Uyuşturucu belasına hep değinirim. Merakla başlar,ölümle biter demiştim. Sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde Avrupa birincisiyiz, ucuz ve kolay bulunan bonzai adlı uyuşturucu kullanımının 5 yılda 15 kat arttığını yazmıştım. Pek değişen bir şey yok.

***

Önce bu tehlike ile ilgili “Bir Düş İçin Ağıt” adlı kitaptan söz edeyim. Hubert Selby JR kitabında uyuşturucu illetini çok iyi anlatmış. Uyuşturucudan kurtulamayan ve kolunu kaybeden Harry, arkadaşı Marion’un uyuşturucu bulabilmek için yaptıkları akıl almaz olaylar ve arkadaşları Tyrone’nin hapiste biten sonu. Korkunç öyküler.

Dünyada yılda 450 bin kişi uyuşturucudan hayatını kaybediyor. Ülkemizde de ne yazık 920 kişi hayatını kaybetti.

***

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bitkisel kaynaklı uyuşturucu maddelerin üretiminde rekora ulaşıldı. Diğer yandan, reçeteli ilaçların eğlence amacıyla kullanımı da ciddi bir sorun haline geldi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından yayınlanan son raporda uyuşturucu kullanımının insanlık üzerindeki ölümcül ve ürkütücü etkisinin bir kez daha bilimsel olarak kanıtlandığı belirtildi. Rapor, uyuşturucu kullanımının olumsuz sağlık etkilerinin daha önce düşünülenin aksine çok daha şiddetli ve yaygın olduğunu ortaya koydu. Raporda 231 milyon kişinin uyuşturucu kullandığının tahmin edildiği, bu sayının 10 yıl öncesine göre yüzde 30 daha fazla olduğu açıklandı. Kokain ve uyuşturucu üretimi tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı. Ele geçirilen kokain miktarında bir önceki yıla göre yüzde 13 artış kaydedilerek bin 275 tona yükseldi.

Peki uyuşturucu ile nasıl mücadele ediyoruz?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bağımlılık ile Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısında 8 operasyonda 13 ton uyuşturucu yakalandığını açıkladı: “Dünyadaki zehir kartellerinin, uyuşturucu çetelerinin, terör örgütlerinin bu işe yaptıkları yatırım giderek artmaktadır. İstanbul’da yakalanan 260 kilogram sentetik madde buna dahil değildir. Bundan 260 ton bonzai üretilecekti. Hem küresel ölçekte hem de Türkiye'ye yönelik tehlike büyüdü.”

Soylu, terör örgütü PKK'nın da uyuşturucunun en önemli finansman kaynaklarından biri olduğunu ve örgütün uyuşturucudan yılda 1.5 milyar kaynak sağladığını hatırlattı. Soylu, bu ticaretten kazanacağı para ile silah alıp, canlar yakacağını kaydetti.

Karşımızda büyük bir tehlike var. Avrupa’da 55 yeni tür uyuşturucu madde ortaya çıkmış, inanılır gibi değil.

Sözün özü, gençlerimize sahip çıkmalıyız.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.