47. Uluslararası KIBATEK Edebiyat Şöleni bu yıl Ocak ayında yitirdiğimiz Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu merhum Ahmet Kemal Baysak’ın anısına düzenlendi.

Kıbrıs, Irak, Balkanlar, Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) ve Karşıyaka Belediyesi işbirliğiyle “47. Uluslararası KIBATEK Edebiyat Şöleni” düzenlendi. Ocak ayında yaşama veda eden Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu merhum Ahmet Kemal Baysak’ın anısına düzenlenen şölene Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Irak, İran, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova, Özbekistan, Romanya, Rusya ve Türkiye’den edebiyatçılar katıldı.

Şölen kapsamında 10-12 Aralık 2021 tarihleri arasında Karşıyaka, Kemalpaşa Halilbeyli Köyü ve Aydın'da etkinlikler düzenlendi. “47. Uluslararası KIBATEK Edebiyat Şöleni”ne katılan edebiyatçılar ve KIBATEK Yönetim Kurulu Üyeleri, ilk gün Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı makamında ziyaret etti. Ahmet Priştina Kültür Merkezi’nde açılış etkinliğine katılanlara ve konuklara resepsiyon verildi.

Açılış etkinliği öncesinde gazeteciler Saadet ve Hüseyin Erciyas’ın arşivinden derlenen, Ahmet Kemal Baysak’ın KIBATEK etkinlikleri sırasında çekilen fotoğraflarından oluşan sunum izlendi. Etkinlikte piyanist Elisa Baysun ile Azerbaycanlı kanun sanatçısı Zamina Babayeva resital verdi. Ahmet Kemal Baysak’ın yaşam öyküsünü anlatan belgeselin gösterimi sırasında salonda duygulu anlar yaşandı.

Açılış etkinliğinde konuşan KIBATEK Derneği Başkanı Mevlüt Kaplan, rahmetli Ahmet Kemal Baysak'ın KIBATEK'e kuruluşundan başlayarak 23 yıl boyunca destek olduğunu ve onu yine yanlarında hissettiklerini söyledi. KIBATEK projesi hazırlandığında çalışmalarına 12 ülkenin katıldığını, bu sayının bugün 47 ülkeye ulaştığını anlatan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkçe dünyada konuşulan dördüncü dil. Biz birinciliğe doğru tırmansın, yazı dili, sanat, edebiyat, bilim dili olsun istiyoruz. Dünyada 400 milyon insan Türkçe konuşuyor. Türkçe daha çok konuşulsun, daha çok sevilsin istiyoruz. Her yıl 250-300 bin insan değişik ülkelerde Türkçe konuşuyor. Bu sayının artması, dilimizin yaygınlaşması, Türkçe dilinde edebi eserler verilmesi için her yıl ikisi ülkemizde biri de yurt dışında üç etkinlik, buluşma düzenliyoruz."

Baysak Ailesi adına konuşan TERBAY A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Abdullah Baysak ise, "Babamıza ithaf edilen bu buluşma için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kültür ve gönül coğrafyamızın her köşesinden İzmir'e Karşıyaka'ya hoşgeldiniz" diye seslendi. Baysak, "Babamı bildim bileli insan sevgisi olan bir şahsiyetti. Toplum yararına tüm faaliyetlerde yer almaya önem verir, katılırdı. KIBATEK'in çalışmalarını da yakından takip ederdi. Türk diline ve kültür dünyasına katkılarınız çok değerli" diye konuştu.

Etkinliğin ilk gününde şölene katılan edebiyatçılar, şairler ve yazarlar kendi dillerinden Türkçe çevirisini yaptıkları eserlerinden örnekler sundu. Açılış etkinliği, merhum Ahmet Kemal Baysak’ın eşi Pervin Baysak ve Karşıyaka Belediye Meclisi Üyesi Gamze Uğurlu katılımcılara onur belgelerini vermesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

“47. Uluslararası KIBATEK Edebiyat Şöleni”nin ikinci gününde Kemalpaşa’ya bağlı Boşnaklar’ın yaşadığı Halilbeyli Köyü ziyaret edildi. Halilbeyli Bosna Hersek Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Celep, Boşnak ve Balkan dünyasına unutulmaz hizmetler veren Ahmet Kemal Baysak’ın hatırasını daima yaşatacaklarını, unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını söyledi. Halilbeyli'ye gelip şölene katılan edebiyatçılar eserlerinden örnekler sundu, şarkılar seslendirdi. Alija Izetbegovic Ortaokulu öğrencileri korosu Boşnakça şarkılar söyledi. KIBATEK Şöleni Aydın kültür gezisi ve Aydın Yazarlar Şairler Derneği ile ortaklaşa düzenlenen toplantıyla sona erdi.

***

Kıbrıslı yazar Tomgüsehan, KKTC'nin tanınmamasının edebiyata olumsuz etkisini anlattı

'KKTC'de basılan bir kitap dünyaya sesini duyuramaz'

KIBATEK toplantısına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden davet edilen yazarlardan birisi Turgül Tomgüsehan'dı. Edebiyata gönül vermiş bir emniyet mensubu olan Tomgüsehan, aynı zamanda Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde "suç haberciliği" dersi veren yarı zamanlı öğretim görevlisi. Turgül Tomgüsehan, konuşmasında KKTC'deki ambargonun yazarların eserlerini hem dünyaya hem Türkiye'ye duyurma konusunda büyük sıkıntı yarattığına dikkat çekti ve şu görüşleri dile getirdi: "Gönlüm bu organizasyona dünyanın diğer yerlerinde de tanınmış Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti olarak gidebilmeyi isterdi. Bizi kimse tanımıyor. Türkiye Cumhuriyeti dışında hiçbir Türki ya da soydaş bir toplum tarafından da tanınmıyoruz. Dünyada yerim, Türkiye dışında kimliğimi özgürce söyleyebileceğim bir yer yok. Yıl 2021. Kıbrıslı bir Türk olarak dünyada yer almaya hakkım olduğunu düşünüyorum. Türkçemi dile getirebilmek, Türkçe yazabilmek istiyorum. Neden benim yazdığım kitaplarım dünyanın her yerine gidemesin? Dünyanın en uzun soluklu ambargosunu yaşayan dünyanın en küçük toplumuyuz. Minnettarlığımı anavatan Türkiye'ye sunmak isterim. Siz olmasanız biz yoktuk."

Turgül Tomgüsehan'ın 2019 yılında "Sırlar Adası", bu yıl Ağustos ayında da "Ada Karanlığı" adlı kitapları yayımlanmış. İlk kitabının Türkiye'de basıldığını ve çok ilgi gördüğünü söyleyen Tomgüsehan, "Türkiye'de basmak zorunda kaldım. Çünkü Kıbrıslı Türkler'i Türkiye'ye tekrardan anlatabilmek, kitabımı uluslararası platforma duyurmak istedim" dedi. Kuzey Kıbrıs'ta basılan kitapların Kıbrıs dışında, Türkiye'de bile satılamadığını belirten Turgül Tomgüsehan, bunun nedenini bandrol alamamak olarak açıkladı, "Kıbrıs uluslararası tanınmışlığı olmadığı için bandrol numarası alamıyor. Bandrolun olamaması, Kıbrıs'ta üretilen bir eserin Türkiye'de bir kitapçıya girmesine engel. Bu Kıbrıs edebiyatının gelişmesi karşısında büyük bir sorun yaratıyor" diye ekledi.

***

Dijital kütüphaneye üye olan çocuklara armağan

Kuşadası'nda 2020 yılının Ağustos ayında hizmete giren Sevil-Yaşar Altaş Eğitim ve Kültür Merkezi (SEYAKMER) Dijital ve Materyal Çocuk Kütüphanesi, üye olmak için kendilerini ziyaret eden çocuklara iki güzel kitap hediye ediyor. İzmir'de Aralık ayında düzenlenen Travel Turkey Turizm Fuarı'na Kuşadası Belediyesi standında katılan SEYAKMER Dijital ve Materyal Çocuk Kütüphanesi, bu güzel kitapları fuarda da dağıttı. Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı (KEGEV) Müdürü Şadiye Evgin, "Tüm çocukları kütüphanemizden yararlanmaya bekliyoruz. Üye olmak için gelecek çocuklara çok sevecekleri iki kitap armağanımız var" dedi.

Kuşadası Belediyesi ile KEGEV işbirliğinde oluşturulan SEYAKMER Dijital Kütüphanesi, tarihi bir evin restore edilip çocuklar için dijital kütüphane haline getirilmesiyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Kuşadası'nda doğup büyümüş öğretmenler Sevil-Yaşar Altaş'ın adını taşıyan mekan, kızları Meltem Günaydın'ın ve yayıncılık dünyasına 43 yıldır hizmet veren eşi Ercan Günaydın'ın çabaları, Kuşadası Belediyesi'nin katkılarıyla bugün çocukların severek gittiği bir kütüphaneye dönüşmüş. Dağ Mahallesi Deniz Sokakta'ki yapı ünlü çocuk yazarımız Muzaffer İzgü Parkı'yla da komşu. Kütüphaneyi ziyaret edenler Semih Poroy'un kaleminden çıkan Aziz Nesin'den, Orhan Pamuk'a, Adalet Ağaoğlu'ndan Orhan Veli'ye "Bizim Edebiyatçılar" karikatürlerini de izleyebilir.

Kütüphanede sayısı 10 bini bulan basılı materyal dışında Kuşadası'nda ikamet edenler ve ilçeye günübirlik gelenler için Dijital Kitap (e-kitap uygulaması) da bulunuyor. Dijital kütüphanede 35 farklı kategoride yabancı ve Türkçe toplam 25 bin yetişkin ve çocuk kitabına erişmek mümkün. Kütüphaneye üye olan çocuklara armağan edilen "Bambaşka bir ses" ve "Dünyamın Merkezi" kitapları ülkemizin ünlü çocuk yazarlarının kitaplarla, kütüphanelerle ilk nasıl tanıştığını, buluştuğunu anlatan keyifli öyküler içeriyor. Okurlar www.seyakmer.com adresinden kütüphaneye ilişkin detaylı bilgi alabilirler.

***

Cem Yayınevi'nin 2022 ajandası Freud adına

Bir süredir külliyatını yayımladığı yazarlara ilişkin ajandalar hazırlayan Cem Yayınevi, 2022 ajandasını psikanalizin öncüsü bilim adamı Sigmund Freud adına yayımladı. 2020'de Kafka, 2021'de ise Rilke ajandaları yayımlayan Cem Yayınevi'nin 2022 ajandasında Freud'un kitaplarından alıntılar ve çevirmen Tamer Çetin'in Freud'a dair anlatımı yer aldı. Ajandanın girişindeki tanıtım yazısında şu bilgilere yer verildi: "Sigmund Freud sadece psikoloji değil sosyal bilimlerin diğer alanlarında, hatta sanatta bile büyük bir değişime öncülük etmişti. Onun geliştirdiği psikanaliz kuramı önemini hala korumaktadır. Sigmund Freud, yaşadığı çağda ahlaksızlıkla suçlanan bir put kırıcıydı, günümüzde kimilerince muhafazakâr olarak görülüyor. Herhalde tarihsel süreçte üzerine en çok tartışılan bilim insanlarından biri olduğu kadar, üzerine oluşturulan kanaatlerin ifratla tefrit arasında bu denli gidip geldiği başka bir kişiyi bulup söylemek kolay değildir."

***

Ben Ne Okudum?

Rüzgarlı Kasaba / Grazia Deledda / Cem Yayınevi

Doğduğu Sardinya Adası'nı eserlerinin merkezi olarak alan Grazia Deledda'nın "Rüzgarlı Kasaba" romanı, doğa betimlemeleriyle, geleneklerin evlilikler üzerindeki etkilerini anlatan kurgusuyla dikkat çekiyor. Bir genç kızın neredeyse çocuk sayılacak bir yaşta yaşadığı, ona kırık bir kalp bırakan aşkıyla yıllar sonra evli bir kadın olarak karşılaşması, yaşadığı karışık hisler, geçmişe dönerek anılarını detaylı bir şekilde aktarması oldukça etkileyici. Natüralizm yani doğalcılık akımının önemli yazarları arasında yer alan ve 1926 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ikinci kadın yazar olan Grazia Deledda'nın Cem Yayınevi'nden basılan eserini Duygu Aygüven çevirmiş.

***

İmza günleri

Yakın Kitabevi'nde renkli etkinlikler

Alsancak'taki Yakın Kitabevi'nde 25 Aralık 2021 Cumartesi günü çocuklar için bir atölye çalışması, bir söyleşi ve bir imza günü düzenlenecek. Gülçin Sahilli'nin 8-13 yaş arası çocuklar için gerçekleştireceği "Yeni Yıl Fantastik Kahramanlar Atölyesi" saat 13.00'te başlayacak. Atölye çalışmasında çocuklar felsefe, yaratıcı yazarlık, mitolojik drama ve kahramanı resmetme çalışması yapacak. Etkinlik için 0 232 421 81 69 numaralı telefon aracılığıyla yer ayırtılması gerekiyor. 14.00-16.00 saatleri arasında Gül Doyranlı ve Erkan Karakiraz'ın sunumuyla Fergün Özelli söyleşisi gerçekleşecek. Yazar Özelli söyleşinin ardından "Dımdızlak" ve "8.4" kitaplarını imzalayacak. Aynı gün 16.30 - 18.30 saatleri arasında ise Yusuf Akın "Mor Böğürtlen Müzesi" kitabını imzalayıp okurlarla söyleşecek.

***

İclal Kardıçalı kitabını imzaladı

Müzisyen ve çevirmen İclal Kardıçalı, Nobel Çocuk Yayınları'ndan çıkan "Müzik Sever misiniz?" kitabını Kırmızı Kedi Kitabevi Alsancak Şubesi'nde düzenlenen imza gününde okurları için imzaladı. İzmir Oda Orkestrası'nın kurucusu Kardıçalı'nın kitabında kronolojik bir sıralama ile müziğin tarihçesi anlatılırken, temel müzik terimleri, yerli ve yabancı müzik türleri, müzik aletleri de tanıtılıyor.

***

Çok satanlar

Vurgun-Parsel Parsel 2 - Murat Ağırel - Kırmızı Kedi Yayınevi

Taksii - Ayşe Kulin - Everest Yayınları

Nazan Bekiroğlu - Kehribar Geçidi - Timaş

Hayat Hanım - Ahmet Altan - Everest Yayınları

Vurgun-Parsel Parsel 2 - Murat Ağırel - Kırmızı Kedi Yayınevi

Balıkçı ve Oğlu - Zülfü Livaneli - Inkilap Kitabevi

Müjdat Gezen - Gökmen Ulu- Sözcü Kitabevi

Bir Masalda İki Kral Olmaz - Sacit Aslan - Kırmızı Kedi Yayınevi

Deli İbram Divanı - Ahmet Büke - Can

Kalpsiz Bir Dünyaya İnat Hepberaber - Ece Temelkuran - Everest

Bu liste Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkısıyla hazırlandı.