Haber / Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU

9 Eylül Web TV’de gazeteci Gökçe Adar Çubukçıoğlu’nun sunduğu Gündem Kahvesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü özel yayınına İzmir Gazeteciler Cemiyeti Projeler Koordinatörü Reyhan Şenay, gazeteci Duygu Tuncer, Semra İğtaç ve avukat Birgül Değirmenci katıldı. İGC’nın şiddete karşı farkındalık yaratmak için hayata geçirdiği Nar Projesi’nin ayrıntılandırdığı programda, şiddete uğrayan kadınların izlemesi gereken hukuki yollarda Av. Değirmenci tarafından anlatıldı. Ayrıca, programda konukların arasında proje kapsamında çekilen belgesel ve kamu spotları da izleyici ile paylaşıldı.

3 FARKLI ŞEHİR

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Projeler Koordinatörü Reyhan Şenay, Nar- Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi'ni detaylandırdı. Şenay, “Nar, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin hep yapmak istediği, hep hayata geçirmek istediği bir projeydi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini nasıl farkına varırız, neler yaparız diye düşünürken, Hollanda İnsan Hakları Programı’nın bir çağrısına katılmaya karar verdik. Aylarca çalışıp, bir proje yazdık. Onaylanır onaylanmaz, Manisa, Muğla ve Aydın’a yola çıktık. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda Sevda Alankuş, toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda onun koordinasyonu konusunda eğitimlere başladık. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda, nasıl ayrımcı dilden uzaklaşmalıyız, neler yanlış yapılıyor? Gibi konuları masaya yatırdık. Kamu spotları, belgeseller hazırladık. Yazdığımız haberlerle farkındalık yaratmaya çalıştık” ifadesini kullandı.

‘ŞİDDETİN HARİTASI ÇIKARILDI’

Gazeteci Duygu Tuncer ise proje kapsamında yapılan ‘Mahalle Buluşmaları’ndan bahsederek, izlenimlerini paylaştı. Tuncer, “Proje kapsamında, mahalle buluşmaları beni çok etkiledi. Bir insanın ihtiyaç duyabileceği bütün taraflar ile birlikte mahalle mahalle gezdik. Yanımızda kanaat önderleri, şiddete maruz kalan kadınlar, psikoloğumuz ve sosyoloğumuz da vardı. Amacımız, şiddete maruz kalan kadınların yalnız olmadığını hissettirmekti, çaresiz olmadıklarını hissettirmekti” dedi. Tuncer, şöyle devam etti: “Bu proje kapsamında bir şiddet taraması yapıldı. İllerde, şiddet haritası çıkarıldı. Ne kadar az bir veriye sahip olduğumuzu gördük. Hiç ummadığımız yerlerde şiddetin fazla olduğunu gördük. Sosyoekonomisi yüksek olan yerlerde de, hiç ummadığımız yerlerde de şiddetin ne kadar yaygın olduğunu görmek çarpıcıydı.”

‘6284 SAYILI YASAYA BAŞVURUN’

Şiddete maruz kalan veya maruz kalma tehlikesi olan kadınlar için 6284 Sayılı Yasa’dan bahseden Av. Birgül Değirmenci de şöyle konuştu: “6284 Sayılı Yasa ile ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin azalması amaçlandı. Bu yasayı incelediğimizde, şiddetin önlenmesine yönelik tedbirler görüyoruz. Şiddete uğrayan bir kadın veya şiddete uğrama riskinde olan kadınlar bu yasaya başvurabilirler. Kadınlar, karakol, mülki amirliği, savcılık, mahkeme yoluyla koruma tedbirlerinin alınmasını talep edebilir. Barınma yeri, geçici yardım desteği, psikolojik desteği, kreş desteği isteği isteyebilir.” Gazeteci Semra İğtaç da, proje kapsamında hazırladığı belgesellerin içeriğini paylaştı.