Klasik Roma Hukukunun 5 büyük hukukçusundan biri olan Ulpianus adaleti; "Herkese hakkını vermek." olarak tarif etmiş. Aradan yaklaşık 1900 yıl geçmesine rağmen daha iyi bir tanım bulamamışız adalete.

Adalet toplumu bir arada, düzenli ve huzurlu tutan en önemli kurumdur. Yoksulluğu adil olarak paylaşan toplumlar bile zenginliği adil olarak paylaşmayan toplumlardan daha düzenli, daha huzurludur.

O yüzden ADALET çok önemlidir. Çünkü hukuk tek başına bir amaç değildir. Hukuğun amacı ADALETİ TECELLİ ETTİRMEKTİR.

Adliyelerde yapılan yargılamalardan ADALET çıkması için ise öncelikle hukuk mekanizmasında yer alan tüm görevlilerin vicdan muhakemelerinin iyi çalışması gerekir. Bunun içinde bu mekanizma içinde yer alan tüm bireyler, kişisel bir erdem olarak adil davranma ihtiyacı içinde olmalıdır.

Ve ADALET sadece mahkemelerde değil, gelir dağılımından, sosyal yaşama, aile içinden eğitime, siyasetten özgürlüğe kadar yani kısaca; toplumun her biriminde ve her alanında olması gereken bir değerdir.

****

Hollywood'a gelmiş geçmiş en güzel oyunculardan biri olan, İtalyan asıllı Gina Lolobrigida, şöhretinin zirvesindeyken memleketi İtalya'ya tatile gitmiş.

Yolda rastladığı yaşlı bir İtalyan kadın ona; "Kızım sen ne kadar güzel bir kızsın. Ben senin yerinde olsam film yıldızı olurdum. Hollywood'a bile giderdim." demiş.

Gina, tebessümle cevaplamış; "Teyzecim benim adım Gina Lolobrigida."

“Olsun kızım olsun" demiş yaşlı kadın, "Onlar istedikten sonra ismini değiştirir yine de seni yıldız yaparlar."

Adalet Bakanlığına 3. kez; “Fetullah Gülen bu ülkenin yetiştirdiği değerli bir kıymettir!” cümlesi ve yağmur duasıyla ünlü Bekir Bozdağ getirildi.

Kurduğun cümlenin yapısına bakınca bir edebiyatçı olamayacağı çok iyi anlaşılıyor. Eh, atamaya bakınca da herhalde FETÖ’cü değildir, diye düşünüyor insan.

Peki Adalet Bakanı olur mu?

Bu değişiklik adalet konusunda içimimize su serpmese de dışımızı ıslatacağı kesin.

Çünkü yağmur duası konusunda çok başarılı. Bir başka pratik yararı da şu; Dua etmeyi bildiği için hiç değilse  Adli Yıl açılışında Diyanet İşleri Başkanının gelip Adalet Duası etmesine gerek kalmaz.

****
20 yıllık AKP iktidarında 11 kez Adalet Bakanı değişikliği yapıldı. 8 farklı isim göreve geldi. Ancak isimler değişse de partinin ilk adı olan ADALET bir türlü gelmedi.

Bence artık yapılması gereken adalet bakanlarının ismini değil partinin ismini değiştirmek.

Adaleti kaldırıverin olsun bitsin.

Fıkradaki gibi; bu millet sizi yıldız yapmak istiyorsa yeni bir isim bulup yine de iktidar yapar.

Başarısız olduğu için iki kez görevden aldığınız, yukarıdaki veciz sözün sahibi ve yağmur duası olayının kahramanı olan isimden başka partinizde adalet bakanlığı yapacak başka kimse kalmadı da mı 3. kez kendisini atadınız?

En sevdiğim düşünür Fa-Lanca (yazıldığı gibi okunur):

“Hukuk tek başına ve bir müddet için sadece düzeni sağlayabilir. Fakat toplumlarda HUZURU sağlayan şey ADALETTİR!” demiş.

Bence de çok doğru söylemiş.

Peki, ya gelir dağılımında, ihalelerde, eğitimde, kadın erkek eşitliğinde, fırsat eşinliğinde, atamalarda ADALET!

Türkiye’den çok uzak küçük bir devlette, devletin başındaki diktatör ölmüş. Cenaze törenindeki kalabalığı ve ihtişamı gören turist kadın, birine yanaşıp merakla ve kibarca sormuş;

“Tanrının huzuruna kavuşan kim?"

“Devlet Başkanımız ve bütün millet!" demiş adam yüksek sesle ve kadının kulağına fısıldayarak eklemiş "Tanrıya kavuşan devlet başkanımız, huzura kavuşan bütün millet!" (Bir Ulvi Puğ fıkrasıdır)

****

Her zaman söylerim;

Hukuk mekanizması çalıştığı zaman ortaya çıkaracağı ürünün adalet olması gerekir. Çünkü Fa-Lanca’nın da dediği gibi toplumlarda düzeni sağlayan hukuktur ama HUZURU sağlayan ADALETTİR.

Hukuk bütün diktatörlüklerde de vardır. İnsanlar cezaevlerine de idama da düzen içinde giderler. Yani düzen vardır ama huzur yoktur.

***

Büyük İskender, hocası Aristo'ya sormuş; “Hocam sizce Adalet mi yoksa Kahramanlık mı daha önemlidir?”

Aristo cevaplamış; “ADALETİN OLDUĞU YERDE KAHRAMANLIĞA GEREK KALMAZ!"

Ancak bir ülkede adalet yoksa kahraman hukukçulara her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır.

Bu durumda iktidar partisinin ismini değiştirme önerimi geri alıyorum. Sanırım Türkiye’nin huzuru için en doğru şey partinin ismini değil; bu iktidarın kendisini değiştirmek olacaktır.

Son söz;

Avukatın olmadığı yerde;

Bağımsız Savunma,

Bağımsız Savunma'nın olmadığı yerde;

Adalet,

Adaletin olmadığı yerde;

Huzur yoktur.

5 Nisan Avukatlar Günümüz kutlu olsun!