Uzun bir zamandır hayatımızın içerisine giren kripto paralar gündemdeki yerini halen koruyor. Bu paralar birçok spekülasyonlara neden olmuş oldukça fazla tereddüt yaşatmıştır. Bu para birimlerine yatırım yapmaya yavaş yavaş alıştığımız esnada bir de hayatımıza bu paralar ile ilgili madencilik terimi eklendi. Erik Finman bu piyasa içerisindeki herkesin heyecanlanmasına ve ümitlenmesine neden oldu. Bu kişi çok genç yaşta bu para birimi ile çalışması sonucu hatırı sayılır bir servet sahibi oldu. Bu kişinin başarıları piyasa tarafından konuşulurken bir başka yandan Silk Road davasında tutuklanan Ross Ulbricht gündeme bomba gibi düştü. Tüm bunlar bir kıvılcım gibi tüm dünyayı bir anda etkisi altına aldı.

Polaristen dev AMD satışı
Geçtiğimiz aylarda ilginç bir olay yaşandı. Ekran kartları çok hızlı bir satış performansı sergiledi. Ülkedeki ekran kartı stoklarının tükendiği bile iddia edildi. Buna ülkemizden bir örnek verecek olursak 1250 TL den satılan AMD ekran karları yoğun talep görmesi sebebi ile 2200 TL olarak fiyatlarını güncelledi. Fiyatlar bu kadar yükselme ile sınırlı kalmayarak nerede ise 2 katına kadar yükselse de satışlar kesilmedi. Bu durum çoğu insan için de fırsat oluşturdu. Evinde ekran kartı bulunanlar veya kullandıkları ekran kartları ile gelir elde etmek isteyen çocuklar bile bu işten para kazanmasını bilerek ekran kartlarını oldukça yüksek fiyatlara sattı. Piyasa içerisinde bulunan ekran kartı firmaları bir anda hedeflerinin çok üzerine çıkmayı başardılar. AMD firması 2 yıl içerisinde satmış olduğu ekran kartı sayısına 6 ay içerisinde ulaşarak kendi rekorlarını da alt üst etmeyi başardı.

Neden bu kadar ekran kartı satıldı?
Bu kadar ekran kartı satışı birçok insanı hayrete düşürdü. Bunun sebebi ise tabi ki para kazanmaktı. İnsanlar ekran kartlarını kullanarak GPU madenciliği üzerinden paralar kazanmak üzere bu kartları satın aldılar. Ülkemiz için konuşmak gerekir ise bu durum el altından yapılan bir yatırım olarak sürdürülmektedir. Bu yatırım ile 2017 yılının başında madencilik yapan yatırımcılar kurların bir anda oldukça yükselmesi ile oldukça büyük paralar kazandılar.

Bu durum bir anda oldukça yaygın bir hale geldi. Sadece bir ekran kartı ile bu işin yapılacağını anlayan herkes bu işe girdi ve belli paralar kazanıldı. Ekran kartı satışlarının oldukça iyi olduğunun farkına varan NVIDIA bile ekran kartı satışlarından pay elde etmek için bir minner yazdı. Bu sırada piyasa içerisinde en fazla kullanılan minner olan CLAYMORE yapılan çağrılara dayanamayarak bir adım attı.

İlk zamanlar Kripto para madenciliğinden ne kadar para kazanıldı?
Yılın ilk zamanları bu yatırım metoduna inanarak yatırım yapanlar paralarını 16katına kadar çıkarmayı başardılar. Bu oldukça harika bir kazançtı. Bu esnada 500 bin TL gibi bir yatırım yapan yatırımcılar 8 milyon gibi bir kazanç sağlayarak oldukça inanılması güç bir rakamı kazanmayı başardılar. Birçok ülkede bu kazanç devlet tarafından oldukça yüksek vergiler ile vergilendirildi. Ülkemizde bu durum ile ilgili bir yasal düzenleme bulunmasa da bazı vergilerin alındığı bilinmektedir.

Madencilik yapmak halen mümkün mü?
Türkiye şartlarında halen madencilik yapılabilmektedir. Burada dikkat edilecek olan nokta bu araştırmalar sonucunda yanlış insanlara ulaşmamaktır. Doğru yönetim ve biraz da şansınızın yaver gitmesiyle ilk zamanlarda ki gibi olmasa da para kazanılması halen mümkündür.