Şehrin stresinden uzakta, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için en ideal sporlardan biri doğa yürüyüşleridir.  İzmir, gerek şehir merkezinde gerek çevre ilçelerinde doğa yürüyüşü tutkunları için çok sayıda güzergâh barındırıyor. Şehrin en merkezi ve gürültülü noktasından bile en fazla yarım saat uzaklıktaki bir rotaya kaçarak, kuş sesleri arasında tertemiz bir havayı soluyarak kendinizi doğanın yemyeşil kollarına bırakabilirsiniz.

İşte İzmir'in birbirinden muhteşem yürüyüş rotaları:

Belevi – Mozelium – Şirince Parkuru (15 km)

Parkurun önemli kısmı zeytinlikler ve bahçe aralarından uzanan arazi yolları ile orman yollarından geçiyor. Sırt hattına ulaşan ve inen patikalar belirgin rahat. İki ayrı seyir noktasında eşsiz görüntüler sunan parkur, yoğun sıcak günler dikkate alındığında her mevsim yürünebilecek niteliğe sahip.

Şirince – Çamlık Parkuru (11 km)

Köy merkezinde kahvehanelerin bulunduğu eski meydandan başlayan parkur, sokak aralarında köyün güney sınırında yer alan 29 Ekim Kalesi'ne Arnavut kaldırımlı yolla ulaşıyor. Buradan sonra belirgin eski patika, bahçeler arasından ve yamaca paralel yükselerek yaklaşık 1200 m sonra bahçelerin bitimindeki orman yoluna ulaşıyor. Buradan sağa 500 m yürüdükten sonra soldaki geniş patikaya giriliyor; orman içinden güneydoğu yönünde yükselerek yeni bir orman yoluna çıkılıyor.

Çamlık – Meryemana Parkuru (7.5 km)

Başlangıçtaki zeytin yolundan sonra, orman içi patika ve orman yangın yolu ile devam eden rotada yazları kuruyan bir dere geçiliyor. Zeytin bahçeleri arasından devam eden traktör yolu Sultaniye köyü stabilize yolunu geçiyor; taş ocağı yoluna giriliyor. Yolun bitiminde kayalık yol ve onu takiben 3 - 4 metre genişliğindeki orman yolu ile Meryem Ana Evi'ne varılıyor.

Meryemana – Efes Parkuru (5 km)

Orman içi asfalt yoldan oluşan parkur, Meryem Ana evinden başlayıp antik Efes kentinin güney kapısına kadar aynı asfalt yolda devam ediyor. Parkur bisiklet yolu olarak da kullanılabilir.

Belevi – Keçi Kalesi – Barutçu Parkuru (26 km)

Parkur uzun olduğundan her karakterde yol ile karşılaşılabiliyor. Keçi Kalesi'nin bulunduğu tepenin doğusunda, dip noktaya kadar Belevi merkezinden geçen asfalt yol ile geliniyor. Buradan kaleye, yaklaşık 1 - 1.5 metre genişliğinde, 2 km uzunluğunda taş döşemeli tarihi Kral Yolu'ndan çıkılıyor. Topografik eğim oldukça dik fakat antik yol traverslerle rotayı rahatlatıyor. Sırtta kaleden kuzeye doğru, seyrek makilerle kaplı, çok belirgin olmayan tarihi patikadan devam ediliyor. 2 km sonra güneybatıya dönünce aynı patikanın devamında, parkurun ilk kamp alanına ulaşılıyor. Güneybatıya doğru ilerlediğiniz traktör yolu, ikinci kamp alanından itibaren aşağıya iniyor. Vadi inişinin ortalarından itibaren zeytinlikler başlıyor. Vadinin daha alt kotlarında, düz alanlarda ise narenciye bahçeleri hâkim. Zeytinliklerin ve narenciye bahçelerinin yoğunluğu rotaya ayrı bir güzellik katıyor.

Barutçu – Zeytinköy Parkuru (7.5 km)

Barutçu - Selçuk asfaltı ile başlayan parkur, genel olarak 4 - 5 m genişliğindeki arazi yolu ile devam ediyor ve son 1 km' lik kısmı belirgin patika ile son buluyor. Alaman ve Gebekirse göllerini sola alarak zeytinlikler ve meyve bahçeleri arasından geçiyor. Göl kenarına yaklaşan kısımlarda rakımın 2 - 3 m olması nedeniyle parkur, özellikle bol yağışlı dönemlerde su altında kalabiliyor. Bu dönemlerde bölgeyi daha üst kotlardan geçmek gerekecektir.

Selçuk – Efes – Pamucak Parkuru (12 km)

Artemis Tapınağı önünden başlayan parkur, Efes surlarının başlangıcına kadar toprak yol ve karayolunun kenarından devam ediyor. Çoğu zaman surları sağa alan yol, kimi kapalı makilik alanlarda ise sur üzerinden devam ediyor. Surların takip edildiği sırt hattını tamamlayıp düze indikten sonra çoğunlukla arazi yolları ve orman yolunu takip ederek Pamucak'a varıyorsunuz. Her mevsim rahatlıkla yürünebilen parkur üzerinde bir engel bulunmuyor.

Pamucak – Zeytinköy Parkuru (9 km)

Pamucak sahilinden başlayıp her mevsim rahatlıkla yürünebilen parkurun tamamında asfalt yol takip ediliyor. Tarihte ovayı doldurarak Efes'i denizden koparan Küçük Menderes Nehri, ovayı kış ve bahar aylarında sular altında bırakıyor. Nehir ancak karayolu köprüsü ile aşılabiliyor.

Zeytinköy – Gölova – Çile Parkuru (16 km)

Her mevsim rahatlıkla yürünebilen parkur Zeytinköy'den başlıyor, 2.5 km. den sonra eğim sürekli artıyor. Başlangıçtaki asfalt ve arazi yolundan sonra Notion rotasından ayrılıp belirgin patika ile uzun bir süre devam ediyor. Makilik ve ormanlık alanlar arasındaki arazilere vardığında tekrar traktör yolu ile Gölova'ya varıyor. Sonrasında yine orman yolları ve arazi yolları ile Çile köyü merkezine bağlanıyor.

Zeytinköy – Notion – Klaros Parkuru (12 km)

Her mevsim rahatlıkla yürünebilen parkur, Zeytinköy'de asfalt köy yolu ile başlayıp traktör yolu, patikalar ve Selçuk - Menderes karayolunu geçiyor; Yoncaköy Sitesi üzerinden Notion'a ve Klaros'a ulaşıyor. Yoncaköy'deki su deposu üzerinden sırta çıkan rota, yoğun bir makilik alanla kaplı. Sırtta patikaya ulaşan yol Notion'a varıyor. Sonrasında yine traktör yolu ile Klaros'a ulaşıyor.

Klaros – Ahmetbeyli – Çile – Değirmendere (Kolophon) Parkuru (19.5 km)

Parkur bahçeler arası yollar, orman yolları, patikalar, köy içi yollarından, ormanlık ve makilik alanlar ile Ataköy Göleti'nden geçiyor. Antik Kolophon kentine ulaşıp buradan Değirmendere yerleşim merkezine varıyor. Parkur her mevsim rahatlıkla yürünebilecek niteliktedir.

Değirmendere (Kolophon)-Karacadağ-Tahtalı-Ürkmez (Lebedos) Parkuru (27.5 km)

Değirmendere'den başlayıp antik Kolophon kentinden geçen parkurun önemli kısmı orman içinden, makiliklerden ve mandalina bahçeleri içerisinden gidiyor. Orman yolunu ve patikaları takip eden rotada Akkaya sırtı ve yangın gözetleme kulesi etkileyici panoramaya sahip. Yoğun sıcak dönemler haricinde her zaman yürümeye uygun olan parkurun uzunluğu mutlaka göz önünde bulundurulmalı.

Ürkmez (Lebedos)-Kavakdere Parkuru (18 km)

Sahilden başlayan parkur, yerleşim alanlarından sonra bahçeler arasından ve orman yollarından, çoğunlukla yangın şeritlerini takip ederek geçiyor. Parkurun önemli bir güçlüğü yok. Topografyanın çok kırıklı yapısı nedeniyle fazla sayıda iniş çıkışı var. Çıkılan en yüksek irtifa 175 m.

Kavakdere-Beyler-Gödence Parkuru (19 km)

Parkurun ilk 5.7 km'si köy yolu asfaltında ilerleniyor. Sonra hemen hemen yüzde 90'ı zeytinlikler arasından arazi yolu, traktör yolu ve oldukça belirgin patikaları takip ediyor. Her mevsim koşullarında yürünebilecek bir rota. Parkur, sürekli yükselen bir rotayı izliyor. Parkur ters istikamette yürünürse daha az yorucu olacaktır.

Gödence-Efemçukuru-Kavacık-Payamlı Parkuru (19 km)

Gödence'de asfalt köy yolu ile başlayan parkur arazi yolları, orman yolları ve az miktarda belirgin patikaları izliyor. Ormanlık, bağlık ve zeytinlik alanlardan geçen parkur her mevsim yürünebilecek nitelikte. Parkur boyunca dört köy bulunuyor.

Payamlı-Çamlı Parkuru (9.5 km)

Yaz koşullarında Payamlı köy meydanından dereye araç ile ulaşmak mümkün. Yollar stabilize ve dik olduğu için kış mevsiminde zorlayabiliyor. Dereye kadar herhangi bir engel bulunmuyor. Ancak bu güzergâhta çok sayıda çalılık ve dik yamaç var. Vadi boyunca ilerlerken 4 - 5 kez dere geçmek gerekiyor.

Kavakdere-Teos Parkuru (13 km)

Başlangıç noktasının sağında Kavakdere Barajı ve barajın tel çitleri bulunuyor. Çitlerin kenarından blok halindeki kayalara doğru çıkılıyor. Karşıda yel değirmenleri var. Çitlerin kenarından çam ağaçlarının içine giriliyor ve aşağıdaki küçük dere geçiliyor. 50 m sonra ikiye ayrılan yoldan sağa dönülüyor. 500 m sonra soldaki yüksek gerilim hattı takip ediliyor; tepede teraslı bölgenin altından sola dönen yola giriliyor. Yeni kurulan zeytin bahçesi sağda kalacak şekilde devam ediliyor ve soldaki yola giriliyor. Aşağıdaki dere geçilerek tepeye çıkılıyor.

Antikliman-Teos-Sığacık Parkuru (4.6 km)Sahilde antik liman kalıntılarından başlayan parkur, Teos antik kenti kalıntıları ve bahçeler arasındaki toprak yolları takip ederek asfalt yol ile Sığacık merkezine bağlanıyor. Önemli yükseltilerin olmadığı, düz bir alanda yol alan rota, her mevsim yürünebilir.

Sığacık Kalesi-Karagöl-Azmak Parkuru (8 km)

Sığacık Kalesi güney kapısından başlayan parkur, mezarlığa kadar asfalt olarak devam ediyor. Mezarlıktan sonra Cambaz Koyu'na ve ağıllara kadar patika olarak uzanıyor. Ağıllardan Azmak yol ayrımına kadar toprak araç yolu bulunuyor.

Azmak-Turgut Parkuru (6.5 km)

Azmak Koyu'ndan kuzeydoğuya, Azmak Deresi'nin sağ sahilinden ve dere kenarından devam eden yol 450 m sonra Demirköprü'ye ulaşıyor. Demirköprü'nün sağından doğu istikametine giden asfalt yol, Düzce köyü üzerinden Turgut köyüne bağlanıyor. Demirköprü'yü geçip sağdaki demir kapıdan içeri giriliyor. Solda mandalina bahçeleri bulunuyor. Dere kenarından kuzeydoğuya giden yol 800 metre sonra tel örgülere varıyor. Tel örgünün solundan devam eden ince patika, toprak araç yoluyla birleşiyor.

Devam edecek