Dukan Diyeti protein tüketiminin ağırlıklı olduğu bir program olup, karbonhidrat alımı için sadece yulaf kepeğinin tüketimine izin verilmektedir. Diğer karbonhidrat ve yağlar diyet programına dahil edilmediği gibi, alkollü ve asitli içecekler ile hazır meyve suları da diyet süresince tüketilmemelidir. Kısacası protein ağırlıklı düşük yağ ve karbonhidratlı bir beslenme biçimidir diyebiliriz.

Dukan diyeti ile kaç kilo verilebilir?

İlk hafta ortalama olarak 1.5-3 kg. arasında zayıflama söz konusu iken, 10. Günden sonra haftada 2 kg. verildiği görülmektedir.

Nasıl yapılır?

Atak Evresi, Seyir Evresi, Güçlendirme Evresi ve Koruma Evresi olmak üzere 4 aşama ile uygulanmaktadır. 

Atak Evresi nedir?

Atak evresi 1-7 gün arasındaki süreç olup bu aşamada yağsız protein tüketiminde sınır yokken, karbonhidrat olarak günde sadece 1.5 yemek kaşığı yulaf yenilebilir.

Seyir Evresi nedir?

Seyir evresi 1-12 aylık süreci ifade etmektedir. Bu süreçte günde 2 yemek kaşığı yulaf, nişastasız sebzeler ve yağsız protein tüketimine izin verilmektedir.

Güçlendirme Evresi nedir?

Güçlendirme evresi ise süre açısından kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu evrede bazı karbonhidrat ve yağların tüketimine izin verilirken günde 2.5 yemek kaşığı yulaf, sebze yemekleri ve yağsız protein tüketimine izin verilmektedir.

Koruma Evresi Nedir?

Diyetin son aşaması olan koruma evresinde ise yulaf kepeğinin tüketimi 3 kaşığa çıkarılırken diğer kurallara sadık kalınmaktadır.

Atak Evresinde neler tüketilir

Günde 1.5 litre su ve 1.5 yemek kaşığı yulaf kepeği zorunlu olmak üzere, isteğe bağlı olarak yumurta, yağsız süt ürünleri, az miktarda limon suyu ve turşu, Dana eti ve yağsız sığır eti, tavuk göğsü, karaciğer, böbrek, balık tüketimine izin verilmektedir.

Seyir Evresinde neler tüketilir

Yulaf kepeği günlük 2 yemek kaşığı zorunlu olmak üzere, isteğe bağlı olarak ıspanak, lahana, marul ve diğer yapraklı yeşillikler, brokoli, karnabahar, lahana ve brüksel lahanası, biber, kuşkonmaz, enginar, patlıcan, salatalık, kereviz, domates, mantar, yeşil fasulye, pırasa, soğan, kabak, şalgam tüketimine izin verilmektedir. Ayrıca günlük 1 porsiyon havuç veya pancar tüketimi de önerilmektedir. Başka sebze veya meyvelere izin verilmezken, salata sosu veya yağlama tavaları için 1 çay kaşığı yağdan başka yağ eklenmemesi konusunda da hassas davranılmaktadır.

Güçlendirme Evresinde neler tüketilir

Günde 2.5 yemek kaşığı yulaf kepeği zorunlu iken, günde 1 porsiyon peynir tüketimine, haftada 1–2 porsiyon nişasta, 225 gram makarna, pirinç, patates, fasulye, mısır ve baklagillerin tüketimine izin verilmektedir. Yine haftada 1-2 kez kuzu etinin ızgarada hazırlanarak tüketimi konusunda serbest bırakılırken, ekmek tüketimi konusunda az miktarda tereyağı ile yağlanmış 2 dilim ekmek ile sınırlama getirilmektedir.

Güçlendirme Evresinde izin verilen meyveler

Tüketimine izin verilen meyveler ise şunlardır: 1 fincan çilek, portakal, şeftali, orta boy elma, armut ya da nektarin; 2 kivi, erik veya kayısı.

Koruma Evresinde izin verilen yiyecekler

Koruma evresi diyetin son aşamasıdır. Son aşamada mantık, diğer aşamalarda elde edilen alışkanlıkları devam ettirmektir. Alışkanlıklar dahilindeki her şey yenilebilir ancak sınırlı miktarda tüketilmesi bu aşama için oldukça önemlidir.