Yumurta; besin değeri yüksek, insanların yaşamında her gün mutlaka yerini alması gereken mucizevi bir enerji deposudur. Yetişkin insanların yanı sıra, minik bedenler için de oldukça önemli bir yiyecektir. Gün içerisinde atlanmaması gereken en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltının da en önemli yiyeceği yumurtadır, ek gıdaya başlamış olan bir bebek​​​​​​, anne sütünün yanında her sabah muhakkak yumurta sarısı tüketmelidir.

Yumurta nasıl verilmelidir?

İlk 6 ay yalnızca emzirilen yeni doğan, 6. ay sonrasında doktorun onayıyla birlikte ek gıdaya geçer. Ek gıdaya geçişin ilk aşaması tadım testleridir. Tadım testlerinde önemli olan nokta, verilen besinin alerjik etkisinin olup olmamasıdır. Yumurta, alerjik reaksiyon gösterebilen bir besin olduğu için dikkatle takip edilmelidir.
Tadıma yeni başlandığında sabah yumurta sarısının dörtte biri verilmelidir, eğer yemekte zorlanma varsa 1 hafta ara verip tekrar denenmelidir. Yumurta ve yedirilen diğer gıdalara, tuz, şeker ve baharat kullanılmamalıdır. İnsan yaşamında doğumdan itibaren vücudun hiç bir zaman dışarıdan alınan tuza ihtiyacı olmamıştır, tuzsuz yaşama ek gıda sürecinden itibaren başlanmalıdır ve yaş ne olursa olsun tuz hayattan çıkarılmalıdır. 

Yumurtanın besin değerleri

Yumurta özellikle çocukların iki yaşına kadar geçirdiği süreçte çok önemlidir. İçerisinde çinko, demir, kalsiyum gibi önemli mineralleri barındıran yumurta, gelişim için son derece önemlidir.

Hangi aylarda nasıl verilmeli?

İlk 6 ay sonrasında yumurta sarısı verilmeye başlanabilir. 6 ila 8 ay arasında sadece yumurta sarısı ufak ufak parçalar halinde verilir ve döküntü, kaşıntı, ishal, kusma olup olmadığı gözlenir. Eğer herhangi bir alerjik durum söz konusu değilse her gün artırarak yedirilmeye devam edilmelidir. 1 yaşına kadar yumurta beyazı verilmemelidir. Yumurta beyazı da sarısı gibi alerjik reaksiyonları fazla olan besindir. Yumurta sarısı, sade olarak verildiğinde tadını alma ve o tadı öğrenme konusunda oldukça önemlidir. Eğer sade yumurta sarısı yemeyi reddediyorsa çeşitli yöntemlerle renklendirilmelidir.
Yumurta sarısına bir miktar pekmez ekleyerek veya sütle çırparak biraz daha kıvamlı hale getirilip yedirilmelidir. Önemli olan diğer bir nokta yumurtayla karıştırdığınız gıdanın, alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini öğrenmek için önce tek tek tadım yaptırılmalıdır. Her öğünde yarım saatten fazla uğraşılmamalıdır, yarım saat içerisinde ne kadar yerse o değer yeterlidir, ek gıda döneminde emzirme kesilmemelidir.
İlerleyen yaşlarda, yumurta daha değişik pişirme yöntemleriyle sevimli hale getirilmelidir. Sebze çorbalarının içerisine katılan yumurta daha lezzetli hale getirilir. Yumurta kullanılan her kahvaltı ürünü tattırılmalıdır. Sağlıklı bir gelişim için olmazsa olmaz olan yumurta, hergün sabah sabırla yedirilmelidir.