Demokrasi olarak uluslararası kıstaslara göre Uganda, Gambiya, Benin, Zambiya, Fas, Tanzanya, Ermenistan, Madagaskar, Fiji, Malawi, Tayland, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Moğolistan, Gana, Yunanistan hepsinin altında olan bağrı yanık ülkemizin en üst fitbol liginde ilk haftayı yaşantıladık hep birlikte. İzmir’i beşinci sezon üst üste ligde temsil etmeyi başaran Göztepe birinci haftayı bir puan ile kapattı.

Taraftar hala bu 1 puan kazanıldı mı? Yoksa 2 puan kaybedildi mi ya da kaybettirildi mi tartışmaya devam ediyor.

Maç öncesinden başlarsak… Takım ilk 11’den 9 devam ile lige başlamak gibi bir avantaja, fazla hazırlık maçı yapmamak gibi de bir dezavantaja sahipti. Ünal Karaman Hoca’nın yaptığı açıklamadaki ana mesajı “Transferleri ben yapmadım sistem/profesyoneller yaptı…” gibi anladım.

Maça gelirsek… Kendi adıma ilk altı haftayı adaptasyon süreci kabul ediyorum o yüzden çok eleştirel yaklaşmayacağım. Birinci yarıyı takım ilk 10 dakikadaki ileride kurdukları baskı dışında büyük oranda rölantide geçirdi. Yeni gelenlerin özellikle Tijanic’in daha sağlıklı top al verler için zamana ihtiyacı var. Birbiriyle senede 30-40 maç 200-300 idman yapmış, hatta bunu bazıları için birkaç senedir üst üste yapan bir ekip, tak çalıştır modem gibi yeni gelmiş adama anında adapte olamaz… Birazdan az fazla zaman gerek kanımca… Tijanic’e nasıl pas atacaklar, nasıl pas alacaklar, atım alım hızını ve birbirlerinin alabildiği-atabildiği iyi ve kötü pas tiplerini haftalar geçtikçe öğrenecekler. İkinci devrenin genelinde takım ilk devreye göre daha tempoluydu. Berkan, Halil, Soner, Murat Paluli ortalamanın üstünde oynadılar. Ünal Hocanın duran topları kullanma görevini büyük oranda kendisine vermiş olduğu Berkan asistini yaptı. Son dakikada topu Halil’e atmayı tercih etse ikinci asistini de yapmış olabilirdi. Soner özellikle yenen golden sonra kapanan defansı açmak için top taşımak adına çok çaba harcadı. Maç içinde belirtmek istediğim bir nokta Göztepeli oyuncuların beklenmedik anlarda kayıp durmalarıydı (krampon seçiminden mi bilemiyorum).

Paluli ve Berkan’a sık gelen eleştiriler için diyebileceğim şu ki… Yeryüzünde arkasına hiç adam kaçırmayan bir bek yoktur… Değişen ise kaçırma oranıdır… Bek arkasına adam kaçırıyorsa da her zaman suç yalnızca bekte olmasa gerek… Aynı taraf kanat ve stoper hatta merkez orta saha da alan savunmasında duruma göre görev almak durumunda günümüz futbolunda…

Hakem Yasin Kol ve video yardımcı hakem Koray Gençerler kendilerinden tam da beklediğimiz gibi sonuca etki eden hata yaptılar. Göztepe aleyhine verilen penaltı gri pozisyondu kanımca ama çok gereksiz bir penaltı oldu pozisyonel olarak… Hakemler Halil Akbunar’ın kafasına gömülen dirseği Beinsports rejisi defaten gösterse de göremediler. Son dakikada verilmeyen penaltıyı ise pek çok Göztepeliye ve hakem yorumcusuna göre bariz bir şekilde atladılar. O topun rakibin eline değdiği anda çizgi üzerinde olmama olasılığı neredeyse sıfır gibi gözüküyor aynı anda çizgiye bastığı aşikar oyuncuların ayaklarıyla hizalandığında.

Gelelim güncel sorun yeni sezon bilet fiyatlarına… En son gittiğimiz lig maçının fiyatlarını düşünürsek ki üzerinden 1.5 sene geçmiş durumda… Kendi adıma Başka ve Yönetimi çok da haksız bulmuyorum. Bununla birlikte taraftar da kendine göre haklı… Kazandığımız para reel enflasyon kadar artmadı dolayısıyla cebimize giren liranın değeri alım gücü düştü. Aslında esas sorun da bu. Var olan gerçeklere baktığımda genelde futbol özelde Göztepe sisteminin daha fazla paraya ihtiyacı var ama hiçbir paydaş kendisinden daha fazla çıksın istemiyor ya da her paydaş kendisinden minimum çıksın istiyor. Tüm bunlara karşı hemen herkes sportif başarının daha fazlasını da istiyor... Bu herkesi mutlu ederek çözümü zor bir problem… Yine de akıllara gelen “Biletler daha ucuz olsa daha fazla insanla pahalı biletle elde edilecek hasılattan fazla elde edilir miydi?” sorusunun cevabı… Endüstri ya da işletme mühendislerinin işi lakin “düşünme emojisi” olmadım değil… Hayatta kontrol grubu yok vecizemizi tekrarlayalım…

Velhasıl kelam… Göztepe açısından dolu tarafa bakarsak bir puan alındı mağlup başlanmadı… İlk hedefe kaldı 41 puan… Boş taraflara gelirsek… Hakemler bildiğimiz gibi…. Önümüzde genelde çekişmeli geçen Malatya maçı var… Umarım hakemler adil olur… Maç %50 seyircili. Gidecekler için notum… Şu günlerde ülke çapındaki günlük toplam covid-19 vaka sayısının 28-36 000 arasında olma ihtimali, olmama ihtimaline göre daha yüksek gözüküyor. Maçta maske disiplininize azami dikkat etmenizi öneriyorum….