Epstein-Barr virüsünün yani kısacası EBV’nin neden olduğu bir bulaşıcı sağlık sorunudur. EBV genellikle birini öperken tükürük yoluyla bulaşan bir virüstür. Adı da bu yüzden öpücük hastalığı olarak adlandırılır. Öpücük hastalığı genellikle çocuklarda, genç ve genç erişkinlerde görülmektedir. Öpücük hastalığını anlamak için kan testi yapılır.

Öpücük Hastalığının nedenleri nelerdir?

Epstein-Barr virüsü dünya çapında çok yaygın olan bir virüstür. Bu virüs ağız çevresinde çıkan uçukta da bulunan bir virüstür. Virüs ağız, kan ve vücut ısısıyla birlikte bulaşır. Bebekleri, çocukları öpmek birçok insan için sevgi dolu gelse de bazen bu öpücükler hastalığa sebep olabilir. Anne babalar çocuklarını küçük yaşta çok fazla öpmemeli hatta dudaktan hiç öpmemelidirler. Çocuklarda bu virüs bu sayede de yayılabilir. Aynı kaşığı aynı tabağı aynı bardağı kullanmak bu hastalık için bir risk faktörüdür. Virüs yayıldıktan sonra boğaz ağrısı ve lenf bezlerinin büyümesiyle kendini gösterir.

Öpücük Hastalığı belirtileri nelerdir?

Öpücük hastalığı gün yüzüne çıkarken 4-8 hafta geçmektedir. Bu süre bazen daha da fazla olabilmektedir. Lenf bezlerinin büyümesi, bademcik iltihabı en çok görülen belirtilerdir. Bunun yanı sıra karın ağrısı, ishal, kulak ağrısı, yoğun bir halsizlik, iştahsızlık, titreme, cilt dökülmesi yaygın görülen belirtilerdendir. Sadece boyun lenf bezlerinde değil koltuk altlarındaki lenf bezlerinin büyümesi de görülebilir. Gece terlemesi, ateş, baş ağrısı ilk görülen belirtilerdir.

Öpücük Hastalığının tedavisi nedir?

Hastalığın teşhisi ancak kan vererek anlaşılır. EPV, kan testi ile ortaya konan bir virüstür. Diğer şekilde başka hastalıklardan da şüphelenebilecek belirtileri vardır. Uzman kişiler, kardiyolog, nörologlar tarafından çeşitli testlerle anlaşılabilir. Bu hastalık dalak yırtılmasına bile sebebiyet vermektedir. Bu durumda cerrahlar devreye girmelidir. İyileşme süreci 2-4 hafta sürmektedir. Öpücük hastalığı olan birey bol bol sıvı tüketmeli, C vitamini almalı, istirahat etmesi gerekmektedir. Çocuklar ise çok hareket etmemeli, aktivitelerine ara vermelidir. Hastalanan bireyler ayrı kaşık, çatal, bardak kullanmalıdır aksi takdirde virüs başka insanlara da bulaşabilir. Virüsün nadir olarak ve ilerlemiş hali olarak beyin iltihapları ölümle sonuçlansa da öpücük hastalığın büyük bir çoğunluğu iyileşir. Hastalığın aşısı yoktur. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir.