Efsanevi belediye başkanlarımızdan Osman Kibar’ı kaybedeli 33 yıl oldu. Demokrat Parti'de başladığı siyasi kariyerini Adalet Partisi'nde tamamladı.

İlk seçildiğinde rakibi CHP adayı Rebii Başol'du ve vaatleri arasında en dikkat çekici olanı "yolları çamur deryası olmaktan kurtarmak"tı. Nitekim, seçilmesi sonrası İkiçeşmelik ve Hatay yollarını açarak söz verdiği gibi tüm ana caddelere asfalt döktü, bu yüzden de adı "Asfalt Osman" olarak anılmaya başlandı. Elbette, belediye başkanı olarak sadece yollar hedefinde değildi, otobüs filolarını artırmaktan tiyatro ve opera binası yapımına kadar bir çok hizmeti de gerçekleştirecekti. Torun Osman Kibar ise bir bilim adamı. Uzmanlık alanı biyoteknoloji. Kendisinin bir arkadaşı ile Amerikad'a kurduğu Samumed isimli şirketin piyasa değeri 14 milyar dolar.

Bu rakam, Forbes’te en zengin Türkler listesinde kendisine dördüncülüğü kazandırıyor. Geçen mayıs ayında da zaten derginin kapağında kendisini görmek mümkündü.

Osman Kibar, İlkokulu Gazi İlkokulu'nda bitirdikten sonra İstanbul’a taşınıyor ve Robert Kolej sonrası ABD’de eğitimini tamamlıyor. Caltech’de mühendislik, UC San Diego’da ise master çalışmaları yapıyor. İlk şirketi Gennoptix.Yaptığı çalışmaların ortaya çıkardığı artı değerler ve potansiyel ürün gamı küresel bir ilaç firması olan Novartis’in dikkatini çekiyor, şirketini 470 milyon dolara Novartis’e satıyor. Yazımıza konu olan milyar dolarlık firmasını ise eski bir arkadaşı ile Samumed ismiyle Newyork’ta kuruyor. Samumed’in üst yönetimini,Osman Kibar’ın yakın arkadaşları oluşturuyor:

Şirketin kurucusu ve başkanı Osman Kibar, finanstan sorumlu başkanı Cevdet Şamikoğlu, hukuktan sorumlu başkanı Arman Oruç, tıptan sorumlu başkanı Yusuf Yazıcı. Tümü Robert Koleji'nden sınıf arkadaşları. Hepsi d Samumed’de bir araya gelmeden önce kendilerini Amerika’da ispat etmiş başarılı ve yaratıcı kişiler.

Osman Kibar, geçtiğimiz Salı günü bir sunum için İzmir’de idi. Kendisi ile TARKEM’de buluştuk. Biliyorsunuz TARKEM, Uğur Yüce’nin önderlik ettiği, tarihi Kemeraltı ve çevresini koruma ve geliştirme odaklı bir özel bir proje.

Kendisi proje ile Biz de Samumed ile ilgili bilgi aldık. Sunumunda, şirketin geliştirdiği ilacın kanserden romotoid artrite bir çok hastalık grubunda iyileştirici özelliklerini örnekleri ile gösterdi.

Bu arada sunum ortamını sağlayan İzmir Ticaret Odası'na başta başkan Mahmut Özgener olmak üzere teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Odanın gerçekleştirdiği en ilham verici ve ufuk açıcı toplantılardan birisiydi. Özgener, açılış sunumunda kuruluşundan bahsettiği IQ kısaltmasından hareketle İZQ (eski ticaret odası binasında açılacak tasarım ve inovasyon merkezi) haberi bizleri heyecanlandırdı.

Bugünlerde birçok aile çocuklarının geleceğini şekillendirecek üniversite sınav sonuçlarını değerlendirmekle meşgul. Umarız, Osman Kibar gibi yeteneklerin Türkiye’de şirket kurup küresel olarak isimlerinden sözettirecekleri girişimci ekosistemini, ticaret odalarımız ve üniversitelerimiz ile hep birlikte kurabiliriz.