Dünyanın en büyük turizm fuarlarından World Travel Market London, 4-6 Kasım tarihleri arasında, Londra’da, ExCell Sregi Merkezi’nde yapıldı. Türkiye’den katılan global tur operatörleri ve partnerleri için, Thomas Cook’un iflası ile ortaya çıkan olumsuz hava, dünya acenteleri ve tur operatörlerinin Ülkemize gösterdikleri yoğun ilginin ardından dağılmış gibi görünüyor. Hatta İngiltere piyasası için 2020’de başta Easy Jet ve TUI olmak üzere birçok ulaşım firması 1 milyon ek koltuk kapasitesi için şimdiden antlaşmaları imzalamışlar. Ülkemize, yılda 3 milyona yakın İngiliz turist ziyaretçi olarak bulunuyor. Önümüzdeki yıl en az yüzde 15 artış bekleniyor.

WTM’de bu yıl 182 ülkeden 50.000’e yakın profesyonel katılımcı oldu. Ortaya çıkan iş hacmi 4 milyar dolara yaklaştı. Dünyada 1 milyar turistin yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturduğu düşünüldüğünde, bu yıllık cironun yüzde 5’ini,WTM Londra iki gün içinde gerçekleştirmiş durumda.

***

WTM, Avrupa turizm fuarları içinde ITB Berlin ile volalitesi en büyük olan fuarlardan biri. Ancak WTM, sadece profesyonel katılımcılara açık bir organizasyon olarak farklı bir kulvarda. Dolayısı ile dünyadaki genel turizm sektör gidişatını belirleyen bir özellikte. Bu sene 40 yılını kutlayan WTM,4674 profesyonel şirket standı, 250’yi aşkın panel ve oturum ile 50.000 profesyonel ziyaretçi için son bağlantı ve antlaşmaları yapma fırsatını oluşturdu.

WTM Londra’ya katılan Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da 2020 için umutlu idi. Thomas Cook’un iflası ile 800.000 olası kayıp hesaplarının 1.3 milyon yeni talebin diğer acentelerle 2020 için oluşturulduğu bilgisini vererek, kaybın değil ek 500.000 kapasitenin ortaya çıktığı bilgisini verdi. Bakan, görüşmelerinden edindiği izlenim olarak, zaten iyi geçen 2019’dan daha iyi bir sezon olacağını, en az %20 artışın olduğu bir 2020 beklentisini dile getirdi. Fuar’da olan TURSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve ETİK Başkanı Mehmet İşler de aynı kanaatte. Bağlıkaya,2020 yılı ve sonrası için de umutları yeşerten bir geri dönüş aldıklarını belirtirken, İşler, Ege Bölgesi ve İzmir için özellikle jet2.com, MTS, Easyjet ve TUI işbirliği ile 2020 için en az %15’lik bir artış olacağını öngörmekte.

***

Özetle, WTM London, Thomas Cook’un iflası sonrası İngiltere Turizm Potansiyelini görmek ve Brexit sonrası projeksiyonları değerlendirmek açısından oldukça yararlı oldu. İzmir ve Ege Bölgesi’ne odaklanan İngiliz Tur Operatörlerinin giderek ivmeleneceği görülmekte. Thomas Cook’un iflası ile dar boğaza giren işletmeler, THY / SunExpress, TUI, easyjet, British Airway ve Jet2.com gibi kurumların yoğun çabası ile Ege Bölgesi için yüzde 20’lerin üzerinde bir ön siparişi müjdelemekte. Artık sektör, 2020 yılı için umutlarını tazelemiş durumda. Elbette, ek vergi ya da sürpriz mevzuat değişiklikleri ile motivasyonlarını kaybetmemeyi ümit ediyorlar!