Filiz GÜLEÇ KUTLU(ReSkills Training)

Medya patronları bitti hoşgeldin medya yetkinlikleri.

Dijitalleşen dünyaya uyum sağlamamız için yetkinlik gelişiminin tek seçenek olduğunu uzun zamandır anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle “Dijitalleşen Dünyada (…)” başlığı ile gerçekleştirdiğimiz podcastlerde bu farkındalığı yaratmak için uzman konuklarla gündemi konuşmaya ve bireylere ve şirketlere bireysel öğrenme yolculuklarına eşlik etmeye devam ediyoruz. Hele son dönemlerde şirket içi öğrenim yönetim sistemleri içerisinde podcast kullanımı ile ilgili danışmanlıklarımıza da başladık. Bu mecra doğru kullanıldığında kurumsal dönüşüm için en etkili yöntemlerden biri olacak gibi görünüyor. Hatta uluslararası kaynaklar pandeminin de etkisiyle Nisan 2020’de podcast dinleyici sayısının 1 milyona ulaştığını da gösteriyor. Online toplantılarımız devam ettikçe bu alışkanlıkların artacağı aşikar.

Peki konuyu dijital dönüşüm kapsamında ele almamız gerekirse nedir bu medya yetkinliği. Temel olarak tüm çalışanların sanal teknolojileri kullanma becerisini artırmayı içeriyor. Örneğin akıllı gözlükleri kullanabilme, üretim sistemlerinin veriye dayalı yönetimine destek sağlayabilmek için yeni teknolojileri kullanabilme, farklı medya kanallarından gelen bilgileri harmanlayabilme ve iletişim kurabilme gibi. Diyelim ki şirketiniz dijital dönüşümde size yeni bir robot tanıttı ve bundan sonra bu robotla iletişim kuracağınızı söyledi ve ona da kurum kültür ve değerlerinden hareketle tatliş bir isim verdi. İlk tepkiniz ne olurdu? Bir yapay zekadan izin kağıdını doldurmasını istemek size ne hissettirir? Bugüne kadar aldığımız tepkiler önce şaşkınlık olsa da hızlı bir adaptasyon ve gereksiz işlerden kurtulmanın verdiği mutluluk oluyor.

Peki bu yetkinlik diğer alanlara nasıl katkı sunmaya devam ediyor? Podcastlerimizi dinlediyseniz hatırlayacaksınız, oyunlaştırma, hikayeleştirme gibi kavramlar ve çalışmaların hayatımıza girdiğinden bahsetmiş ve işin uzmanları ile bu konuları konuşmuştuk. Sanat; özellikle tiyatro, oyunculuk, resim, sergi çalışmaları kurumsal hayatta daha yaygın kullanılmaya başladı. İnsanlık tarihi kadar eski bu kavramlar artık kurumsal davranış ve duygularımızda yeniden hatırlanıyor ve insan olmanın, yapay zekadan farklı olmanın ve birlikte olmanın keyfine varmamızı sağlıyor. İşte bu medya becerisi farklı ortamlarda, çeşitliliği, çok kültürlülüğü, verilen mesajları anlamayı, dahil etmeyi, girişimci düşünmeyi besleyen bir beceri haline geldi. Tasarım odaklı düşünce çalışmarında, şirket içi röportajlarda, etkileşimli hikaye anlatımlarında, bireysel video kanalları oluşturmada hep bu medya becerilerinin geliştirilmesi gerekmekte. Hem veriyi yani bilgiyi alırken, hem de bilgiyi paylaşırken. Paylaşım yapılan konu ve içeriğin doğruluğunu kontrol etmek, yalan ve doğru bilgiler arasında ayrım yapabilmek, özellikle kurumsal yapılarda dedikodu ile gerçek arasındaki farkındalığa sahip bir içerik hazırlayabilmek medyayı doğru kullanmayı gerektirir. Tasarım odaklı düşünmede müşterinin ya da hedef kitlenin ne düşündüğünü, ne hissettiğini en doğru bir şekilde tanımlama amacı yatmaktadır. Bunun sonunda elde ettiğiniz bilgileri doğru mesajlarla ve artık bunu farklı kanallarla ulaştırabilme becerisine sahip olmanız gerekir. Her birey mesajları farklı algılar, farklı değer ve inançlara sahip olarak farklı yorumlar. Bu nedenle medya araçlarını seçerken de, içerik hazırlarken gösterilen hassasiyeti, göstermek gerekir.

Bu örneklerden anlaşılacağı üzere daha sınırlı bir kitlenin, özellikle yeni teknolojiye hızlıca adapte olabilen gençlerin aktif olduğu bu podcast alanı artık farklı kuşakların da aktif olduğu profesyonel bir iş alanı olmaya başladı.

Peki nedir bu podcast

“Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle feed (bildirim) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

Podcasting'in ortaya çıkışındaki amaç bireylerin kendi dinletilerini dağıtmalarıydı. Hızla ve çok fazla yolla genişleyen alan günümüzde özellikle eğitim amaçlı, tanıtım gibi alanlarda ve hatta emniyetten sorumlu kurumların dahi güvenlik amaçlı kullanımına girdi. Eğitim alanındaki işleviyle podcasting, öğrencilerin ve öğretmenlerin herhangi bir zaman ve yerde bilgiyi paylaşmalarını sağlayabilmektedir. Bu özelliğinden dolayı uzaktan eğitimdeki yeri önemlidir (Vikipedi).

Gördüğünüz gibi radyonun resimsizi ile yola devam ediyoruz. Çünkü artık bir videoyu izlemek yapacağımız diğer işlere odaklanmamızı engelliyor. Ancak yürüyüş yaparken, koşarken, arabada giderken, yemek yaparken podcast dinlemek hem öğrenme yolculuğumuza katkı sağlıyor hem de keyifli bir sohbetin içinde işlerimizi tamamlamış hissi yaratıyor. Şirket içerisinde, şirkete özel uygulanan podcastlerde verilmek istenen mesaj çok net bir şekilde karşı tarafa iletilmiş oluyor. Biz de Podcastleri dijital dönüşümün doğru anlaşılmadığına dair doğan endişelerimizden yola çıkarak çekmeye başlamıştık. Hem de pandemiden çok önce, 2019 mart ayında çalışmalarımıza başlamış nisanda ilk yayınımıza çıkmıştık. Literatürde geçen Endüstri 4.0 = Eğitim 4.0 = Yaşam Boyu Eğitim eşitliğinden yola çıkarak, eğitimin her an her yerde olması ve kişilerin ilgilerine göre öğrenme kanallarını seçebilmesi gerektiğine inanarak bir öğrenme kanalı olma hedefi koymuştuk. O günden bu yana, toplumsal değişimleri aktarabilmek ve farkındalığı arttırmak için işin uzmanları ile bu değişim ve dönüşümü konuşmaya, hızlı dönüşüme adapte olmaya katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Şirketler için de, podcastlerin en büyük faydası mobil uygulamalarla her yerde her zaman dinlenebilir durumda olması. Örneğin oryantasyona katılan bireylere özellikle pandeminin de etkisiyle uzaktan çalışacak olan bireylere, şirket yöneticileri ya da ilgili departman yöneticileri ile yapılan podcastlerin dinletilmesi ve bunu çalışanın istediği zaman istediği yerden dinleyebilmesi çok büyük bir avantaj. Ayrıca dinleme verilerini görebildiğiniz ve eğitim alanında kullanılmasında eğitim verisi, pazarlama alanında kullanıldığında reklam verisi olarak değerlendirebileceğiniz bir alan. İşte tüm bu veriler bizi büyük veriye ve onun yönetimine de götürüyor ki o ayrı bir köşe yazısı konusu. Hatta Şirketlerde Eğitim 4.0 anlayışının yaygınlaştırılması başlıklı yazımızda bu konulara kısaca değinmiştik.

Burada yazılan teorik bilgiler bir yana kişisel öğrenme yolculuğunuzda deneyimleme çok önemli. Hiç deneyimlemediyseniz buyrun size dinlemek için ilk podcast linki. https://podcast.reskills.training

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kaynakça

https://www.podcastinsights.com/podcast-statistics/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Podcast

https://podcast.reskills.training