İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı /Mahmut ÖZGENER

Cumhuriyetin ilanı, uzun mücadeleler sonucunda özgürlüğünü kazanmış bir toplumun, geleceğe emin adımlarla yürümesini hedefleyen bir inkılap hareketidir. Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan, diğer yenileşme ve reformların da önünü açan bu adım, günümüz Türkiye’sini şekillendiren en temel değerdir.

Kurtuluşun ve özgürlüğün sembolü olan kentimiz İzmir, tüm Cumhuriyet reformlarını benimsemede, 29 Ekim’in bayram olarak kutlanmasında daima öncü olmuştur. Bunun en güzel örneklerinden birini, tarihten bir notla ifade etmek isterim;

29 Ekim 1924’de henüz resmen bayram ilan edilmemesine rağmen, İzmir’in önemli gazetelerinden Anadolu, o gün “Bayram” tabirini kullanarak, “Anadolu, muhterem kardeşlerinin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ve bu vesile ile necip Türk Milleti’nin ebedi saadetlere mazhariyeti temennisini tekrar eder” manşeti ile çıktı. Cumhuriyet’in ilanının yıldönümü nedeniyle dönemin İzmir Belediye Başkanı Tahir Kenan da İzmir halkı adına, 29 Ekim 1924 günü Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’ya ve TBMM Başkanı Ali Fethi Okyar’a birer kutlama telgrafı çekti.

İzmirliler gündüz kutlamalarına katıldıktan sonra, gece akın akın Cumhuriyet’in birinci yılı nedeniyle düzenlenen eğlencelere ve havai fişek gösterilerine koştu. Ertesi günkü gazetelerde İzmirlilerin yaşadığı coşku ve sevinçten söz ediliyordu. Bu tarihten yaklaşık 6 ay sonra 19 Nisan 1925 tarihli TBMM kararıyla Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim günü, Cumhuriyet Bayramı olarak kabul edildi.

İzmir, ilk yıldönümünden günümüze kadar her 29 Ekim’i aynı heyecan ve aynı coşkuyla kutluyor. Bizler de böyle kıymetli bir kentte çalışmanın ve üretmenin gururunu yaşıyoruz. İzmir Ticaret Odası olarak Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fikirlerini, ideallerini, kurduğu cumhuriyeti yaşatmak, geliştirmek ve yeni kuşaklara aktarmanın asli görevlerimizden olduğuna inanıyoruz.

EN DEĞERLİ MİRASIMIZ

Bugünün ve geleceğin projelerini üretirken en önemli motivasyon kaynağımız Odamızın köklü tarihi. Nasıl ki Odamız, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, tüm olumsuz koşullara, savaşın ve yangının ağır sonuçlarına rağmen İzmir’in tüccar ve sanayicilerinin sorunlarına çare arayışı içinde olmaya çalıştıysa, İzmir büyük yangınından zarar görenlere yardım için bir yardım heyeti kurulduysa, dönemin incir tüccarlarının sıkıntı duyduğu sorunların çözülmesinde önemli adımlar attıysa, bugün de aynı özveri ve çabayla üyelerimiz için var gücümüzle çalışmaya devam ediyor.

Tüm imkansızlıklara rağmen, dünyada eşine az rastlanır inanç ve kararlılıkla kazanılan büyük zaferlerin ardından kurulan cumhuriyetin, bizim en değerli mirasımız olduğuna inanıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum günü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığımız bu anlamlı günde başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.