Diyet yaparken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. En başta diyet kelimesi sizi rahatsız ediyorsa bunu kaldırıp beslenme programı diyebilirsiniz.
Eğer kilo vermek istiyorsanız mutlaka sabah saatlerinde erken kalkmanız ve en geç dokuzda kahvaltıyı yapmanız gerekir. Gün içinde yediğiniz miktarlarla birlikte neyi, ne zaman, ne ile birlikte yediğiniz önemlidir.

5N kuralı
Diyet Yaparken 5N kuralına göre eğer etin yanında ekmek, makarna, pilav tüketirseniz veya çok fazla şekerli gıdayı zamansız tüketirseniz kilo alırsınız. Üç ana öğün saatlerine dikkat etmenin yanında eğer acıkırsanız ara öğün de tüketebilirsiniz. Dört saat ara ile ara öğün tüketimi şarttır. Eğer acıkıyorsanız ara öğünde şeker oranı düşük bir meyvenin yanında bir avuç leblebi tüketimi yeterli olacaktır.
Uykusuzluk ve stres vücutta kortizon hormonu salgılatır. Bu da kilo almanıza neden olarak zayıflama sürecinizi zorlaştırır. Bu nedenle nöbetli çalışanlar ve gece geç saatte uyuyanlar kilo almaya meyillidir. Hem hormonsal denge değişir hem de kişi daha erken yaşlanır. Uyku kalitesi açısından tüm bireylere altı saatlik bir uyku yeterlidir.

Et yendiğinde sıvı tüketimi nasıl olmalı?
Diyet kuralları içerisinde en önemli olanı su içmeyi unutmamaktır. Su içmenin en doğru zamanı öğün sırasında değil öğün arasıdır. Suyu içebildiğiniz kadar ılık ve sıcak tüketmelisiniz. Gün içerisinde tüketmeniz gereken sıvı miktarını bitki çaylarından da sağlayabilirsiniz. Her öğün arasında üç fincan bitki çayı olmak üzere günde dokuz fincan bitki çayı tüketilebilir.

Diyette et yenir mi?
Genellikle protein ağırlıklı beslenmek gerektiği için diyette et yemek sağlıklı ve gereklidir. Özellikle zayıflama diyetlerinde ilk üç hafta protein ağırlıklı beslenmek çok önemlidir. Glutenden eksik beslenin. Tam buğday unu başta olmak üzere işlenmiş ya da işlenmemiş hiç bir buğday unu, makarna, pirinç önerilmez. Sabah kahvaltısında yulaf ve süt tüketilebilir. Kişi yulaf ve süt tüketmek istemiyorsa veya bu besinlere karşı alerjen içeriyorsa yumurta tüketebilir. Öğlen mutlaka balık veya kırmızı et tüketin. Yanında yoğurt ve yeşil salata tüketin. Aksam da aynısı tüketilebilir. İki üç hafta boyunca bol protein ve glutensiz eksik beslenme sonucunda hızlıca yağ kaybedebilirsiniz. Vücuttaki karbonhidrat açlığını da yulaf ve şeker oranı düşük meyvelerden karşılayabilirsiniz.