Altı gün sonra Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Bırakın gitsin. Günde 2 paket içiyordum. Bırakalı 36 yıl oldu. Siz de bırakabilirsiniz. Dünyada sigaradan yılda 8 milyon kişi hayatını kaybediyor.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doçent Doktor Mustafa Aydın, Türkiye'de 23 milyon civarında insanın sigara içicisi olduğunu söyledi: “Sigara sağlığa zararlı değildir. Çünkü sigara eşittir ölümdür. Her yıl 114 bin insan sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. İnsanda bulunan P53 geni kansere karşı koruyucu bir gen. Sigara içen kişilerde bu gen işlemez hale geliyor. Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11. Her yıl 10 milyar doları sigaraya, 5 milyar dolar da sigara içenlerin tedavisinde kullanılmasıyla ülke ekonomisine 15 milyar dolar gibi çok ağır bir yük getiriyor.”

***

Dünya Sağlık Örgütü dünyada 1 milyar 100 milyon sigara kullanıcısı olduğunu her yıl 8 milyondan fazla insanın sigaradan hayatını kaybettiğini açıkladı. Türkiye, yüzde 25.95 ile dünyada en çok sigara içen 40’ncı ülke. Akciğer kanserinden gırtlak kanserine, kalp hastalıklarından felce pek çok hastalığa neden olan ve günümüzde insanların Kovid-19'a yakalanma ve hayatlarını kaybetme risklerini de artıran sigara tehdidine karşı Dünya Sağlık Örgütü 2021 yılı boyunca dünyada 100 milyon sigara içicisini sigara bırakma konusunda destekleme projesi başlattı.

Ama en önemlisi sigara içenleri bir başka tehlike bekliyor. Avrupa Birliği Hastalık Kontrol Dairesi sigara içenlerin koronavirüse bağlı daha ciddi komplikasyonlara açık hale geldiği uyarısında bulundu.

***

Garip bir olay ise sigara içenlerin Kovid-19’a daha az yakalandığına dair bir iddia ortaya atıldı. Ancak bu makaleleyi yazanların tütün şirketlerinden para aldığı ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü de açıklamaların gerçek olmadığını duyurdu.

Türk Toraks Derneği baş editörlerinden Profesör Doktor Oğuz Kılınç, makaleyi geri çekmenin doğru bir hareket olduğunu ifade etti: “Sigaranın Kovid-19’a yakalanma riskini azalttığına dair hiçbir kanıt yok. Onların yaptığı bilim dünyasını kandırmak sigara içen bir insanın her nefeste vücuduna 8 milyon zararlı kimyasal madde alıyor.”

Tütün endüstrisinin gücüne bakın, 500 şirketimizin yıllık karı 27 milyar lira iken, 6 uluslararası şirketin karı 44 milyar dolar. Karşımızda büyük bir güç var.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.