeklerin agresif davranışları da engellenmiş olmaktadır.

Pitbull köpeklerinin fiziksel özellikleri

Pitbull köpeklerinin boyları erkeklerde 45 – 60 cm iken dişilerde 38 – 48 cm civarındadır. Bu köpekler, çok güçlü kas ve çene yapısına sahiptirler. Çeneleri ve sahip oldukları güçlü kaslar sayesinde yaklaşık 1 – 2 ton ağırlık basılabilmektedir. Gövdeleri de güçlü ve kaslı olan bu köpekler; kısa kuyruklu, yatay duruşlu ve çevir gövdelidir. Tüyleri paylak olup hemen her renk olabilmektedir. Zaman zaman çok tehlikeli olabilen bu köpekler oldukça saldırgandır.
Kaslı, tıknaz ve çok güçlü olan bu köpekler; sahip oldukları alın yapısı, boyun ve tuğlaya benzeyen kafaları sayesinde oldukça karakteristik bir görünüme sahiptir.

Pitbull köpeklerinin bazı belirgin özellikleri aşağıda belirtilmiştir.

• Burun; farklı renklerde olabilmektedir, delikleri oldukça geniştir.
• Boyun; kaslı ve kavislidir.
• Omuz; kaslı ve güçlüdür.
• Sırt; kısa, düz ve güçlüdür. Kuyruğa doğru biraz eğimlidir. Karın ise çekilmiş durumdadır.
• Göğüs; fazla geniş değişdir.
• Kuyruk; vücutlarına göre oldukça kısadır. Uca doğru incelmektedir.
• Bacaklar; ön bacaklar düz ve kalın kemiklidir. Bilekleri diktir. Arka bacaklar ise kaslıdır. Ayakları orta büyüklükte olup sağlamdır.
• Çene; 106 kg kuvvet ile baskı yapabilir.

Pitbull cinsleri hakkında bilinmesi gerekenler

Pitbull cinsleri hakkında en çok karıştırılan konu renk meselesidir. Örneğin; Rednose Pitbull diye bir tür değildir. Bu isim Pitbull köpeğinin rengini temsil etmektedir. Pitbullar için belirgin bir renk yoktur. Herhangi bir renge sahip olabilirler. Pitbull köpeklerinin sahip olabilecekleri renkler oldukça geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Bu renkler sırası ile;

• Chocolate (Çikolata rengi olarak bilinmektedir. Bu renk köpeklerde burun kırmızı renk olmaktadır.)
• Merie
• Buckskin
• Silver Fawn
• Tricolor
• Mahogany
• Brown – White (Kahverengi – Beyaz)
• Brindle
• Blue Brindle
• Siyah – Beyaz
• Karışık Renk
• Rojo

Pitbull köpeklerinin beslenmesi hakkında bilinmesi gerekenler

Pitbull köpekleri, yavru oldukları dönemde kuru mama ile annelerinin mama kabında tanışmaktadır. Ancak bu yanlıştır. Yavruların 4-5 aylık süreçlerinde katı mama ile karşılaşmaları sütten kesilmelerine neden olmaktadır. Yavrular normal süreçte 6 haftalık olduklarında sütten kesilirler. Bu köpekler yavru oldukları dönemde çok iyi beslenmelidir. Bu nedenle ilave olarak vitamin ve mineral almaları gerekmektedir.

Özetle;

Pitbull köpekleri, çok eski savaş köpeklerinin torunları olarak bilinmektedir. Son derece cesur köpeklerdir. Düşmanları ile öldüresiye savaşabilmektedir. Eğitim aldıkları takdirde, yabancıların iyi ya da kötü niyetli olup olmadıklarını anlayabilirler. Yetenekli, iyi huylu, sakin ve itaatkar köpek haline getirilebilmektedir.

Bu köpekler, özel mülk bekçisi olarak görevlendirildiklerinde çok iyi sonuç alınmaktadır. Savunma, bekçi, koruma ve muhafız köpek olarak da oldukça iyi bir tercih olurlar.
Ülkemizde çok fazla sayıda Pitbull bulunmaktadır. Buna karşın olarak, 2004 yılında bir yasa çıkarılmış ve Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi köpeklerin üretimi, ülkeye girişi, sahiplendirilmesi, takası, sergilenmesi, hediye edilmesi ya da reklamının yapılması yasaklanmıştır. Çünkü çok tehlikeli bulunmuşlardır. Bunun sebebi, yabancı ve farklı türdeki hayvanlarla anlaşamamaları ve karşılarındaki hayvanın büyükliğine aldırış etmeden saldırmaya eğimli olmalarıdır. Ayrıca, acıya olan toleransları oldukça yüksektir. Sahibine ve ailesine itaat eden bir cins olsalar da tehlike yaratabilmektedir.